hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jeruzsálem a tét
Szankciókkal fenyegetik Izraelt

2009. 07. 25.
Arra már volt példa, hogy a CNN élőben közvetítse, amint egy buldózer megkezdi az építkezést egy új jeruzsálemi lakónegyedben. Régóta ismert, hogy a Szentföldön egy vitatott helyen történt ásatás beláthatatlan következményekkel járhat. Újdonság azonban, hogy egy – gigantikusnak távolról sem mondható – építkezés már a tervasztalon kiváltsa a nagyhatalmak éles tiltakozását. A beruházásra ráadásul nem valamelyik új településen, hanem az izraeli főváros, Jeruzsálem közigazgatási határain belül kerülne sor.

„Izrael azt kockáztatja, hogy fokozatos öngyilkosságot követ el, mint demokratikus állam" - nyilatkozta a Reuters németországi tudósítójának Angela Merkel kormánypártjának egyik vezetője, Ruprecht Polenz. A Bundestag külügyi bizottságának az elnökeként is tevékenykedő politikus szerint „Izrael figyelmen kívül hagyja a tényt, miszerint sem a palesztinok, sem az arab államok nem fogadnak el semmilyen megoldást Kelet-Jeruzsálem nélkül".

A francia külügyminisztérium berendelte a párizsi izraeli nagykövetet, akivel közölték, hogy elfogadhatatlan a kelet-jeruzsálemi építkezés, míg az orosz külügyi szóvivő a munkálatok azonnali leállítására szólította fel az izraeli kormányt.

Az európai országok éles diplomáciai kirohanását egy lebontásra ítélt épület helyére tervezett húsz lakás váltotta ki. Az építkezés helyszíne, a kelet-jeruzsálemi Shepherd Hotel (képünkön) és a hozzá tartozó telek közel húsz éve egy amerikai befektető, Irwin Moskowitz tulajdonában van. Az épület eredetileg a nácikkal együttműködő jeruzsálemi főmufti, Hadzs Amin al-Husszeini számára készült, még a múlt század húszas éveiben. 1945 és 1967 között szállodaként szolgált, majd a hatnapos háború után állami tulajdonba került, végül Irwin Moskowitz cége vásárolta meg. Az üzletember az elmúlt évtizedekben több mint egy tucat kis zsidó enklávét hozott létre a város keleti felén. A kritikát, miszerint az arab többségű városrészekben provokatív szándékkal építkezik, Moskowitz azzal utasította el, hogy arabok minden korlátozás nélkül vásárolhatnak és bérelhetnek lakóingatlanokat Jeruzsálem nyugati - zsidók lakta - felében. A befektető azonban sokáig nem kapott engedélyt a Shepherd Hotel lebontására, mígnem idén tavasszal a jeruzsálemi önkormányzat elvi döntést hozott a szálloda helyére tervezett lakóépületről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!