Kereső toggle

Reverenda susog a belga pedofilbotrányban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Házkutatás a mechelen-brüsszeli főegyházmegye központjában, kihallgatják Godfried Danneelst, a nemrégiben nyugdíjazott bíborost, háborog a pápa, a megrökönyödéstől tágulnak Michelangelo freskóin az angyalok pupillái, a belga sajtó címlapon tárgyalja a pedofil botrányokat, és ismét napirenden Marc Dutroux ügye. De mi köze a bíborosnak a sorozatgyilkoshoz?

Első rész. Helyszín: Mechelen, a mechelen-brüsszeli főegyházmegye központja. Szereplők: húsz egyenruhás rendőr. Egymás után masíroznak ki a szürke, dermesztő időjárástól (és közhangulattól) fakó téglaépület ajtaján, kezükben apró darabokra bontott számítógépagyak, dossziék, elszánt arcukon az elmúlt hónapok botránysora. Közeli, feliratot rögzít a kamera az egyik aktán: Godfried Danneels.

Megtört bíborban

Godfried Danneelst, a nemrégiben nyugdíjazott bíborost ugyanis majd kihallgatják (néhány snittel odébb) a helyi papokkal szemben fölmerült szexuális bűntények vádjával kapcsolatosan. Egy nyugalmazott paptársa korábban ugyanis azzal vádolta meg, hogy elmulasztotta jelenteni azokat az egyházon belül előfordult pedofil eseteket, melyekről tudomása volt. A bíborost nagyon megtörték az események, romhalmazként távozott a maratoni kihallgatásról – írja a szerdai De Standaard. A bíboros szóvivője – villanó vakukkal küzdve – nyilatkozik: Danneels egyelőre nem gyanúsított, bár egy későbbi szakaszban még az lehet. Egyelőre szinte semmi nem szivárog ki az egyórás kihallgatásról. Csak egy név: Dutroux.
Második rész.  Helyszín: a belga érsekség, ahol nincs helye másnak, csak a méltóságteli gyásznak. Tarcisio Bertone szól a sajtóban, szerinte az ügyészség alaposan túllőtt a célon, mikor a múlt héten kutatást tartott az egyháznál, és elkobozták a magas rangú egyházi vezetők személyes adathordozóit. A vatikáni bíboros államtitkár nehezményezte az esetet, és „régi kommunista egyházüldözést” kiáltott, hátában XVI. Benedek szavaival, aki dühödten sürgönyzött a belga püspöki konferencia elnökének a tárgyban. Bár kifejezte együttérzését és szolidaritását a szomorúságnak e percében, mégis egyértelműen vitatta a „sajnálatos” rendőri eljárás mikéntjét – amint az André-Joseph Léonardnak írt leveléből kiolvasható.

Támad a múlt: Marc Dutroux

Harmadik rész, archív felvételek. Felpöndörödött szélű képek és dokumentumok nagy sárga borítékba bújtatva mélyen, a gyóntatófülke padlójába rejtve, csak a sarkuk látszik ki. A belga rendőrség Marc Dutroux-ról faggatja a volt bíborost, úgy tudni, hogy a nyomozás során a sorozatgyilkos két áldozatának aktáit is megtalálta a hatóság az egyházmegyében.
A 2004-ben, nyolcévnyi perfolyam után lezárt Dutroux-ügy sokkolta a belga társadalmat és a nemzetközi közvéleményt (hatása az amstetti esethez volt hasonlítható). Dutroux hat fiatal lányt rabolt el, akiket egy pincében tartott elzárva a külvilágtól – közülük végül csak kettő került elő élve. 

A kékfények és a folyt. köv.

Negyedik rész. Helyszín: brüsszeli rendőrfőkapitányság steril és hatékony lépcsősora. A vizsgálóbizottság előző elnöke nyilatkozik, szerinte Danneels a templom kriptájában egy titkos helyre rejtette a pedofil esetekhez kapcsolódó dokumentumokat. A katedrális átkutatása után azonban az állítást alátámasztó bizonyítékok  – Julie Lejeune-nek és Mélissa Russónak, Dutroux két áldozatának a képei, valamint az ügyészség bizalmas jelentései – nem kerültek elő, viszont a belga sajtó szerint igen.
A széria tehát folytatódik. A forgatókönyvet a legvérfagyasztóbb izlandi krimi is elirigyelné az unió soros elnökségének terhét és belpolitikai botrányainak súlyát is cipelő észak-európai államtól. S így, hogy civil szálak is megcsillantak az eddig csak a katolikus egyházra vetődő reflektorfényben, még kevésbé jósolható a vége.
Történik mindez úgy, hogy 2001 óta létezik a belga katolikus egyházon belül egy, kifejezetten az egyházi körön belül történt szexuális visszaélésekkel foglalkozó bizottság – amelynek vezetőjét tavaly leváltották, mert nem bizonyult elég eredményesnek. 1990 és 2009 között háromszáz panasz érkezett hozzájuk, ebből csak minden tizediket tárgyalták, s pusztán egy esetben került az ügy a bíróság elé. A belga püspöki karban ugyanis nem volt hajlandóság az együttműködésre. Idén viszont változott a széljárás, s az új bizottsági elnökhöz, Peter Adriaenssenshez már négyszáz panasz érkezett – néhány hónap leforgása alatt. De a Vatikán múlt pénteki levele után Adriaenssens bizottsága is benyújtotta lemondását, átadva az eddigi aktákat a rendőrségnek. Bármi is történik, példaértékű, hogy a belga társadalom nem hajlandó a katolikus egyház pedofilbotrányait távol tartani az államtól, vigasztalják magukat az ország vezető politikusai tehetetlenségükben – miközben leszegett fejjel várják a folytatást.

Olvasson tovább: