Kereső toggle

Irán mindent feltesz a nukleáris kártyára

Visszafordíthatatlan az atomprogram

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Irán atomprogramja „visszafordíthatatlan” – jelentette ki az első számú iráni vallási vezető, Ali Khamenei ajatollah. 

A legfőbb kérdésekben teljhatalommal rendelkező Khamenei figyelmeztetett arra, hogy a nemzetközi nyomással szembeni legkisebb meghátrálás „megtörné az ország függetlenségét”. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azt szeretné, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa tizennégy napos ultimátumot jelölne ki Irán számára, hogy leállítsa atomprogramját. Közben a Washington Post értesülése szerint a Pentagonban egyeztették, hogy egy katonai akció két lépésben történne: először
az izraeli légierő mérne megelőző csapást több tucat iráni létesítményre, majd az amerikaiak vennék át az épen maradt célpontok támadását. Az amerikai lap szerint azonban kérdés, hogy az iraki polgárháború miatt népszerűtlen Bush elnök felvállalja-e a még több kockázattal járó támadást Irán ellen, amit a világ számos országa is ellenezne.Ali Khamenei ajatollah: Vallási kötelesség az „iszlám bomba”

Oroszország újabb tárgyalásokat kezd Iránnal nukleáris programjáról – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Irán korábban elutasította Moszkva azon követelését, hogy függessze fel az urándúsítást. Az Interfax hírügynökség szerint az egyeztetésekre a napokban kerülhet sor Moszkvában. Hamid Reza Asefi iráni külügyminisztériumi szóvivő azonban vasárnap kijelentette, hogy Teherán nem foglalkozik az orosz javaslattal a továbbiakban, mivel a körülmények megváltoztak.

Lavrov elmondta, hogy csalódást okozott számukra az iráni tárgyalófél hozzáállása, mivel semmiféle hajlandóságot nem mutatott az ügy békés rendezésére. Szergej Lavrov

Teherán az atomsorompó-egyezményben rögzített jogára hivatkozott, hogy urániumot dúsítson és atomenergiát állítson elő. Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter azzal is fenyegetőzött, hogy Irán akár ki is léphet az atomsorompó-egyezményből, amennyiben nem tartják tiszteletben jogait. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a héten tárgyal az Irán elleni szankciókról, az iráni elnök azonban máris fenyegetőzni kezdett. Mahmúd Ahmadinezsád „kárt és fájdalmat” ígért az Egyesült Államoknak, amennyiben szankciókat léptetnek életbe országa ellen. A BT tárgyalásainak kimenete azonban kétséges, ugyanis Oroszország és Kína ellenzi a szankciók meghozatalát. Nagy-Britannia azt javasolta, hogy kérjék fel Mohamed el-Baradeit, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetőjét: két héten belül készítsen egy jelentést a helyzetről.

A legkeményebb hangot Washingtonban ütötték meg: az Egyesült Államok elítélné Iránt. Nicholas Burns külügyminiszter-helyettes szerint szankciókkal kellene sújtani Iránt, amennyiben nem tisztázza az atomprogramja körül felmerült kétségeket. Burns hangsúlyozta, hogy ezek a szankciók az iráni rezsimre, valamint annak nukleáris és atomprogramjára irányulnának, nem az ártatlan iráni emberek többségére. 

Oroszország szerint azonban a szankciók hatástalanok lennének, a bevezetésükre javasolt kéthetes ultimátumot pedig túlságosan rövidnek tartja. Az orosz külügyminiszter emellett az amerikaiakat vádolta, hogy az ügyet ki akarják venni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség kezéből. 

Qin Gang kínai külügyminisztériumi szóvivő szintén a nemzetközi közösséget sürgette, hogy „nagyobb mérsékeltséget és türelmet tanúsítsanak az iráni kérdésben”. 

Az iráni titkos atomfegyver-programra vonatkozóan mind a nyugati, mind pedig az orosz hírszerző szervek bizonyítékokkal rendelkeznek. Az eddig megjelent kiadványok Isfanát, Natanzot, Arakot, illetve Teheránt említik mint Irán nukleáris programjának helyszíneit. Hírszerzési források azonban azt állítják, hogy ezek a program bevallott részei, és hogy léteznek másodlagos titkos csatornák, melyeken keresztül Irán nukleáris fegyver előállításán dolgozik. 

Az egyik leggyanúsabb jel az atomfegyver előállítására egy olyan technikai részleteket tartalmazó iráni dokumentum, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a program fegyverkészítésre is irányul. A dokumentum, valamint az urándúsításhoz használt centrifugák forrása valószínűleg a két évvel ezelőtt letartóztatott pakisztáni atomtudós, Abdul Khader Khan hálózata, aki be is vallotta, hogy több iszlám ország atomprogramjában segédkezett. 

Szintén Irán katonai szándékait igazolja a Teherán külvárosában található Lavizan-Shian negyed, ahol többek között egy atomipari létesítmény található, amely a NAÜ, illetve más országok műholdfényképein is látható volt. Később a képeken már csak fák és kertek látszódtak. Az irániak elismerték, hogy pár évvel ezelőtt plutónium előállításával is foglalkoztak, amely az atombomba előállításához vezető egyik alapvető lépés.

Izrael reménykedik az Irán elleni szankciók eredményességében, ugyanakkor Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter kijelentette: mindent meg fognak tenni, hogy az iráni fenyegetések ne valósuljanak meg, és hogy állampolgáraikat megvédjék. 

Izrael aggodalommal tekint a növekvő iráni befolyásra a palesztin területeken. A palesztinok új, továbbfejlesztett rakétákat szereztek be az elmúlt időszakban, melyet az iráni Sahab rakétáról neveztek el Mahmúd Ahmadinezsád tiszteletére, „az ellenséggel szembeni bátor kiállásáért”. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű terrorcsoport egyik vezetője bejelentette, hogy az új rakétákból kétszázat a Gázai övezettel szomszédos zsidó településekre fognak kilőni az elkövetkező napokban. 

Irán az elmúlt hetekben pénzügyi támogatást is ígért a Hamasznak, hogy pótolja a várhatóan megszűnő európai és amerikai segélyeket. Egyes források szerint az iráni rezsim kétszázmillió dollárral támogatja a Palesztin Hatóságot, a Hamasz-vezetők azonban nem nyilatkoztak az összegről. 

A ciszjordániai Iszlám Dzsihád pedig egy iráni „ideológiai nagykövetséget” nyitott meg nemrégiben, mely az iráni örökséget és a síita elveket hivatott népszerűsíteni palesztin körökben. Az intézmény célja, hogy a radikális síita muzulmán ideológiát terjesszék a szunniták lakta palesztin területeken, beleértve a „rejtőzködő” tizenkettedik imám, az úgynevezett Mahdi eljöveteléről szóló apokaliptikus tanokat. Mint arról korábban beszámoltunk
(Irán ősi titka. Hetek, 2006. február 17.), a síiták legnagyobb szektája, a Tizenkettek abban hisz, hogy Mohamed próféta után tizenkét imám volt, és hogy az utolsó, Mahdi imám, még mindig él, de addig nem látható, amíg Allah úgy nem dönt, hogy itt az idő felkészíteni „hűségeseit” az ítélet napjára. A Tizenkettek ezek közé a „hűségesek” közé számolja a jelenlegi iráni elnököt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség továbbadta a labdát

Némely közel-keleti elemző attól tart, hogy Ahmadinezsád nukleáris fegyverkezésének célja a végső, Mahdi-vezette csata előkészítése. Az iráni elnök gyakran tett olyan kijelentéseket, miszerint az ő küldetése, hogy „kikövezze az utat Mahdi imám dicsőséges újramegjelenése előtt”. Kormánya tizenhétmillió dollárt adományozott a Jamkaran-mecset számára, mely egy olyan kút helye, ahol a síita muzulmán hit szerint Mahdi eltűnt ezer évvel ezelőtt.

Olvasson tovább: