hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pokol Haitin
Felmérhetetlen károk a földrengés után

2010. 01. 16.
Több százezren veszthették életüket abban a 7-es erősségű földrengésben, amely helyi idő szerint kedd délután rázta meg Haitit. A haiti miniszterelnök szerint a katasztrófa a szigetország fővárosát szinte teljesen elpusztította. Pontos információ az áldozatokról és a keletkezett kárról azonban lapzártánkig nem érkezett, mivel az összeköttetés a tragédia után néhány perccel megszakadt a szigettel, miután a telefonhálózat is összeomlott a rengést követően.

Az egyik haiti televízióállomás újságírója beszámolt arról, hogy több középület, köztük az elnöki palota, a pénzügy-, a közmunka-, valamint a kommunikációs és kulturális minisztériumok épületei romokban hevernek, de a parlament és egy katedrális is összedőlt a nagy erejű földmozgást követően. A Karib-térségben fekvő szi­getországban 200 éve nem volt ilyen mértékű földrengés. Középpontja nagyon közel, mindössze tizenöt kilométerre volt a fővárostól, Port-au-Prince-től délkeletre. Az első nagyobb rengést később egy 5,9-es, egy 5,5-ös és egy 5,1-es erősségű utórezgés követte. Szemtanúk szerint több mint egy percig folyamatosan mozgott a föld. Az epicentrum nagyon közel volt a föld felszínéhez, alig nyolc kilométer mélyen, ezért okozott rendkívül súlyos károkat a rengés. Az Egyesült Államok földtani kutatóintézetének egyik munkatársa közölte, hogy a földrengés sújtotta terület nagyságát és a nagy népsűrűséget figyelembe véve körülbelül hárommillió embert, vagyis a tízmilliós ország lakosságának csaknem egyharmadát érinthette a katasztrófa.
A sajtó munkatársai pánikról és káoszról számolnak be. A földrengés után rémült lakosok menekültek a házakból, és elözönlötték az utcákat, a várost pedig fojtó porfelhő lepte el, ahogy egyre sötétedni kezdett. Az emberek várták a mentőket és a helikoptereket, de semmilyen segítség nem érkezett. A túlélők közül sokan imádkozva és énekelve ültek a romok között, miközben az utórengések miatt egyre mozgott a föld.
Egy másik riporter is totális káoszról számolt be. Joseph Delva a romok alatt rekedt emberek tucatjait látta, akik közül többen már halottak voltak. Azt is elmondta, hogy az emberek „Jézus, Jézus” kiáltásokkal futottak minden irányba. Egy tizenöt éves helyi lány az amerikai ABC csatornának szintén megerősítette, hogy az emberek futva menekülnek, majd elmesélte, hogy olyan erős volt a földmozgás, hogy nem tudott felállni, és csak az apja segítségével tudott kijutni a családi házukból.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete közleménye szerint súlyosan megrongálódott a világszervezet haiti missziójának épülete, és több mint száz ott dolgozó ENSZ-alkalmazott is eltűnt. Egyes hírek szerint a katasztrófában életét vesztette az ENSZ-misszió helyi vezetője, Hedi Annabi is.
Több ország és szervezet bejelentette, hogy segítséget nyújt a karibi szigetországnak. Az Egyesült Államok betonvágó gépeket és mentőcsapatot, Venezuela pedig ötvenfős segélycsapatot ígért. Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada, Franciaország és néhány latin-amerikai ország is támogatásáról biztosította a nyugati félteke legszegényebb országát. A Nemzetközi Vöröskereszt szintén segélycsapatot indít, a Világélelmezési Program pedig két repülőgépnyi élelmiszersegéllyel készül. Az Inter-American Development Bank azonnali 200 ezer dolláros gyorssegélyt hagyott jóvá, az ENSZ-főtitkár pedig bejelentette: 10 millió dollárt utalnak át az ENSZ katasztrófaalapjából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!