Kereső toggle

Repülőtéri dilemmák

„Vetkőztetős szkennerekkel” a terroristák ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A terrorfenyegetésekre válaszul az amerikai Közlekedési és Biztonsági Igazgatóság (TSA) nemrég kezdte meg a korszerűbb technológiájú, egész alakos testszkennerek használatát országszerte. A berendezés a korábbiaknál sokkal élesebb képet ad a legintimebb testrészekről is. Az átvilágítással szemben etikai és egészségügyi okokból is sokan tiltakoznak, de a hatóságok ragaszkodnak a röntgenellenőrzéshez, amelyet jelenleg legfeljebb a még nagyobb zaklatással járó test-üregmotozással lehet elkerülni.

Ha a készülék valami rendellenes dolgot észlel, vagy az utas nem hajlandó alárendelni magát a vizsgálatnak, a TSA egy tisztje részletes és személyes motozást végezhet az illetőn. Ez viszont kötelező testüregvizsgálatot és minden részletre kiterjedő motozást is jelenthet, ami miatt a repülőtéri dolgozók, köztük a biztonsági ellenőrök is panaszkodnak, sokan fertőzésektől tartanak, másrészt a procedúra a reptér zavartalan forgalmát is befolyásolhatja.

Egyes polgárjogi csoportok azt állítják, hogy ez alkotmányellenes és a személyiségi jogok megsértése, mégis az amerikaiaknak mindössze tizenöt százaléka mondja azt, hogy a repülőterek ne használják ezeket a szerkezeteket.

Az amerikai szövetségi hatóságok 2008-ban kezdték el alkalmazni a teljes alakot letapogató reptéri szkennereket, mert a kifinomult eszközök hatékonyan kimutatják, hogy van-e az utasoknál fegyver vagy veszélyes anyag. Az emberi testről készített képet - amelyen az arcot elhomályosítják, a nemi szervek viszont jól kivehetők - egy elkülönített helyiségben figyeli a biztonsági személyzet.

A berendezések használata miatt már korábban aggodalmát fejezte ki az Amerikai Polgári Jogi Unió (ACLU), mondván a szkennerek sértik az utasok személyiségi jogait. Howard Simon, az ACLU floridai igazgatója rosszallását fejezte ki az emberek „vetkőztetős átkutatása" miatt, és felszólította a kormányzatot, hogy alkalmazzon az utasok jogait jobban tisztelő biztonsági technológiát. A bírálatok nyomán Janet Napolitano belbiztonsági miniszter az utazási ágazat képviselőivel is egyeztetett. Több civil szervezet kampányt hirdetett a „ne repülj!" jelszóval, amíg a szkennereket használják a reptereken.

A tiltakozások ellenére jövő év végéig újabb ezer testszkennert helyeznek üzembe az Egyesült Államokban. A tapasztalatok szerint egyre több pilóta és légiutas-kísérő is nemet mond a szkennelésre, és inkább a hosszadalmas kézi motozást, átvizsgálást választják, mivel attól tartanak, hogy egészségügyi kockázattal jár, ha valakit rendszeresen és gyakran átvilágítanak a röntgengépekkel. A légitársaságok pedig attól tartanak, hogy visszaesik a forgalmuk, mert többen választanak majd alternatív utazási módot.

Az interneten is szerveződnek szkennelésellenes csoportok. A Facebookon létrejött egyik csoport arra biztatja az amerikaiakat, hogy ne menjenek át a szkenneren, hanem a kézi motozást kérjék. A szervezet azt javasolja, hogy ilyenkor ne vonuljanak el a vizsgálatot végzővel külön szobába, hanem ott, helyben, mindenki szeme láttára motoztassák meg magukat. A WeWontFly.com weboldal, amelyre naponta hetvenezren kattintanak, egyenesen kikéri magának azt, hogy „a TSA úgy bánik az emberekkel, mint a bűnözőkkel", és követelik, hogy távolítsák el a „pornó leolvasókat".

Egy 2010-es európai uniós jelentés is arra a következtetésre jut, hogy a biztonsági szkennerek olyan megbízható és hatékony ellenőrzési módszert jelenthetnek, amely az utasoknál lévő, fémből és nem fémből készült tárgyak felderítésére egyaránt alkalmasak. A jelentésben az is szerepel, hogy amennyiben ezeket a berendezéseket megfelelő körülmények között használják, az egészség és az alapvető jogok kapcsán felmerült aggályokra is megoldást lehetne találni.

Az EU számos tagállamának repülőterein már alkalmaznak - különböző technológiával és eltérő működési feltételek mellett - biztonsági szkennereket. Ennek következtében EU-szerte eltérő szabályok vannak érvényben.

Ennek ellenére épp a minap fülelt le a spanyol rendőrség egy kokaincsempész-bandát, amelyik terhes nőket alkalmazott futárként, kihasználva, hogy a kismamáknak nem kötelező átmenniük a reptéri testszkennereken. A hatóság vasárnapi bejelentése szerint tizenöt embert, köztük nyolc kolumbiait vettek őrizetbe az ügyben. „A komoly kockázat ellenére a szervezet állapotos nőket használt, hogy kijátsszák a röntgensugaras ellenőrzést" - közölte a rendőrség hozzátéve, hogy a kolumbiaiak mellett két spanyol, három dominikai, egy német és egy paraguayi állampolgárt tartóztattak le. Közülük négy állapotos nő dolgozott futárként. Az akcióban összesen négy kilogrammnyi kokaint és hamis dokumentumokat foglaltak le.

Olvasson tovább: