hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mindnyájan együtt Jeruzsálemért
Izraelt támogató nemzetközi konferencia Budapesten

2011. 11. 03.
Jeruzsálem Izrael örök és oszthatatlan fővárosa – deklarálta történelmi, jogi és erkölcsi alapokra hivatkozva nemzetközi sajtótájékoztatón a budapesti tanácskozásait követően az Izraelt Támogató Parlamenti Képviselők Nemzetközi Alapítványa (IIACF). A szervezet képviselői találkoztak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel az Országházban, felszólaltak egy nemzetközi konferencián a Magyar Tudományos Akadémián, valamint részt vettek a Mindnyájan Együtt Jeruzsálemért Mozgalom cionista nagygyűlésén a Hit Parkban.

Doug Lamborn republikánus képviselő, az Egyesült Államok Kongresszusa Energiaügyi Bizottságának elnöke az InterContinental szállodában tartott sajtótájékoztatón összegezte a nemzetközi konferencia fő üzenetét: „Jeruzsálem Izrael oszthatatlan fővárosa" - jelentette ki, majd ennek elismerésére kérte az IIACF nevében a többi országot is.

David Rotem izraeli képviselő, a Knesszet Keresztény Szövetségesek Választmányának a társelnöke pedig meglehetősen furcsának találta, hogy vannak, akik Jeruzsálem megosztásáról beszélnek. Rotem arra hívta fel a figyelmet, hogy a várost már több mint 3 ezer éve zsidók lakják, és - más államok elismerésétől függetlenül - Jeruzsálem Izrael fővárosa marad. Ezt támasztotta alá James Lunney, a kanadai parlament konzervatív képviselője is, aki kiemelte, hogy jogi, történelmi és morális érvek is alátámasztják Izrael jogát Jeruzsálemhez. Aláhúzta azt is, hogy nem 1947-ben kezdődött a zsidóság történelme a Közel-Keleten, hanem több ezer évvel ezelőtt, és ennek a történelmi ténynek a figyelmen kívül hagyása komoly hiba lenne.

A Finn Centrum Párt európai parlamenti képviselője, Hannu Takkula kijelentette: a budapesti nyilatkozattal világos üzenetet szeretnének küldeni a nemzetközi közösségnek Jeruzsálem státuszát illetően. Mint mondta, „történelmi tény, hogy Jeruzsálem mindig is a zsidó állam fővárosa volt, és soha más állam nem formált rá ilyen jellegű igényt".

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!