Kereső toggle

Fű szabadon - Állami kézbe kerülne a drogbiznisz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Uruguay kormánya állami kontroll alá vonná a marihuánakereskedelmet – amennyiben a törvénytervezetet elfogadja a kongresszus. A kormány a javaslattal törvényes konkurenciát kíván létrehozni a drogpiacon, a bűnözők kiszorítására és ezzel az erőszakos cselekmények számának csökkentésére hivatkozva.

„Úgy gondoljuk, hogy a tilalom több problémához vezet Uruguayban, mint maga a drog" - nyilatkozta Eleuterio Huidobro védelmi miniszter. Az uruguayi  kormány a drog előállítása, elosztása és terjesztése fölötti irányítást kívánja megszerezni.

Az előzetes tervek szerint a vásárlókat egy adatbázisban regisztrálnák, s így nyomon tudnák követni, hogy a fogyasztók túllépik-e a megállapított havi keretet (egy hónapban maximum 40 darab füves cigaretta). Azokat, akik túllépik a megengedett mennyiséget, a marihuánakereskedelemből befolyó bevételekből finanszírozott rehabilitációs központokba küldenék.

José Mujica miniszterelnök leszögezte: a törvény nem tenné bárki számára lehetővé, hogy besétáljon a boltba, és megvegye a kívánt adagot. „A kormány határozza meg a minőséget, a mennyiséget és az árakat" - mondta a kormányfő, hozzátéve: „Ha valaki 20 marihuánás cigarettát vesz, min-det el kell szívnia. Nem lesz lehetősége továbbadni."

Amennyiben a kongresszus elfogadja a törvényjavaslatokat, Uruguay lesz az első nemzet, amely marihuánát árul majd az állampolgárainak.

A kormány szerint a fű legalizálása kísérlet a folyamatosan növekvő kábítószer-bűnözés megfékezésére Uruguayban, ahol egy év alatt a duplájára nőtt a gyilkosságok száma. Huidobro védelmi miniszter a „kokain elleni harcként" aposztrofálta a törvénytervezetet. Szerinte ugyanis a legalizáció során csökkenne a kokain eladása, ami egyik oka az Uruguayban egyre növekvő szociális problémáknak. Ráadásul a fű kevésbé ártalmas, mint a kokain - tette hozzá.

Az uruguayi kormánynak szándékában áll lobbitevékenységbe kezdeni a marihuána legalizálásáért az egész dél-amerikai térségben.

Otto Pérez Molina, Guatemala elnöke is osztja ezt a véleményt, és kormányközi összefogást sürget, melynek értelmében a kábítószer-fogyasztást és az előállítást legalizálnák, de bizonyos határokon belül és feltételekhez kötve.

Molina szerint téves feltételezés, hogy a drogpiacot véglegesen fel lehetne számolni. „A guatemalai kormány javaslata az, hogy hagyjunk hátra mindenféle ideológiai álláspontot - mind [a drogok] tiltását, mind legalizálását -, és hozzunk létre egy valós megközelítésen alapuló globális, kormányközi konzultációt - a drogszabályozást."

Molina a párbeszéd fő céljai között említette a kábítószer által generált erőszak csökkentését és a drogfüggőség kialakulásának megelőzését a társadalomban. Napirendre tűzte azt a kérdést is, hogyan lehetne a kábítószer-előállításból és -terjesztésből befolyó összegeket szociális célokra fordítani.

Az elmúlt években több közép- és dél-amerikai vezető emelte fel hangját a drog ellen folytatott harc eddigi hatástalansága miatt. Köztük volt Felipe Calderón mexikói elnök is, aki 2006-ban először küldte ki katonáit a kábítószerbandák ellen. Calderón drámai újragondolást sürget az ügyben: „Amennyiben a kábítószer-fogyasztást nem lehet csökkenteni, a döntéshozóknak más ötlettel kell előállniuk, akár egy új piaci alternatívával, a bűnözők csillagászati nagyságú bevételeinek csökkentésére."

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, aki nemrégiben hirdette meg a drog elleni harcot, szintén az új megközelítés híve: véleménye szerint el kellene venni a drogkereskedelemből befolyó „erőszakos profitot". „Ha ez legalizálást jelent, és a világ ebben látja a megoldást, én üdvözölni fogom" - jelentette ki.

Olvasson tovább: