Kereső toggle

Vendetta a pápa ellen

Vatileaks: kik akarják lejáratni XVI. Benedeket?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Heteknek nyilatkozó Vatikán-szakértő szerint a Vatileaks körüli manőverek egyik célja már a következő pápaválasztó konklávé előkészítése. Cris Putnam úgy véli, hogy a sorozatos kiszivárogtatások nyomán kialakuló káosz XVI. Benedek vezetői alkalmasságát kérdőjelezi meg, és gyengíti a pápa bizalmi emberének számító Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár utódlási esélyeit. A több szálon zajló eseménysorozat másik célpontja a Vatikáni Bank (IOR) feletti ellenőrzés megszerzése lehet. A bank elnökét, akit Bertone kért fel a pénzintézet „kifehérítésére", az IOR nemzetközi igazgatótanácsa a pünkösdi ünnep előtti napon váratlanul, azonnali hatállyal felmentette állásából.

„Kritikus pillanatban kitört példátlanul súlyos válság, ami azt jelzi, hogy a Vatikán legbelső köreiben megtört a bizalom" - így jellemezte Robert Moynihan, a pápai állam ügyeivel foglalkozó Inside the Vatican című folyóirat főszerkesztője az elmúlt hetek eseménysorozatát. Moynihan szerint a „pápa nem tudhatja, hogy az íróasztalán lévő dokumentumok közül mikor melyiket emeli el valaki és fényképezi le. Most elfogták azt a személyt, aki ezeket az iratokat állítólag ellopta, de mindenki úgy érzi, hogy valaki más áll a háttérben" - tette hozzá.

Már eddig is számos meglepő fordulatot hozott a vatikáni kiszivárogtatási botrány, amely az év elején tört ki. A korábban nyilvánosságra került „Vatileaks-dokumentumok" között volt olyan, amely a pápa elleni merénylet tervéről szólt, mások a pápai állam közbeszerzései körüli korrupciós vádakat támasztották alá. Giovanni Lajolo kardinális, volt vatikáni államtitkár márciusban azt mondta, lejárató kampány zajlik a Szentszék ellen, amelynek célja, hogy „kapitány nélküli hajó" képét sugallja, és aláássa XVI. Benedek pápa morális vezetői tekintélyét. Lajolo szerint „ahogy az apostolok között ott volt Iskariótes Júdás", úgy ma is vannak az egyházban olyanok, akik készek elárulni Krisztust.

A pápa április 25-én három idős bíborosból álló vizsgálóbizottságot bízott meg azzal, hogy derítsék ki a kiszivárogtatások forrását. A testület munkája nem vezetett eredményre, pedig a nyomozásba a vatikáni csendőrséget is bevonták. Az olasz sajtó már akkor azt feltétezte, hogy a kiszivárogtatót a Kúria legfelső köreiben kell keresni, mert a pápa személyes dokumentumaihoz csak maroknyi embernek van hozzáférése.

A bíboros figyelmeztetése különösen elgondolkodtató az elmúlt napok drámai eseménysorozatának tükrében. Pünkösd előtt egy héttel jelent meg Gianluigi Nuzzi olasz újságíró Őszentsége, XVI. Benedek titkos iratai című könyve, amelyben számos bizalmas vatikáni dokumentumot közöl. Nuzzi, aki januárban az Il Fatto Quotidiano című napilapban megjelent kiszivárogtatásaival elindította a Vatileaks-botrányt, azt állítja, hogy a hozzá került titkos iratok több vatikáni forrásból származnak, és egy „Maria" néven azonosított közvetítőn keresztül jutottak hozzá. Az újságíró azt állítja, egyetlen eurót sem fizetett a dokumentumokért, és a közzététellel az a célja, hogy segítsen megtisztítani a Vatikánt a korrupciótól.

Az iratok között a pápa bizalmas tárgyalásairól készült jegyzőkönyvek is szerepelnek, például az olasz államelnökkel, Giorgio Napolitanóval való 2009. januári találkozóról. De olvasható a könyvben a vatikáni biztonsági szolgálat több jelentése is, többek között arról az incidensről, amikor a csendőrség egyik VIP-autójára egy római étterem előtt gépfegyver-sorozatot lőttek ki, miközben a sofőrök bent vacsoráztak, valamint a Szent Péter-bazilikában 2009 karácsonyán történt incidens vizsgálati jegyzőkönyve. Emlékezetes, hogy egy svájci nő a kordont átugorva odarohant az éjféli misére érkező pápához és fellökte, mielőtt a testőrök közbeavatkozhattak volna. A jelentés szerint a pápa életveszélyben volt, de szerencséjére a támadó - akit elmebetegnek nyilvánítottak - nem viselt fegyvert.

Május 24-én rendkívüli ülést tartott a Vatikáni Bank igazgatótanácsa, amely azonnali hatállyal felmentette Ettore Gotti Tedeschit, a Vatikáni Bank (IOR) elnökét. A bankvezetőt szintén azzal gyanúsítják, hogy bizalmas dokumentumokat továbbított az IOR-ban zajló állítólagos pénzmosásról és korrupciós pénzek kezeléséről (lásd keretes írásunkat).

Három nappal később, pünkösd vasárnap letartóztatták Paolo Gabrielét, a pápa személyes inasát, akit azzal vádolnak, hogy a pápa irodájából több száz bizalmas iratot ellopott és lemásolt. Gabriele 2006 óta XVI. Benedek legszorosabb környezetéhez tartozik, a híradófelvételeken a pápamobilon az egyházfő előtt látható, amint a sofőr mellett ül. Más képeken esernyőt tart a pápa fölé, vagy a vacsoránál felszolgál a pápai lakosztályban. A családos, háromgyermekes férfi letartóztatása megdöbbenést váltott ki az egyházfő környezetében. „Mindenki ismeri őt a Vatikánban, és ez (a letartóztatás) mindenkinek nagy meglepetést és fájdalmat okozott" - mondta Frederico Lombardi, a Szentszék szóvivője.

Gabrielét a Vatikán nem adja ki az olasz hatóságoknak. A 46 éves férfit a pápai állam rendőrőrsén tartják fogva, különleges biztonsági körülmények között. A pápai inas ügyvédei útján jelezte, hogy kész együttműködni a hatóságokkal, amiből az olasz lapok arra következtetnek, hogy a feltételezett megbízók utáni nyomozás során további letartóztatások várhatók. A rendőrség máris több személyt kihallgatott, de Lombardi érsek cáfolta, hogy az ügyben a bíborosi kar olasz vagy külföldi tagjai közül bárki is érintett lenne. A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy az események „nyilvánvalóan kárt okoznak, és próbára teszik az egyház, valamint a Szentszék iránti bizalmat".

Olvasson tovább: