hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lepel nélkül
Érvénybe lépett a burkatörvény Franciaországban

2011. 04. 15.
Franciaországban a héten életbe lépett az a törvény, amely tiltja az arcot elfedő muszlim viseletek, a burka és a nikáb használatát nyilvános helyeken. Bár a törvény bevezetését a nők elnyomása elleni lépésként magyarázták, a kormány valójában ezzel üzent az egész országnak - az üzenet lényege pedig az, hogy a bevándorlóknak alkalmazkodniuk kell a befogadó ország törvényeihez és kultúrájához.

A most életbe lépett burkatörvény megalkotásának tervét Nicolas Sarkozy fran­cia elnök közel két éve jelentette be Versailles-ban, a parlament és a szenátus együttes ülésén. Az elnök akkor úgy érvelt, hogy az arcot elfedő burka és nikáb a női elnyomás jelképe, ezért Franciaország ezt nem tűrheti el. A burkaviselés vallási aspektusait az ötmilliós muszlim népességgel rendelkező francia állam törvényalkotói érthető módon nemigen kívánták hangsúlyozni. A közelmúltban azonban a kormány részéről több olyan nyilatkozat is elhangzott, amelyből világosan látszik, hogy többről van szó, mint öltözködésről. A francia kormány a német és az angol kormányfőhöz hasonlóan úgy véli, hogy a multikulturalizmus megbukott (A multikulti vége. Hetek, 2011. február 11.).

Jean-François Copé, a kormányzó UMP parlamenti frakciójának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a franciaországi muzulmánoknak alkalmazkodniuk kell az ország kultúrájához és törvényeihez, ez pedig azt jelenti, hogy „nincs burkaviselés és utcai imádkozás". Ez utóbbi mellesleg sokkal jobban irritálja a lakosságot, mint a burka; péntek esténként ugyanis gyakori, hogy az imádkozó iszlám hívők forgalmas utakat foglalnak el és zárnak le az ima idejére. A magyarázat szerint ez azért történik, mert nem áll rendelkezésükre elég mecset, ahol imádkozhatnának.

A bevándorlással és az iszlám vallással szembeni erősödő ellenérzések miatt a közelmúltban kiújult a francia állam szekularizmusával kapcsolatos vita: a vallások helyzetét ugyanis egy 1905-ös törvény rendezi, amelyet sokáig sérthetetlennek tartottak. Éppen Nicolas Sarkozy volt az, aki még elnökké válása előtt felvetette, hogy a törvény módosításra szorul; ennek eredménye az lett volna, hogy a történelmi egyházakon kívül újabb felekezetek, köztük az iszlám is egyházi státuszt kap. Az elmúlt időszak történései azonban inkább arra utalnak, hogy az 1905-ös vallási törvényen nem változtatnak, és az iszlám nem kap kiemelt szerepet. A kérdésben megszólalt Claude Guéant belügyminiszter is, aki az iszlám vallásra utalva kifejtette: „Semmi sem indokolja azt, hogy egy vallásnak több jogot biztosítsunk, mint azoknak a vallásoknak, amelyek korábban honosodtak meg az országban." A belügyminiszter a Le Monde-nak nyilatkozva elmondta, hogy a kormány megérti azokat, akik a muszlim bevándorlás miatt aggódnak, és cselekedni kíván ebben az ügyben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!