Kereső toggle

Terrorcsapás a békejobbra

Hatgyermekes terhes nőt végzett ki a Hamasz kommandója

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy nappal az izraeli-palesztin béketárgyalások megkezdése előtt brutális módon meggyilkoltak négy izraelit. Egy hatgyerekes házaspár és két stoppos volt a terroristák áldozata. A mészárlásért a Hamasz vállalta a felelősséget. A terrorszervezet gázai szóvivője gratulált „a sikeres akcióhoz”.

Az autó Hebron zsidók lakta városrésze, Kirjat Arba felé tartott, amikor tűz alá vették. Jicak Ames felesége, Tali Ames, Kochava Even-Haim és Avisai Schindler utaztak a kocsiban, életkoruk 24 és 47 év között volt. Az Ames házaspárnak hat gyermeke van, a legkisebb egy 18 hónapos csecsemő. Az izraeli média hírei szerint az áldozatok közül a nagycsaládos édesanya gyermeket várt.

A mentőcsapatokkal érkezett a helyszínre Momy Even-Haim is, aki felfedezte, hogy felesége is a halottak között van. „Láttunk egy önkéntest sírni, és először nem értettük, hogy mi történt, számos más katasztrófát látott már korábban", - nyilatkozta a Zaka mentőszolgálat vezetője, Isaac Bernstein a Jerusalem Postnak. „Aztán kiabálni kezdett: »Ez a feleségem! Ez a feleségem!'« Elvittük a helyszínről azonnal" - tette hozzá Bernstein.

„Amikor megérkeztünk a helyszínre, az autó mind a négy ajtaja nyitva volt, és négy test feküdt az úttesten, - nyilatkozták a mentősök. - Láttuk, hogy a létfontosságú szerveket nagyon nagy számú golyó érte, és esély sem volt arra, hogy megmentsük az életüket - tették hozzá. - Nagyon drámai látvány volt. Megtanultuk elfelejteni az ilyeneket az elmúlt években."

A szemtanúk beszámolója szerint a terroristák tüzet nyitottak az autóra, és már ekkor eltalálták a bent ülőket, de miután a gépkocsi megállt, kirángatták a sebesülteket, és közvetlen közelről szétlőtték őket, amíg meg nem győződtek arról, hogy mindenki halott.

Néhány órával a merénylet után a palesztin területeken - elsősorban Gázában - tényleges hatalommal rendelkező Hamasz terrorszervezet vállalta a felelősséget a történtekért. Az AP hírügynökséghez eljuttatott nyilatkozat szerint ők hajtották végre a mészárlást, a szervezet ellenzi a béketárgyalásokat. A palesztin miniszterelnök, Salam Fajad elítélte a cselekményt; azt mondta, hogy a történtek a palesztin nép érdekeivel szemben állnak, és aláaknáznak minden arra irányuló törekvést, hogy nemzetközi támogatáshoz jussanak. A kormánya mindent meg fog tenni, hogy a további hasonló eseményeket elkerüljék.

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu értesülések szerint elrendelte „mindennemű diplomáciai visszafogottság nélkül" a tettesek kézrekerítését. Véleménye szerint a halálos támadás megmutatta, hogy a béketárgyalások során semmilyen kompromisszumot nem lehet kötni az izraeli követeléseket illetően. Az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak a támadást „fájdalmasnak és súlyosnak" nevezte. Biztosította a közvéleményt arról, hogy a biztonsági erők és a katonák minden lehetséges dolgot meg fognak tenni azért, hogy elkapják a tetteseket.

Szilvan Salom miniszterelnök-helyettes nyilatkozatot tett közzé. „Sajnos újra bebizonyosodott, hogy mialatt mi megpróbálunk utat találni a béke és az együttélés lehetőségeire, vannak, akik meg fognak próbálni terrorcselekményeket elkövetni és ártatlanokat meggyilkolni" - írta.

Az izraeli hatóságok már korábban is tartottak attól, hogy palesztin terroristák megpróbálják szabotálni a tárgyalásokat izraeliek ellen elkövetett merényletek elkövetésével. Korábban Mahmúd Abbász az Egyesült Államok aktív közreműködését követelte, ha a közvetlen tárgyalások holtpontra jutnának.

Barack Obama meghívására Abbász és Netanjahu lapzártánk után kezdi meg a tárgyalásokat. Az amerikai elnök elítélte a hebroni terrortámadást, és kijelentette: „A Hamasznak és mindenki másnak, aki ilyen gyáva és aljas bűncselekményekért felelősséget vállal, tisztában kell lennie azzal, hogy semmi nem tántoríthat el bennünket nemcsak Izrael biztonságának garantálásától, hanem egy tartós békének a megvalósításától sem."

Benjamin Netanjahu megköszönte Obama szolidaritását, és azt mondta, hogy a gyilkosságokat olyanok követték el, akik számára az emberi élet semmit nem jelent. „Földbe tapossák az emberi jogokat, és lemészárolnak mindent, amit elleneznek."

Mahmúd Abbász palesztin vezető mandátuma 2009. januárban lejárt, de a Hamasz győzelmétől való félelem miatt választások nélkül hatalomban maradhatott. A palesztin vezető élvezi a nyugati vezetők bizalmát, odahaza viszont minimális támogatottsággal rendelkezik. Abbász miniszterelnöke, Szalam Fajjad pedig a palesztin parlamentben egyetlen fős frakcióval rendelkezik, amelyet ő maga alkot. Abbásznak minden előfeltételt fel kellett adnia a tárgyalások megkezdéséhez. Netanjahu ahhoz sem járult hozzá, hogy Izrael meghosszabbítsa a szeptember 26-án lejáró építési moratóriumot a Nyugati parton. Sőt, a telepesek a hebroni merénylet nyomán a maguk részéről már több helyen hozzá is kezdtek az építkezésekhez. „Ők gyilkolnak, mi építünk" - nyilatkozta a júdeai és szamariai települések tanácsának a szóvivője.

Olvasson tovább: