Kereső toggle

Új menekültáradat: Európa retteg

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

100 millió euró azonnali segélyt kért az olasz belügyminiszter Brüszszeltől a tunéziai menekültek elhelyezésére. Az elmúlt egy hét alatt több mint 30 ezer illegális bevándorló érkezett Észak-Afrikából az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére. Az új kihívás tovább erősíti a multikulturalizmus elutasítását a kontinensen, amiről a közelmúltban Angela Merkel, David Cameron és Nicolas Sarkozy is beszélt.

A római kormány szerint az Európai Unió északi országainak is felelősséget kell vállalniuk a humanitárius katasztrófa enyhítéséért.
Az európai álom Tunéziából nem megközelíthetetlen – csupán a 138 kilométerre fekvő olaszországi Lampedusa szigetet kell elérniük, amely távolság egy kis csónakban is teljesíthető, ám ehhez közel 2000 eurót kell a csempészek zsebébe csúsztatni.
Az olasz hatóságok kétségbeesve várnak Brüsszeltől segítséget és megoldást a menekülttáborokat elárasztó tunéziaiak helyzetére.
Robert Maroni olasz belügyminiszter elmondása szerint Róma levélben 100 millió eurót kért a vészhelyzet kezelésére, ám az Európai Bizottság inkább határőröket küldene, hogy megerősítse a védelmet az olasz határvonalakon.
Menekültügyben az unió déli országai hiányolják az északiak támogatását. Ám az úgynevezett Dublin II. rendelet szerint az az ország a felelős a menekültekért, amelynek határát azok legelőször átlépik.
A menekültek helyzete miatt kialakult vita elérte a német belpolitikát is. Kérdés, hogy Németország milyen következményekkel számolhat.
Angela Merkel német kancellár határozottan ellenzi az észak-afrikai menekültek felvételét az Európai Unió tagországaiba. Természetesen „nem jöhet Európába minden ember, aki éppen most nem akar Tuné-ziában élni” – jelentette ki Merkel. Európa inkább egy jogállam felépítésében segíthetne. „A célunk a problémákat az adott országokban megoldani, hogy az embereknek lehetőségük legyen a saját hazájukban élni”– folytatta a kancellár.
Eközben a németországi ellenzék – az SPD és a Zöldek – a menekültek felvételét sürgeti, és új uniós menekültügyi szabályok lefektetését, valamint egy hatóság létrehozását követelik.
Hans-Peter Uhl, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa viszont büntetést vetne ki azon tagországokra, amelyek a menekültek továbbutaztatása felett szemet hunynak. Akár még a schengeni határellenőrzéstől mentes rendszerből való kizárást is jogosnak tartaná – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung napilapban.
A szociáldemokraták egy kvótaalapú rendszer kiépítését javasolják, ami alapján meg lehetne határozni, hogy melyik ország mennyi menekült felvételére kötelezhető. Emellett egy egységes uniós menekültügyi hatóság kiépítését ajánlják, amely az eljárások során segítséget nyújtana.
Az Amnesty International német részlegének vezetője, Monika Lüke felhívta a német kormány figyelmét, hogy Olaszország csak a kötelességét teljesíti, amelynek alapját a menekültek jogállására vonatkozó Genfi Egyezményben és az Emberi Jogok Európai Egyezményében fektették le. (atv.hu)

Olvasson tovább: