Kereső toggle

Gyorsított menet

Ellenzéki jelentés az iráni atomprogramról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Irán felgyorsítja atomprogramját - derül ki a Jerusalem Post által megszerzett jelentésből, amelyet iráni ellenzéki disszidensek készítettek. A beszámolóból úgy tűnik, a klerikális rezsim kiterjesztette az atomfegyverek gyártásáért felelős szervezetet, s egy alaposan kitervelt, titkos kutatási struktúra és a szükséges felszerelések beszerzésének hálózata lepleződik le.

A jelentés egyértelművé teszi, hogy Irán atomprogramja mindig is katonai céllal indult, a polgári atomenergia-felhasználás szózataival mindössze leplezni igyekeztek azt.

Ezt látszik alátámasztani a legújabb műholdfelvételeken megfigyelhető erőteljes aktivitás a parchini katonai bázison. A képekből arra lehet következtetni, hogy az iszlám állam valószínűleg ki akarja üríteni a helyszínt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselőinek látogatása előtt. Irán még nem engedélyezte a Teherántól délkeletre fekvő létesítmény átvilágítását, noha a NAÜ már többször kezdeményezte azt, gyanítva, hogy fegyverkezésre utaló terhelő bizonyítékokat találna ott.

A legújabb műholdfelvételeken látható aktivitást olyan épület mellett észlelték, amelyben atomfegyverekhez kapcsolódó kísérletek végzésére alkalmas robbanótartály található. A felvételeken elemek láthatók felsorakoztatva, melyek az épületből való felszerelések elszállításával hozhatók kapcsolatba. Az épületből kiáramló vízfolyam - mely korábbi felvételeken nem látható - a helyszín megtisztításával állhat összefüggésben.

A NAÜ utolsó negyedévi beszámolójában még nem talált egyértelmű bizonyítékot a fegyverkezésre, csak arra szolgált hitelt érdemlő információval, hogy Irán nukleáris robbantásokkal kapcsolatos tevékenységeket folytat.

A legutolsó információ szerint robbanóanyagok előállításán fáradoznak, nem állítanak elő még fegyvereket. Szűk keresztmetszetet jelent Teherán számára, hogy a fegyverkezésre alkalmas urániumot nem tudják gyorsan előállítani.

A diplomácia újrafelvétele lehetőséget teremthet a közel-keleti feszültség enyhítésére. Ugyanis Izrael - a Közel-Kelet vélhetően egyetlen atomhatalma - és az Egyesült Államok nem vetette el annak lehetőségét, hogy megtámadják Iránt, ha tárgyalások által nem lehet megfékezni atombombája előállításában. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerint a világhatalmak csak minimális követelésekkel lépnek fel Iránnal szemben - még ha mindet el is fogadná és betartaná Irán, akkor is nyugodtan folytathatná és fejleszthetné tovább atomprogramját.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hat tagja: Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Államok és Németország április 14-én a tárgyalások első körét már lefolytatta Iránnal, a második fordulót május 23-án rendezik meg Bagdadban, s talán nem véletlen, hogy az ellenzéki jelentés napokkal ez előtt jelent meg.

Amerikai atomszakértők szerint azonban az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsának (NCRI) jelentését szkeptikusan kell megközelíteni. Sok fontos információval rendelkeznek, de nem lehet tudni, hogy melyik részlet igaz. Az NCRI ernyőszervezet: öt ellenállási csoportot fog össze, akik száműzetésben tevékenykednek az iráni siíta klerikális uralom megdöntéséért. Az NCRI az iráni Népi Mudzsahed Szervezet politikai szárnya, amelyet az Egyesült Államok egyszerűen terrorista szervezetnek tekint. Most pedig a NAÜ-t igyekszik rábírni, hogy alapos vizsgálatnak vesse alá Irán atomprogramját és annak résztvevőit.

Olvasson tovább: