Kereső toggle

Pedofilvédő abortuszklinikák

Egy fiatal lány bátor leleplezése

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hátizsákjába rejtett kamerával készített titkos felvételeket egy amerikai egyetemista lány az abortuszklinikák működéséről. Lila Rose 20 éves történelem szakos diák célja az volt, hogy leplezze „azokat az adófizetők által finanszírozott szervezeteket, amelyek eltussolják a szexuális visszaéléseket”.

Rose magát tizenéves tinilánynak kiadva ment el több a Planned Parenthood („Tervezett szülőség") szervezet klinikájára, amely az Államokban a legnagyobb egészségügyi intézményhálózat, ahol műtéti abortuszt végeznek. Rose szerint a klinika tanácsadói rutinszerűen mulasztják el, hogy hivatalból bejelentést tegyenek a tudomásukra jutott nemi erőszakról, sőt gyakran arra veszik rá őket, hogy hazudjanak a korukról vagy partnerük személyazonosságáról. (Az Egyesült Államokban fiatalkorúak nem létesíthetnek szexuális kapcsolatot felnőtt korúakkal, ezért az egészségügyi intézményeknek hivatalból jelezniük kell, amikor olyan fiatal lányok jelentkeznek náluk, akiket idősebb emberek ejtettek teherbe.)

Rose először két évvel ezelőtt, 18 évesen ment be egy abortuszklinikára, ahol olyan 15 éves lánynak adta ki magát, akit 23 éves barátja teherbe ejtett. Akkor a tanácsadók arra ösztönözték, hogy magasabb életkort mondjon be, csak hogy ne kelljen kiskorú megrontásáról hivatalos jelentést tenniük. Egy másik klinikán pedig egyből abortuszra akarták kényszeríteni. Később még hat másik klinikára is elment. A tanácsadásokról felvételt készített, amelyeket nonprofit szervezetének, a LiveAction.org internetes oldalán közzé is tett.

„A Planned Parenthood klinikák úgy tekintenek ezekre a lányokra, mint megoldandó problémákra: »megcsináljuk neked az abortuszt, aztán mehetsz a dolgodra«, amivel két életet is tönkre tesznek: egyrészt egy meg nem született életet pusztítanak el, másrészt a fiatal lányt visszaküldik az őt kihasználó helyzetbe" - nyilatkozta Rose.

A felvételek nyilvánosságra kerülését követően három államban is eljárást indítottak a hatóságok a Planned Parenthood klinikák ellen, amelyek viszont Rose arcképét tetették ki a klinikákra, hogy felismerjék az ott dolgozók, ha a lány újra megjelenne náluk. A Planned Parenthood nyilatkozata szerint a szervezetnek szigorú szabályzatai és eljárásrendje van a hivatalból történő jelentési kötelezettségükre vonatkozóan, és komolyan veszik a fiatalkorúak védelmére vonatkozó törvényeket.

36 évvel az amerikai Legfelsőbb Bíróság Roe kontra Wade néven elhíresült döntését követően, amivel legalizálták a terhességmegszakítást az Egyesült Államokban, az abortusz máig komoly politikai és társadalmi vitákat generál Államok-szerte. A Gallup közvélemény-kutató intézet szerint az amerikaiak 51 százaléka vallja magát „életpártinak".

Megöltek egy abortuszaktivista orvost

Sok ellene intézett támadás és tiltakozás után – felesége szeme láttára – halálos lövés végzett dr. George Tiller orvossal vasárnap egy kansasbeli lutheránus templomban. A tevékenységével rendkívül sok vitát kavaró 67 éves Tiller régóta az abortuszellenes mozgalmak célpontja volt, mivel klinikája azon mindössze három amerikai egészségügyi intézmény egyike volt, ahol olyan előrehaladott állapotú (20 hetesnél idősebb) terhességek esetében is végeztek abortuszt, amikor a magzat – megszületése esetén – már jó eséllyel maradhatott volna életben. (Az ilyen jellegű műtét legális Kansas államban, amennyiben két független orvos is azon a véleményen van, hogy az anya visszafordíthatatlan károsodást szenvedhet a terhesség folytatása esetén.)
Az áldozat családja által kiadott nyilatkozat szerint Tiller halála „nagy veszteséget jelent Wichita városának és valamennyi amerikai nő számára is, mivel George egész életét arra szánta, hogy a nők számára nyújtson magas szintű egészségügyi szolgáltatást, minden őt ért támadás ellenére”. 1985-ben ugyanis bombatámadás érte klinikáját, 1993-ban pedig mindkét karján meglőtték.
Tillert szoros kapcsolat fűzte az Obama elnök által februárban egészségügyi miniszternek kinevezett Kathleen Sebeliushoz, akit beiktatása előtt az amerikai szenátus tagjai kapcsolatuk jellegéről faggatták, illetve arról, hogy milyen mértékben járultak hozzá a doktor adományai kampánya sikeréhez.
A gyilkosságot követően a tettes elmenekült a helyszínről, de pár órával a gyilkosság után a helyi rendőrség Kansas Citytől mintegy 300 kilométerre kihallgatásra letartóztatott egy 51 éves férfit. A rendőrség szerint Scott Roeder – vagy egy vele azonos nevű férfi – 2007-ben üzenetet tett közzé az Operation Rescue elnevezésű abortuszellenes honlapon, amelyben megköszönte azok segítségét, akik imádkoztak azért, hogy „utolérje az igazságszolgáltatás Tillert, és bezárják a haláltáborát”. De Roeder azonos lehet azzal a férfival is, aki – a Freemen (szabad emberek) elnevezésű antifederalista milicista csoport tagjaként – 1997-ben 16 hónapot ült egy kansasi börtönben, miután konfliktusba került a hatóságokkal, amivel megszegte felfüggesztett börtönbüntetésének feltételét, amit azért kapott, mert bombakészítéshez szükséges anyagokat találtak a kocsijában.
Az Operation Rescue abortuszellenes mozgalom azonnal elítélte a gyilkosságot. „Elítéljük az önbíráskodást és a gyáva tettet, amit ma reggel elkövettek” – nyilatkozta a szervezet, amely rendszeresen szervezett ülősztrájkokat Tiller klinikája elé.

Olvasson tovább: