Kereső toggle

Elegük van a korrupcióból és a palesztinokból

Saron örökösei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Interjú Emanuel Gutmann professzorral, a jeruzsálemi Héber Egyetem politológia tanszékének vezetőjévelMárcius 28-án, kedden választanak Izraelben. A hosszúra nyúlt kampány ideje alatt még izraeli mércével mérve is sok váratlan, megrázó esemény történt, Ariel Saron betegségétől kezdve a Hamasz győzelméig. Mi az, ami legjobban foglalkoztatja a választókat?

- A legfontosabb kérdés a palesztinokkal való kapcsolat, hogy lesz-e valamilyen előrelépés a helyzet rendezésében. Egyértelmű, hogy ez foglalkoztatja leginkább az izraelieket. 

A második a belpolitikával kapcsolatos. Az izraeli gazdaság felfelé ível, van fejlődés, jó kilátások vannak, ugyanakkor a Benjamin Netanjahu által folytatott liberális gazdaságpolitika óriásira nyitotta a társadalmi különbségeket. Ma nagyon sok ember aggódik a megélhetése és jóléte miatt. Véleményem szerint ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a Likud a közvélemény-kutatások szerint ennyire rosszul áll. A harmadik dolog a politikai korrupció, ami olyan szintet ért el, hogy az izraeliek többsége megelégelte már.

Eddig nem volt szavazási kérdés a korrupció?

- A korrupció természetesen nem új keletű jelenség, és létezik a Kadimában is vagy a Likudban is, de az elmúlt időszakban sok eset gyülemlett fel és került napvilágra. gondolok itt például arra, hogy a miniszterelnök fiát, Omri Saront és egy Likud párti képviselőnőt, Naomi Blumenthalt is jogerősen hat-, illetve nyolchavi börtönbüntetésre ítélték az elmúlt két hétben. Ez persze nem azt jelenti, hogy az egyik párt emiatt fog nyerni, a másik meg veszíteni, hanem mindegyik jelentős párt valamiképpen veszíteni fog emiatt.Netanjahu

Ön többek között az első jobboldali miniszterelnök, Menachem Begin pályafutásáról is írt könyvet. A Likud ezután évtizedeken keresztül meghatározó politikai erővé vált, ma azonban súlyos válságban van. Miért?

- A hetvenes évektől jelentős változások történtek az izraeli politikában. 1977-ben történt először, hogy a Munkáspárt vesztett, és a Likud nyert. Ennek egyik oka volt, hogy a nagy létszámú, keletről érkezett, szefárd zsidóság egységesen odaállt a jobboldal mögé, mert tőlük várták a társadalmi helyzetük javítását. Azonban ez a fajta, Likudra történő automatikus szavazás most véget ért. A kérdés az, hogy a Likudtól elvándorolt választók szavazata hova fog menni. Ez ma nyitott kérdés, az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező a választások körül.

Sokan tartottak attól, hogy az Ariel Saron által éppen létrehozott új párt, a Kadima nem éli túl a miniszterelnök betegségét. Aztán mégis talpon maradtak, bár elképzelhető, hogy a reméltnél szerényebb eredményt érnek el. 

- A Kadima népszerűségére több magyarázat is adható. Először is, nagyon sok embernek elege van a régi pártokból, nemcsak a korrupció, hanem az elkényelmesedésük miatt is. A Kadima pedig egy új párt, új ígéretekkel. Másrészt a szavazatok egyfajta támogatást is jelentenek a két hónapja a politikából kikerült Ariel Saron örökségének. Amir Peretz

Az egyoldalú kivonulásra gondol?

- Remélem nem érti félre, de a legtöbb izraeli nagyon örülne annak, ha a lehető legkevesebbet érintkezne a palesztinokkal, ami persze nem azt jelenti, hogy utálják a palesztinokat. Saron a múlt nyári gázai kivonulással azt mutatta meg, hogy ez lehetséges. A Kadimára leadott szavazat a további kivonulás melletti voksot is jelenti. Sok izraeli azt akarja, hogy akár békemegállapodásokon, akár egyoldalú kivonuláson keresztül, de szabaduljunk meg attól, hogy négy-öt millió palesztinért mi vagyunk felelősek. A Kadima ezt ígéri. 

A Hamasz győzelme ellenére is?

- A Hamasz választási sikere természetesen nehezítheti a helyzetet. Sokan azonban azt mondják, nem baj, úgysem akarunk, de nem is tudunk velük tárgyalni, inkább szabaduljunk meg tőlük, és építsünk egy falat, ami a biztonságunkat fogja garantálni. Ehud Olmert

A kivonulás Jeruzsálemre is vonatkozik?

- Jeruzsálem státusáról - néhány szélsőjobboldali pártot leszámítva
- igazából senki nem akar beszélni. Ehud Olmert egy pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy ellenőrzésünk alatt fogjuk tartani a zsidó Jeruzsálemet. Nem azt mondta, hogy Jeruzsálemet a jelenlegi határaival, mert elfogadja, hogy a kelet-jeruzsálemi területekről le kell mondanunk. 

A Kadima aligha tud egyedül kormányt alakítani. Kire számíthatnak?

- A koalíció a végeredménytől függ. Nekem úgy tűnik, hogy a Munkapárttal és talán az ortodox vallási Sasz párttal, illetve egy-két kisebb csoporttal alakíthatnak koalíciót. Ennek a legnagyobb az esélye, bár nem lesz könnyű egy ilyen koalíciót megalakítani.

A választás előtt

A Haarec szerint:

Kadima 36

Munkapárt 17

Likud 14

A Jerusalem Post szerint:

Kadima 34-35

Munkapárt 20-21

Likud 14

HAJSZA A SZTRÁDÁN

Filmbe illő üldözési jelenet után sikerült a jeruzsálemi rendőrségnek egy öngyilkos merényletet megakadályoznia kedden. A rendőrség a Jeruzsálem–Tel Aviv közötti autópályán fékezett meg egy kisbuszt, amelyben öngyilkos merényletre készülő palesztin utazott.

A keddi hajsza nem sokkal dél után kezdődött, mikor is a rendőrség üldözőbe vette a főváros felé tartó fehér kisbuszt. Jeruzsálem eközben készültségben állt, mivel hírszerzési információk már rendelkezésre álltak a merényletre vonatkozóan. 

A kisbusz vezetője egy kelet-jeruzsálemi lakos volt, aki illegálisan Izraelben tartózkodó palesztinokat szállított, és ez keltette fel a rendőrség gyanúját. Mikor a sofőr nem volt hajlandó megállni, egy tizenöt perces üldözés vette kezdetét az ország legjelentősebb autópályáján. 

A kisbusz két ellenőrző ponton is áttört, de végül a sok útlezárás következtében kialakult forgalom megállásra kényszeríttette. A rendőrök pisztolyt rántottak, körülvették az autót, és kiparancsolták a sofőrt. Ekkor fedezték fel, hogy az autóban tíz férfi utazott, akik a sötétített ablak miatt nem látszottak. A férfiakat letartóztatták, majd kutyák segítségével egy táskára bukkantak az autóban, melyben hét és nyolc kilogramm közötti robbanóanyag volt, nem kis riadalmat okozva a környéken tartozkodó autósok között. 

Az elmúlt évben a jeruzsálemi rendőrség „kisbusz-vállalkozásokat” leplezett le, melyeket kelet-jeruzsálemi lakosok működtettek, és amelyek illegális palesztin munkásokat, valamint terroristákat csempésztek Izraelbe. A tavalyi haderai és netanyai merényleteket ezzel a „közlekedési módszerrel” hajtották végre.

Németh Csillag

Olvasson tovább: