Kereső toggle

Hétköznapi elnök egy nyugodt országban

Egymillióval többen döntöttek Hollande mellett

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egymillióval többen döntöttek vasárnap François Hollande mellett, mint a jelenlegi elnök, Sarkozy mellett: Hollande 51,67 százalékkal lett a választások győztese, szemben vetélytársa, Nicolas Sarkozy 48,38 százalékával. A most megválasztott François Hollande az 1958-ban megalapított ötödik köztársaság második szocialista párti elnöke François Mitterrand után.

Hollande győzelme borítékolható volt a közvélemény-kutatások adatai és az utolsó hét fordulatai alapján - míg ugyanis a szélsőbaloldali szavazók a szocialista jelöltet támogatták, a szélsőjobboldal vezére, Marine Le Pen nem adott ki semmilyen, szavazásra vonatkozó javaslatot, és kijelentette: ami őt illeti, üres szavazólapot fog leadni (Választási fejtörők. Hetek, 2012. május 4.). A bejelentés nem maradt hatástalan, a kétmillió körüli érvénytelen szavazólap minden rekordot megdöntött.

A hatalomátadásra május 15-én kerül majd sor ünnepélyes keretek között. Ekkor ismertetik az új miniszterelnök nevét, röviddel utána pedig a kormány pontos összetételét. A közvélemény-kutatások alapján a miniszterelnök posztjára a franciák a szocialista Martine Aubryt látnák szívesen. Aubry, a mérsékelt baloldali politikusnak, Jacques Delors-nak (aki tíz évig volt az Európai Bizottság elnöke) a lánya az egyik legtapasztaltabb szocialista politikus, aki mind a Bérégovoy (1992-93), mind a Jospin (1997-2002) kormányban kulcsminiszternek számított.

Hollande-hoz közel álló források azonban úgy vélik, hogy egy ilyen fajsúlyos politikus esetleg elnyomná Hollande-ot, aki még miniszter sem volt eddig (Mitterrand kormányaiban elnöki gazdasági tanácsadóként dolgozott), ráadásul sikeres együttműködésükre sincs garancia. Lapzártánkkor a legesélyesebb jelölt Hollande régi barátja, Jean-Marc Ayrault, aki jelenleg a szocialista frakció vezetője a parlamentben.

A miniszterek sorában több nő is várható, valamint a szocialista párt két szövetségesének (két kisebb baloldali és zöld párt, a PRG és az EELN) sorai közül kerülhetnek ki többen. Emellett a Mitterrand és Jospin korszakából kormányzati tapasztalatokkal rendelkező politikusok kinevezése várható.

François Hollande az ötödik köztársaság hetedik elnöke, és mint minden újonnan megválasztott elnök esetében, most is folynak a találgatások arról, vajon milyen elnök lesz. Az alkotmány értelmében az elnök kezében van a legnagyobb hatalom; az alkotmány értelmezése azonban mindenkor a szokásjog és személyes stílus kérdése.

De Gaulle-ről, Mitterrandról és Sarkozyről elmondható, hogy mindhárman rendkívüli személynek tekintették magukat, rendkívüli történelmi küldetéssel, és ennek megfelelően értelmezték az elnöki funkciót is, egyfajta „alkotmányos királyként" viselkedve. Az elemzők szerint Hollande-tól másfajta stílus várható. Elődjeihez képest úgy értelmezheti az alkotmányt, hogy nagyobb szabadságot ad miniszterelnökének, és nagyobb szerephez juthat a parlament is egy demokratikusabb

alkotmányértelmezésnek köszönhetően. „Hollande a hétköznapi ember prototípusa, ugyanolyan hétköznapi, mint amilyen Németországban Angela Merkel" - véli az ismert politikai elemző, Alain Duhamel.

Olvasson tovább: