Kereső toggle

Haláltánc - A technópartit a tragédia után is folytatták

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Valószínűleg a rendőrség és a szervezők is hibáztak Duisburgban, ahol a Love Parade zenei fesztiválon huszonegyen meghaltak, és mintegy ötszázötvenen megsebesültek, közülük többnek állapota válságos. A várakozó tömegben pánik tört ki, az emberek egymást taposva menekültek. Az államügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított nyomozást a Love Parade ügyében. A huszonegy halottból eddig tizenhat személyt azonosítottak. A vasárnap délben összehívott sajtóértekezleten a rendezvény szervezője bejelentette, ez volt az utolsó Love Parade, a jövőben Gelsenkirchenbe tervezett bulit lemondták.

A duisburgi tragédiának nincs magyar áldozata. A német hatóságok azt közölték, hogy a huszonegy áldozat közül heten külföldiek, akik Ausztráliából, Olaszországból, Hollandiából, Kínából, Boszniából és Spanyolországból érkeztek a felvonulásra. Az áldozatok húsz és negyven év közöttiek.

Németországban mindenkit sokkolt a hír. Az államfő az ügy azonnali kivizsgálását követelte, míg mindenki az okokat találgatja. Több szakértő szerint a fesztivált eleve nem lehetett volna megrendezni az egykori teherpályaudvar melletti, viszonylag kis területen, az pedig egyenesen felfoghatatlan, hogy a helyszínre történő be-, illetve kijutás egyetlen tényleges útját egy szűk alagút jelentette. A nyilvánosan is bocsánatot kérő duisburgi főpolgármester szerint ugyanakkor a biztonság megszervezése helytálló volt. A történteket az emberek pánikszerű láncreakciója váltotta ki.

A halál alagútja

Még órákkal a káosz után sem volt világos, milyen körülmények vezettek az eszeveszett meneküléshez. A tömeg miatt a mentősök nehezen jutottak el a sérültekhez. Tíz embert kellett újraéleszteni. Szakértők szerint a rendőrök is  hibáztak, mert későn nyitották ki az egyetlen vészkijáratot a menekülő tömeg előtt.

A duisburgi rendőrség főnöke elmondta, a korábbi hírekkel ellentétben nem a célállomáshoz vezető alagútban vesztették életüket a fiatalok, hanem az ennek közelében lévő lépcsőkön. A főszínpad irányába vezető útvonalon a becslések szerint másfél millió résztvevőnek egy rövidebb alagúton kellett átmenni. Olyan volt, mintha az óriási tömeget hirtelen egy tű fokán keresztül húzták volna át. A pánik akkor tört ki, amikor az alagútba beszorult több ezer ember közül az egyik menekülni próbált. Felmászott egy oszlopra, majd visszazuhant a tömegbe. Ezek után mindenki csak a menekülésre gondolt. Felmásztak a terelő védőkorlátokra, falakra, de visszazuhantak, és ekkor taposták el őket.

A Daily Mail beszámolója szerint a pánik akkor tört ki, amikor a rendőrség megpróbálta megfékezni a jegy nélküli rajongók áradatát a koncert helyszínére. Voltak olyanok, akik a biztonsági kerítésen próbáltak átjutni. Az alagútba bezsúfolódott tömegben többen vissza akartak fordulni, de ekkor már egyik irányban sem lehetett haladni. Az emberek egymást letaposva próbáltak menekülni.

Akik elestek, nem keltek fel
A szemtanúk egy kétségbeesett tömegről számoltak be, az emberek egymáson átesve tülekedtek, agyonnyomva azokat, akik nem tudtak talpon maradni, és a földre kerültek. A kedd esti boncolási eredmények is azt mutatták, hogy a végzetes tolongásban szerzett mellkasi zúzódások okozták a Love Parade huszonegy áldozatának halálát, mindegyikük megfulladt.  Egy magyar résztvevő így írja le a helyszínt: „A bejárati rámpához vezető út több keskeny alagút alatt vezetett át, és magas, áthághatatlan betonfalak határolták. Amikor először megláttam, tisztára rosszul lettem, úgy nézett ki a tömeggel teletömve, mint egy vágóhíd bejárata. Nem voltak megfigyelő kamerák, nem voltak vészkijáratok, még egy keskeny sávot se zártak le a fal mellett, hogy esetleg beférjen egy mentőautó. Aki előbb akart távozni, az a hömpölygő tömeggel szemben volt kénytelen utat törni, térddel-könyökkel." A hatalmas zűrzavarban dugó alakult ki - meséli egy másik résztvevő, hátulról viszont továbbra is érkeztek a többiek, és egyszer csak elkezdtek elesni az emberek. Egyesek a lépcsőkön próbáltak menekülni már akkor, mások az oszlopokon másztak fel. „Csak arra tudtam figyelni, hogy a barátnőm és én megmaradjunk lábon állva, mert tudtam, hogy ha elesünk, akkor összetaposnak" - mondta. A rendezők a többszörösét engedték be az embertömegnek, jóval több jegyet adtak el, mint amennyi ember befogadására a terület képes lett volna.

Hanyagság vagy profitmaximálás?

A duisburgiak már júniusban tudták, hogy katasztrófához vezethet a Love Parade. Már tavaly figyelmeztették a városvezetést arról, hogy a település szűkös  közterületei nem alkalmasak a minden évben százezreket vonzó technóparti megtartására - jelentették hétfőn német lapok. A lakosság, főleg az alagút környékén lakók hetekkel a rendezvény előtt figyelmeztették a szervezőket és a rendőrséget a veszélyekről.

Többször is figyelmeztetett az interneten a várható tragédiára egy Klotsche nevű felhasználó. Napokkal a fesztivál előtt például azt írta: „Tényleg egymillió embert akarnak bezsúfolni egy egyirányú alagútba? Már látom, amint az emberek egymást taposva próbálnak majd menekülni."

A német sajtó a héten a rendezők biztonsági intézkedéseit boncolgatja. A Spiegel online nyilvánosságra hozott egy, a duisburgi városvezetésből származó belső dokumentumot, amely szintén azt mutatja, hogy súlyos biztonsági mulasztás történt. A 2010. július 21-ei keltezésű hivatalos dokumentum szerint a rendezvény területén egyszerre legfeljebb 250 ezer ember tartózkodhat. Rainer Schaller főszervező szerint a terület nem volt túlterhelt: hétfőn a DPA hírügynökségnek azt mondta, a katasztrófa időpontjában 187 ezer ember tartózkodott a helyszínen, azaz 75 százalékos volt a telítettség. Egy rendőrségi szóvivő szerint ugyanakkor 300-400 ezer ember tartózkodott a fesztiválterületen és az oda vezető úton. A rendezők a szerencsétlenség előtt pár órával még körülbelül 1,4 millió résztvevőről beszéltek, bár valószínű, hogy ebbe a fesztiválterületen kívül tartózkodókat is beleértették.

Marek Lieberberg, a legnagyobb német koncertmenedzser szerint az idei Love Parade-nál a szervezők és a városvezetés is hatalmasat hibázott: profithajhászást és amatörizmust ró fel nekik.

Állítólag a zenélő, táncoló többség nem is tudta, hogy mi történt. Ennek az is volt az oka, hogy a hatóságok nem akartak még nagyobb pánikot, ezért nem közölték a hírt a résztvevőkkel.

A rendőrség csak a mentők érkezése után nyitotta meg az egyedüli vészkijáratot.

A szakértők úgy döntöttek, a bulinak folytatódni kell, mivel a tömeg kiszámíthatatlanul reagálna, ha hirtelen kiderülne, hogy mi történt. Ezért jobbnak látták fokozatosan befejezni a rendezvényt. Dr. Motte, a Love Parade atyja szerint azonban egyértelműen a szervezők a hibásak, hiszen semmi keresnivalója kordonoknak ott, ahol ennyi ember egyetlen bejáraton akar bemenni.

A szombati katasztrófa egész Németországot megrendítette. Angela Merkel kancellár úgy fogalmazott: „Mindent el kell követnünk, hogy ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg soha többé." A korábban konzervativizmusa miatt támadott, egykor legnépszerűbb német televíziós bemondónő, Eva Herman szerint Duisburgban megmutatkozott: a bűnös életmódért büntetés jár.

A vágóhíd bejáratánál

Több szemtanú mesélt a megrendítő eseményekről.
„Halottakat láttam az alagútban, mások eszméletlenül feküdtek a földön, és sokan zokogtak. Vizsgázott életmentő vagyok, ezért próbáltam segíteni. Sokan kiszáradtak, sokan részegek és drogosak voltak. őrület volt, amit láttam” – mondta a Belgiumban tanuló tizennyolc éves új-zélandi Anneke Kuypers, aki két barátját még nem találta meg.
„Túl sok korlát volt, és túl szűk volt a hely ennyi embernek. Ráadásul sokan elájultak a hőségtől, rémálom volt az egész” – mesélte Alexis, aki Wuppertalból érkezett a Ruhr-vidéki városba. A húszéves amerikai Taggart Bowen-Gaddy, aki a franciaországi Metz-ben tanul, és onnan jött át Duisburgba, azt mondta, hogy ingerültek voltak az emberek a tragédia előtt, és sokan dührohamot kaptak a zsúfoltságtól.
„Sokan kiabáltak, sokan nagyon be voltak gyulladva, voltak, akik zokogtak, sok fiú üvöltött, hogy védje magát és a barátnőjét a fokozódó nyomástól, és hogy levegőhöz jussanak. Sokan bedrogozva jöttek oda…” – mesélte egy philadelphiai fiú.
„Az egészben az a legfélelmetesebb, hogy a buli gond nélkül lezajlott. Zenéltek, táncoltak, miközben lehet, hogy a barátaik voltak azok, akik arrébb meghaltak, megsérültek. Ez nincs rendjén. És a végén a szervezők még azt merészelték mondani, hogy köszönet ezért a nagyszerű napért” – háborgott egy harmincegy éves hannoveri férfi.
A huszonkét éves pék, Patrick Günter ugyancsak szidta a rendezőket. „Nagyon rossz volt a szervezés. Semmi italt nem lehetett kapni az alkoholon kívül. Az út szűk volt, láthatólag semmi terv nem volt arra az esetre, ha valami rosszul sül el.” A harmincegy éves Patrick szerint a tragédia véget vethet az utcai technóbuliknak. „Hat vagy hét Love Parade-on voltam már, de ez szörnyű volt, és valószínűleg az utolsó is, mert egyetlen város sem fogja megkockáztatni hasonló tragédia bekövetkezését.”

Love parade - történet

A Love Parade egy berlini DJ, Dr. Motte születésnapjának megünneplésével indult el. 1989-ben szervezték meg először Berlinben, amire százötvenen mentek el, de hamarosan annyira kinőtte magát, hogy tíz év múlva egymillió embert vonzott. Hamar Európa legnagyobb utcai technófesztiválja lett. Berlin azonban biztonsági okokra hivatkozva 2007-ben lemondta a szervezést. Azóta minden évben más város ad helyet a milliós tömegeket mozgósító parádénak. Ez is az oka annak, hogy Ruhr-vidéki városokba helyezték át a jelentős reklámbevételt hozó rendezvényt. A szervezők 2007-ben Dortmundba költöztették a rendezvényt, amit tavaly előtt Essenben tartottak meg. 2009-ben elmaradt a Bochumba tervezett program a városban zajló építkezések miatt, továbbá azért, mert nem tudták garantálni a rendezvény biztonságát, ezért nem adtak rá engedélyt. De idén újra megindultak a technótól hangos kamionok Duisburgban. A Love Parade huszonegy éves története alatt nem volt példa a németországihoz hasonló tragédiára. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a technókultúra terjesztésében a zeneipar, a média, az értelmiség és a politika, a rendőrség együttesen, a kultúra szereplőivel karöltve és összedolgozva vesz részt.
Az is figyelemreméltó, hogy az elektronikus tánczenei kultúra változó mértékben ugyan, de minden országban morális pánikot váltott ki. A „tér” adottságaihoz igazodva nevezik rave-, parti-, technó-, house- vagy klubkultúrának. Hasonló Love Parade-okat világszerte rendeznek a metropoliszokban.

Olvasson tovább: