hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ellenzéki jelentés az iráni atom­programról
Gyorsított menet

2012. 05. 17.
Irán felgyorsítja atomprogramját - derül ki a Jerusalem Post által megszerzett jelentésből, amelyet iráni ellenzéki disszidensek készítettek. A beszámolóból úgy tűnik, a klerikális rezsim kiterjesztette az atomfegyverek gyártásáért felelős szervezetet, s egy alaposan kitervelt, titkos kutatási struktúra és a szükséges felsze­relések beszerzésének hálózata lepleződik le.

A jelentés egyértelművé teszi, hogy Irán atomprogramja mindig is katonai céllal indult, a polgári atomenergia-felhasználás szózataival mindössze leplezni igyekeztek azt.

Ezt látszik alátámasztani a legújabb műholdfelvételeken megfigyelhető erőteljes aktivitás a parchini katonai bázison. A képekből arra lehet következtetni, hogy az iszlám állam valószínűleg ki akarja üríteni a helyszínt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselőinek látogatása előtt. Irán még nem engedélyezte a Teherántól délkeletre fekvő létesítmény átvilágítását, noha a NAÜ már többször kezdeményezte azt, gyanítva, hogy fegyverkezésre utaló terhelő bizonyítékokat találna ott.

A legújabb műholdfelvételeken látható aktivitást olyan épület mellett észlelték, amelyben atomfegyverekhez kapcsolódó kísérletek végzésére alkalmas robbanótartály található. A felvételeken elemek láthatók felsorakoztatva, melyek az épületből való felszerelések elszállításával hozhatók kapcsolatba. Az épületből kiáramló vízfolyam - mely korábbi felvételeken nem látható - a helyszín megtisztításával állhat összefüggésben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!