Kereső toggle

Megbukott a Veszett Kutya-terv

Botránysorozat tépázza a brit kormányfőt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Született 1994. július 21-én, elhunyt 2009. április 22-én. A halál oka: adósságba fulladt. Az Új Munkáspárt családja és szerettei körében távozott az élők sorából. A temetési szertartásra 2010 májusában kerül sor” – írta az Új Munkáspártról a brit Daily Telegraph múlt szombati számában Lance Price, a párt korábbi kommunikációs igazgatója azt követően, hogy a kormány beterjesztette a 2009-es költségvetést.

Az új költségvetés, úgy tűnik, végérvényesen megpecsételte Gordon Brown sorsát, akinek az amúgy is jelentősen meggyengült népszerűségét megrogyasztotta az elmúlt hetek botránysorozata. Az első és egyben legnagyobb csapást Jacqui Smith belügyminiszter (a bal oldali kis képen) mérte saját kormányára. Kiderült ugyanis, hogy a belügyminiszter pornófilmek letöltését is elszámoltatta képviselői kerete terhére. Az eset azonnal reflektorfénybe állította a képviselői juttatásokat, az újságok napról napra közölték a képviselők költekezésének adatait, amelyekből kiderült, hogy az adófizetők pénzét igen nagyvonalúan kezelték.

Gordon Brown az első napokban szemmel láthatóan nemigen akart a képviselői kedvezmények kérdésével foglalkozni, a gazdasági válság kellős közepén a közvéleményt azonban irritálta, hogy miközben a brit gazdaság régóta nem látott recesszióba fordul, az adóként befizetett pénzeket a belügyminiszter pornófilmek nézésére használta, és hasonló szellemben költekezett sok más képviselő is. Brown kénytelen-kelletlen napirendre tűzte a képviselői juttatások megkurtítását, mindezzel azonban nem sikerült lecsillapítania az ügy kirobbanása óta is tartó népharagot.

Alig telt el pár nap, és a belügyminiszter ismét nehéz helyzetbe hozta főnökét. A rendőrség egy kiszivárogtatási ügy során ugyanis letartóztatta Damian Green konzervatív képviselőt és a belügyminisztérium egyik munkatársát, Christopher Galleyt. Bár Galley valóban eljuttatott bizalmas anyagokat Greennek, a letartóztatásnak nem volt jogalapja, így a belügyminisztérium meghátrálásra kényszerült, az ügy pedig további mélységekbe taszította Jacqui Smith népszerűségét.

Miközben Gordon Brown a gazdasági válsággal, illetve a korábbi fiaskók utáni tűzoltással foglalkozott, újabb botrány robbant ki, amelyben ismét egyik kulcsembere játszotta a főszerepet. Április 11-ei számában a Daily Telegraph hozta nyilvánosságra a Damian McBride, Gordon Brown személyes tanácsadója (a jobb oldali kis képen) és Derek Draper, a Munkáspárt weboldalának korábbi szerkesztője közötti levélváltást. A rossz helyre küldött e-mailekből kiderül, hogy a kormány miniszterei által politikai gyilkosnak tartott, barátai által pedig „Veszett Kutyának" becézett McBride azt javasolta Derek Drapernek, hozzanak létre egy blogot, amelyen a konzervatív politikusok szexuális szokásairól jelentetnek meg terhelő és egyúttal valótlan híreket. Az ügy kirobbanását követően Gordon Brown a képviselői juttatások körüli botrány során használt stratégiát alkalmazta: egy ideig nem kommentálta az eseményeket, majd úgy kért bocsánatot a megrágalmazott konzervatív politikusoktól, hogy nem használta a bocsánat szót. A belügyminiszterrel szemben McBride-nak le kellett mondania. Az ügy, amely minden idők egyik legnagyobb politikai botránya lehetett volna, pontosan a belügyminiszter körül kitört vihar miatt a vártnál sokkal kisebb kárt okozott.

A botrányok által megtépázott Brown-kormány számára aligha akadt volna alkalmatlanabb időpont a válságkezelő költségvetés benyújtására, amely a párt támogatói és ellenfelei szerint is véget vetett a Munkáspárt Tony Blair pártelnökké választásával kezdődött dicsőséges korszakának. Az új költségvetés ugyanis történelmi hiánnyal számol, ugyanakkor számos adóemelést is tartalmaz, ötven százalékra növelve az évi százötvenezer font fölött keresők, vagyis a legvagyonosabbak adókulcsát. A tervezett adóemeléssel szemben sokan nemtetszésüket fejezték ki, az Oscar-díjas színész, Michael Cain például azt ígérte, hogy ha valóban bevezetik az új adókulcsot, akkor inkább az Egyesült Államokba költözik. Az új adókulcs azonban nemcsak az érintettek, hanem Brown számos párttársának rosszallását is kiváltotta. A Daily Telegraph értesülése szerint Brown elődje, Tony Blair eladhatónak tartotta volna az adókulcs negyvenöt százalékra való emelését, de az ötven százalékot hatalmas hibának tartja.

A költségvetés ismertetését követő napon végzett közvélemény-kutatás ezt a vélekedést teljes mértékben alátámasztja. A konzervatívok ugyanis tizennyolc százalékkal vezetnek a kormánypárttal szemben, ami azt jelenti, hogy - a brit választási rendszer sajátosságainak köszönhetően - mintegy százötven képviselői mandátummal szereznének többet a választásokon. Úgy tűnik, Gordon Brownt még az ág is húzza. Alig múlt el ugyanis néhány nap a kellemetlen közvélemény-kutatási adatok közzététele óta, amikor kiderült: saját kormányának egyik jelenlegi tagja már két évvel korábban arra fogadott, hogy a párt elveszti a következő választást. Lord West admirális, a haditengerészet korábbi feje, Gordon Brown nemzetbiztonsági tanácsadója nem sokkal kormányba lépése után 66:1 arányban fogadott arra, hogy főnöke elveszíti a választást.

A pártban már elkezdődött a készülődés Gordon Brown leváltására, ám sokak szerint erre nem kerülhet azonnal sor, mert akkor a párt teljesen hiteltelenné válik. Egy korábbi miniszter szerint azonban, ha a Munkáspárt csak negyedikként fut be az európai parlamenti választásokon, akkor a miniszterelnök lecserélésére már nyáron sor kerülhet.

Olvasson tovább: