hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A mai Izraelről – keresztényként és magyarként
A szabad világ védőbástyája

2011. 10. 13.
A palesztin állam egyoldalú elismertetéséért indított kampány értékválasztás elé állítja Európát és benne Magyarországot. Eláruljuk-e múltunkat, zsidó-keresztény értékeinket, melyeken civilizációnk, az alapvető és elidegeníthetetlen emberi jogok garantálását célul tűző politikai rendszereink, a szabad világ nyugszanak?

Az Európai Parlament nemrég politikai nyilatkozatban kérte föl az uniós tagállamokat, hogy egységesen kezeljék a palesztin nép „legitim" törekvését arra, hogy az ENSZ-ben „államként" képviseltethesse magát. A nyilatkozat szellemisége Európa további értékvesztésének veszélyét vetíti előre. Azt, hogy a demokratikus vívmányaira büszke kontinens segédkezet nyújthat egy olyan alakulat állami szintre emeléséhez, amelyik gyakorlatilag a békés együttélés normáit, a nyugati civilizáció értékeit tagadja, és az iszlám fundamentalizmus frontját erősíti.

Izrael - összes hibájával együtt - a közel-keleti térség egyetlen demokráciája, amelynek biztonságát nem aláásni, hanem védelmezni kellene.

Az Izrael ellenőrizte területeken élő arab kisebbség az oslói egyezményeknek köszönhetően kimagaslóan széleskörű autonómiát élvez: önálló elnök, kormány, parlament, önálló jogalkotás, jogalkalmazás, közigazgatás, önálló rendőrség, korlátlan nyelvhasználat, megfigyelői státusz az ENSZ-ben, külképviselet több külföldi államban, így hazánkban is. Az arab kisebbségnek az Autonómia tizenöt éve alatt elég ideje volt, hogy bizonyíthassa a békés egymás mellett élés, továbbá a palesztin társadalom demokratizálása iránti elkötelezettségét. Csak a vak nem látja, hogy a várakozásokkal szemben a palesztin önrendelkezés biztosítása nem a békét erősítette, hanem a terrorizmusnak nyújtott védőernyőt. Különösen szembeötlő ez a Hamasz gázai hatalomátvétele óta. Rövidlátó politika lenne az oslói palesztin kötelezettségvállalások elszabotálását államisággal jutalmazni. Naivitás föltételezni, hogy ettől majd jobb útra térnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!