Kereső toggle

Atomerővel rettegtetnek

Legyőzhetetlen Szellem a Sárga-tengeren

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagyszabású amerikai–dél-koreai hadgyakorlatot tartottak a hét elején a Japán-tengeren, annak ellenére, hogy Phenjan korábban atomháborúval fenyegetett. A két ország jelezte: egyértelmű üzenetet akarnak küldeni Észak-Koreának, miután márciusban egy északi torpedó elsüllyesztett egy déli hadihajót, 46 tengerész halálát okozva.

A kínai tiltakozások nyomán végül nem a Sárga-tengeren, hanem a Japán-tengeren tartották a nagyszabású, négy napig tartó, Legyőzhetetlen Szellem névre keresztelt, közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot. 20 hadihajó (köztük egy nukleáris meghajtású és három torpedóromboló), 200 harci repülőgép és nyolcezer katona vett részt rajta. Washington és Szöul is jelezte, hogy a gyakorlattal egyértelmű üzenetet küldenek Phenjannak.

A hadgyakorlat vasárnap kezdődött, egy nappal korábban Észak-Korea azzal fenyegetett, hogy válaszként „szent háborút" indít a déliek ellen, és beveti atomfegyvereit is. Az északi Országos Védelmi Bizottság azt állította, hogy a hadgyakorlat „nyílt provokáció, amelynek célja, hogy a fegyverek erejével megfojtsa az Észak-koreai Demokratikus Népköztársaságot".

A szöuli katonai vezetés bejelentette: figyelik, hogy az északi hadsereg milyen katonai manővereket hajt végre a határ közelében, de semmilyen szokatlan eseményt nem tapasztaltak. Washington pedig úgy reagált, „nem érdekelt abban, hogy szócsatába keveredjen Észak-Koreával". Az amerikai hadi vezetés szerint a gyakorlat visszafogott válasz a súlyos északi agresszióra. „Észak-Korea azt állíthatja, hogy ez provokáció, de én azt mondanám, hogy éppen az ellenkezője igaz. A gyakorlat csak azok számára provokáció, akik nem akarnak békét és stabilitást. Észak-Korea közéjük tartozik" - mondta David Lausman, az úszó erődnek tartott USS George Washington atommeghajtású repülőgép-anyahajó parancsnoka.

A két Korea között 1953-ban véget ért a háború, amelyet csak tűzszüneti egyezmény zárt le, de békeszerződés nincs. Így máig hadiállapot van érvényben, és állandó a feszültség. A déli korvett elsüllyesztése óta azonban még inkább mélyült a válság. A helyzet komolyságát jelzi, hogy két magas rangú amerikai vezető, Hillary Clinton külügyminiszter és Robert Gates védelmi miniszter is egy időben látogatott Dél-Koreába. „Az ajtó továbbra is nyitva áll Észak-Korea előtt - mondta Clinton a sajtónak. - Készen állunk arra, hogy találkozzunk a vezetőivel, tárgyaljunk, és a kapcsolatok normalizálása felé elmozduljunk, amennyiben Észak-Korea elkötelezi magát, hogy feladja az atomprogramját" - mondta Clinton.

Dél-Korea egyébként az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte a hajó elsüllyesztésének ügyét, ott azonban csak egy támadást elítélő határozat született. Oroszország és Kína ugyanis nem támogatta, hogy keményebb reakciók jöjjenek létre. A legtöbb elemző egyetért abban, hogy a Koreai-félszigeten növekvő feszültség valószínűleg az Észak-Koreában végbemenő hatalmi harc jele. A betegeskedő vezér, Kim Dzsong Il ugyanis keresi az utódlás megoldását. „Elképzelhető, hogy Észak-Korea tovább folytatja a rakétakísérleteket, vagy akár egy harmadik atomkísérletet is végrehajthat, hogy megmutassa: nem fog meghajolni az amerikai nyomás alatt" - vélekedett Jang Mu Dzsin, az Észak-koreai Tudományok Egyetemének professzora Szöulban a Bloomberg hírügynökségnek. A szakértő szerint Phenjan bizonyosan úgy értékeli, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea a rendszer összeomlásának lehetőségét keresi. Ugyanakkor olyan jelzések is érkeznek Phenjanból, amelyek szerint Észak-Korea szeretne diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal, hogy elejét vegye annak, hogy az Egyesült Államok katonai úton megdöntse Kim Dzsong Il dinasztikus alapon öröklődő, kommunista kormányát.

Castro világháborúra számít

Fidel Castro is közelgő atomháborútól tart, a volt kubai vezető alighanem emiatt jelent meg katonai egyenruhában a nyilvánosság előtt. A 83 éves Fidel részt vett egy forradalmi megemlékezésen, és 2006 óta most először olajzöld katonaingében mutatkozott. Beszédet is tartott, azt mondta: küszöbön áll egy atomháború, amit az Egyesült Államok és Izrael fog elindítani. Mahmúd Ahmadinezsádnak is hasonló víziói vannak. Az iráni elnök szerint az Egyesült Államok Izrael segítségével három hónapon belül két közel-keleti országot is megtámad majd.

Olvasson tovább: