hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Auschwitzi határok
Az Obama-ultimátum védhetetlenné teheti Izraelt

2009. 07. 04.
Obama közel-keleti kurzusváltásával egyre feszültebbek az izraeli–amerikai kapcsolatok. A nézeteltérések az 1967-ben elfoglalt területeken létesített zsidó városok és falvak, különösen Jeruzsálem kérdésében összpontosulnak. Obama közeledni kíván a muszlim arab országokhoz, amint azt kairói beszédében kifejtette, ezzel viszont óhatatlan távolodik Izraeltől, Amerika legfontosabb közel-keleti szövetségesétől. Obama ultimátumával Izrael magára maradt.

Washington Irakban kivonja a nagyobb városokból haderejét, ám az iraki hadsereg képtelen a rendet fenntartani. Az afganisztáni hadműveleteket ki kellett terjesztenie Pakisztánra is. Nem maradt más Obamának, mint hogy az izraeli-palesztin konfliktusban lépjen előre, így az arab-muszlim országokhoz való közeledés árát Izraellel fizettesse meg. Ez megkeményítette az amerikai elnök álláspontját. Bár Obama szerint a Közel-Kelet népeire nem lehet külső megoldást kényszeríteni, most mégis ultimátummal fordult Izraelhez: a zsidó városokat-falvakat „illegitimnek" nyilvánította, és követelte, hogy teljes mértékben fagyasszák be azok fejlesztését.

Ezt a politikát azonban balról és jobbról is bírálták az Egyesült Államokban. Aaron David Miller, a Clinton-éra szakértője és Elliott Abrams, Bush helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója is tévedésként értékelte Obama Közel-Kelettel kapcsolatos politikáját. Alapvető tévedését abban jelölték meg, hogy Obama a közel-keleti konfliktus alapvető okát nem az arab, hanem az izraeli oldalon kereste, és a zsidó települések puszta létében állapította meg.

Ebben persze Mitchell szenátor, Obama állandó közel-keleti közvetítője is ludas, hiszen a 2002-ben írt jelentésében az 1967-ben elfoglalt területeken létesített zsidó településeket jelölte meg a palesztin terror alapvető okaként. De már ez az eljárás is hibás volt. Vizsgálatában meghallgatta az egymással szemben álló feleket, és pusztán megnyilatkozásaik alapján vonta le következtetéseit. Ahelyett, hogy autonóm módon vizsgálta volna a konfliktust, megelégedett a szemben álló felek narratíváival. Így Obamát sem érdekli, hogy Abbász nem hajlandó Izraelt a zsidó nép államaként elismerni, nem hajlandó lemondani a „palesztin menekültek Izraelbe való visszatérési jogáról", és hogy a palesztin állami intézmények reformja ma sehol sem tart.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!