hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Europofonok
Szocialista katasztrófa és szélsőséges előretörés

2009. 06. 13.
Az Európai Parlament harminc éve, 1979 óta a világ egyetlen közvetlenül, általános választójog alapján választott nemzetközi parlamentje. Az európai választás az unió sorozatos bővítéseinek köszönhetően a szavazásra jogosult állampolgárok számát tekintve immár a világ második legnagyobb tömegeket megmozgató választásává nőtte ki magát. India után a 27 tagállam négy napon át tartó voksolása megelőzi az Egyesült Államok elnökválasztását.

Az Európai Parlament brüsszeli épületében a négynapos választások utolsó napján a plenáris ülésterem óriási audiovizuális médiateremmé alakult. Újságírók, rádiósok és televíziós stábok lepték el a parlament folyosóit és a sajtószobákat. Míg egyesek az első hivatalos eredményekre vártak, mások a különböző országok stábjait végigjárva igyekeztek információmorzsákat összegyűjteni a tagállami szavazások állásáról, az előzetes eredményekről.

Este tízkor, az utolsó tagállam utolsó urnájának lezárását követően aztán megindult az adatáradat. Nem sokkal később az Európai Parlament elnöke, szóvivője és képviselőcsoportjainak elnökei közös sajtótájékoztatón jelentették be az összesített előzetes eredményeket, és kezdték el azok elemzését.

A nap folyamán a folyosókon itt-ott már hallani lehetett a „szocialista katasztrófa" kifejezést, a hivatalos előzetes adatok pedig meg­erősítették a hírt: a szocialisták Európa-szerte veszítettek támogatottságukból, frakciójuk mérete 28 százalékról 22 százalékra csökkent az Európai Parlamentben. A sajtótájékoztatón az Európai Szocialista Párt elnöke, Martin Schulz kijelentette: „Nagyon szomorú este ez az európai szociáldemokrácia számára. Nagyon csalódottak vagyunk, jobb eredményre számítottunk." Majd hozzátette, hogy néhány országban ugyan sikerült jól teljesíteni, de a legtöbb helyen - és itt Magyarországot is kiemelte - nagyon rosszul végződött számukra a választás. Mindezért a képviselőcsoport elnöke a gazdasági válságra adott elégtelen válaszokat és a kampányok belpolitikai jellegét tartotta felelősnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!