hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Azok vádolják Izraelt, akiknek vér tapad a kezükhöz”

2011. 07. 28.
A héten Budapesten járt Dore Gold izraeli államférfi, akinek a Harc Jeruzsálemért című könyve nemrég a Hetek Kiadó gondozásában jelent meg. A volt ENSZ-nagykövet, aki jelenleg egy jeruzsálemi kutatóintézet vezetőjeként Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tanácsadója, több vezető magyar politikussal is tárgyalt, többek között Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Lázár Jánossal, a Fidesz-frakcióvezetőjével, és előadást tartott az Izraeli Kulturális Intézetben, valamint – több mint ezer fő előtt – a Hit Gyülekezete keszthelyi ifjúsági táborában is.

Nemrég Washingtonban járt Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, aki Obama elnökkel tárgyalt. Mit tapasztalt, tényleg olyan nagy feszültség volt a két vezető között?

- A média hangszóróin keresztül a vita felerősödött. Például a The Wall Street Journal arról írt, hogy Netanjahu a négyszemközti találkozójukat követő sajtótájékoztatón a nyilvánosság előtt „megintette" Obama elnököt, és kioktatta őt a közel-keleti helyzet alapkérdéseiről. Pedig nem erről volt szó: Obama előző nap - Izraelre utalva - azt mondta, hogy „még egy szövetségesnek is el kell mondani az igazságot". Netanjahu azonban úgy gondolta, hogy valakinek a palesztinok számára is el kell mondani az igazságot, és ezért sorolta fel az alapvető tényeket. Az amerikaiakat nem kell erre emlékeztetni, velük folyamatos kapcsolatban vagyunk, a palesztin fél számára azonban fontos volt, hogy Netanjahu a Fehér Házból üzenjen nekik, hogy legyenek realisták, és megvalósítható igényeket fogalmazzanak meg, amelyek mentén létrejöhet a megállapodás. A washingtoni média azonban kiélezte a tudósításokat, így a vita sokkal nagyobbnak tűnt, mint volt valójában.

Közel húsz éve állandóan azt hallani, hogy közel a megállapodás, de mégsem valósult eddig meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!