Kereső toggle

Világinterjú a YouTube-on

Netanjahu az interneten válaszolt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A világ minden tájáról több ezer internetező tett fel kérdéseket az izraeli miniszterelnöknek. Korábban már Barack Obama amerikai elnököt, valamint David Cameron brit miniszterelnököt is faggatták a júzerek a forradalmi YouTube-interjúsorozat keretében. Netanjahu rekordmennyiségű kérdést kapott: több mint 3600 kérdező jelentkezett be a világ mintegy 90 országából. A YouTube-on a felhasználók által legjobbnak ítélt kérdéseket tette fel az izraeli kormányfőnek az izraeli Channel2 televízió műsorvezetője, Netanjahu pedig élőben felelt az interneten becsatlakozó kérdezőknek.

Hogyan érzékeli Izrael a helyzetét a jelenlegi közel-keleti forrongás kellős közepén, megfelelőnek tartja-e az Egyesült Államok reakcióját?

- Mindnyájan egy oldalon vagyunk, Izrael, az Egyesült Államok és a demokratikus világ a demokrácia győzelmében reménykedik. Mindnyájan azt szeretnénk, ha Irántól Tuniszig létrejönnének a demokráciák, mert ezek a rendszerek békepártiak. De ezzel párhuzamosan tartunk attól is, hogy ezeket a demokráciákat radikális rezsimek vagy iszlamisták kaparinthatják meg, ahogy az öt éve történt Libanonban, ahol demokráciát követelt a milliós tömeg, de mára egy teokratikus országgá vált, a Hezbollah és Irán irányításával. Ezért hangsúlyozom, hogy valódi demokráciák oldalán, és nem a militáns teokráciák pártján állunk.

Asszad Izraelt vádolta meg a zűrzavarral, ami most Szíriában van. Az a kérdésem, hogy az-e Izrael érdeke, hogy megbukjon a damaszkuszi rezsim?

- Mindenhol - Szíriát is beleértve - a reformok és a demokrácia valódi felvirágzását szeretnénk látni. Egy demokratikus rendszer egyikünkre sem jelentene veszélyt. Most úgy néz ki, hogy az egész régiónkat, Pakisztántól Marokkóig, az arabokat és az irániakat is az rázza, hogy a 20. század lényegében elrobogott mellettük, és most a 21. századi technológiának köszönhetően lázadoznak, mert látják, hogy mit mulasztottak el. Ezt bizonyítja, hogy egyetlenegy állam van az egész térségben, ahol nincsenek lázadások, tüntetések, és ez Izrael. Ennek az a magyarázata, hogy mi vagyunk az egyetlen valódi demokrácia, amely tiszteli az emberi jogokat, és mi tiszteljük az arab lakosaink jogait is - az izraeliek 20 százaléka ugyanis arab, és ők, az izraeli arabok és muszlimok az egész régióból csak nálunk élvezhetik a teljes szabadságot, valamint jogegyenlőséget.

Az itamári véres gyilkosságot követően 500 újabb lakás építését hagyta jóvá. Ez békéhez fog vezetni? Ha igen, miként?

- Nem ezek miatt a lakások miatt nincs béke, hanem a legfőbb ok, hogy a palesztinok teljesen elutasították Izrael elismerését - függetlenül a határoktól. A palesztinokkal már tizennyolc éve tárgyalunk, és eddig soha nem szabták meg a telepeket a tárgyalások alapjául. Ráadásul komoly gyökereink fűznek azokhoz a dombokhoz: a nevem Benjamin, és az első Benjamin, Jákob fia már négyezer éve itt élt ezeken a dombokon. A palesztinok most követelik ezeket, ezért le kell ülnünk a tárgyalóasztalhoz - ők azonban egyelőre elutasítják ezt. Én csak abban bízom, hogy változtatnak ezen az állásponton, mert a békét csak tárgyalásos úton lehet elérni. Egyébként pedig ezek a területek lényegében Tel Aviv és Jeruzsálem agglomerációját jelentik, és azt a palesztin kollégáink is elismerték négyszemközt, hogy nem várják el a felszámolásukat - a nyilvánosság előtt azonban nem ezt állítják. Azt pedig nem tehetjük meg, hogy 350-400 ezer izraelit csak úgy kidobunk a területről - amit egyébként az ellenséges arab hadseregek megtettek már korábban. Ráadásul 1922 és 1967 között arab kézen voltak ezek a területek, és folyamatosan támadtak minket. Miért tették akkor ezt, ha rendelkeztek már akkor azokkal a területekkel is, ahol ma a telepek állnak? Azért, mert megkérdőjelezték Izrael létezéshez való jogát - határoktól függetlenül. A telepek kérdését mindenképpen meg kell oldani, de tárgyalásos úton, és a palesztinoknak is meg kell hozniuk a saját kompromisszumukat: el kell ismerniük a zsidó államot.

Mi a véleménye a harmadik intifáda lehetőségéről, és hogyan lehet megakadályozni?

- Bízom benne, hogy a palesztinok a béke mellett döntenek, az erőszak helyett. Ami nagyon aggasztó, hogy a Palesztin Hatóság, amely a mérsékelt csoport, arról beszél, hogy egységre lép a Hamasszal, azzal a terrorszervezettel, amely Irán támogatásával Izrael eltörléséről beszél, és rakéták ezreivel bombázza a városokat. Ezért én abban bízom, hogy a Palesztin Hatóság a béke mellett dönt. Az Izraellel kötött béke mellett, és nem a Hamasz-béke mellett. Remélem, nem tör ki az intifáda, mind a saját, mind pedig a palesztinok érdekében - jobbat érdemelnek.

A Szovjetunió bukása óta többször hallottuk, hogy Izrael az Egyesült Államok stratégiai partnere helyett a stratégiai tehertételévé vált. Az Obama-adminisztráció bizonyos tagjai pedig azt is mondták, hogy Izrael felelős a zavargásokért, sőt még az amerikai katonák életét is veszélyezteti.

Nézze, ha Izrael nem lenne itt a Közel-Kelet kellős közepén, akkor lehetséges, hogy az egész régiót már megszállták volna az iszlamista szélsőségesek. Ezeket a hangokat én is hallottam, de Tunéziában, Líbiában, Egyiptomban, Bahreinben nem Izrael ellen tüntetnek az emberek, nem az izraeli-palesztin problémának a felszámolását követelik. Szabadságot, fejlődést követelnek, sőt olyan hangokat is hallani, hogy Izraelhez hasonló szabad országban szeretnének élni. Nem mi vagyunk ennek a válságnak az okai, semmi közünk a Közel-Kelet forrongásához.

Mit mond a gyerekeinek a békéről, szeretetről és arról az egyetemes hitről, hogy mindenki egyenlő?

- Arra tanítom őket, hogy ezek a hitünk alapelvei. A fiammal éppen ebben a szobában minden szombaton együtt szoktuk olvasni a Bibliát. Ő történetesen Izraelben első, a világbajnokságon pedig harmadik helyezett lett a Szentírás-versenyen... Nos, a Biblia azt állítja, hogy minden embert Isten teremtett, az ő gyermekei vagyunk, mindenkinek joga van az élethez, az álmaihoz, és Izraelben is ez az alapkoncepció valósul meg a jogegyenlőségben - az emberek gyakran nem is tudnak erről. Nem tudják azt, hogy a zsidók, arabok, keresztények és a többiek egyaránt ugyanazt a jogegyenlőséget élvezik. Nem tudom, hogy a kérdező tudja-e azt, hogy minden ötödik izraeli állampolgár arab, és hogy ők is teljes szabadságot élveznek? Az, hogy Izrael és az izraeli demokrácia az egyetlen olyan ország ebben a - főként arabok, illetve muszlimok lakta - régióban, ahol mindenki szabadságban és egyenlőségben élhet, annak köszönhető, hogy ez az erkölcsi világképünk legfontosabb alapeleme.

Mi volt az az élmény, amely megváltoztatta a világról alkotott nézeteit?

- Kétségtelenül a bátyám, Jonatán... Joni eleste volt az egyik legmeghatározóbb élmény az életemben. Az entebbei mentőakcióban halt hősi halált, amikor a német és arab terroristák által elrabolt izraelieket mentették ki Ugandából. Joni meghalt ott, és ez megváltoztatta az életemet. A terrorizmus elleni harc áldozata volt, és én is ebben a küzdelemben veszek részt már mintegy három évtizede. Azóta, amikor egy izraeli anyuka siratja elesett fiát, édesanyámat látom benne, az apukában édesapámat, és ha egy izraeli testvér siratja fivérét, akkor az én vagyok. Emiatt mindig alaposan meggondolom, mielőtt harcba küldöm fiainkat, ami ugyan gyakran előfordul, de mindig alaposan átgondolom. Úgy gondolom, ez jóval felelősségteljesebb vezetővé tett.

Olvasson tovább: