hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki dönthet Terri életéről?
Lassú halálra ítélte a bíróság a kómában fekv 337 asszonyt

2005. 03. 29.
"Amikor lecsukom a szemem este, csak Terri arcát látom magam előtt, ahogy haldoklik. Kérem, állítsák meg ezt a kegyetlenséget! Állítsák meg az őrültséget! Hagyják a lányomat élni!" – ezekkel a szavakkal könyörgött csütörtökön az összes jelentős amerikai tévétársaság kamerái előtt Mary Schindler, Terri Schiavo édesanyja azt követően, hogy egy atlantai fellebbviteli bíróság jóváhagyta az illetékes floridai kerületi bíróság korábbi döntését, amely a tizenöt éve magatehetetlen állapotban levő Terri Schiavo etetőcsövének eltávolításáról rendelkezett. Az ügyben a kongresszus és személyesen Bush elnök is állást foglalt – úgy tűnik, eredménytelenül.



Tüntetők a kórház előtt. Élet-halál kérdés Fotó: Reuters

Terri Schiavo egy infarktus során szenvedett agykárosodást, aminek következtében magatehetetlen állapotban van, és egészen múlt péntekig egy etetőcsövön keresztül jutott táplálékhoz és vízhez. Az etetőcsövet férje és egyben gyámja, Michael Schiavo kérésére távolították el, aki szerint felesége többször nyilatkozott arról, hogy nem szeretne élni, ha ilyen állapotba kerülne. Igaz, ezt nem írásban tette, csupán egy tévéfilm nézése közben tett ilyen megjegyzést.

Michael Schiavo 1998-ban kezdeményezte, hogy feleségét kapcsolják le a táplálékot biztosító gépről, amit a bíróság 2000 nyarán engedélyezett. Ezt követően a floridai törvényhozás meghozta a "Terri-törvényt", amelynek segítségével Jeb Bush floridai kormányzó – az elnök öccse – megakadályozta a gyomorszonda eltávolítását. Alig egy évvel később, 2004 szeptemberében a Floridai Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a törvényt, ezt követően az ügy a Legfelsőbb Bíróságra került, amely elutasította, hogy foglalkozzon vele. Ezt követően döntött az illetékes floridai kerületi bíróság a cső eltávolítása mellett. 

A bíróság döntése után a kongresszus republikánus képviselői indítványára olyan értelmű törvényt hozott, melynek következtében az ügy újra szövetségi bíróság elé kerül. Tom Delay, a kongresszus republikánus többségének vezetője szerint "mindent meg kell vizsgálnunk, mielőtt elvesszük egy élő ember életét". Michael Schiavo ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy a republikánusok szégyellhetik magukat, és követelte, hogy hagyják őket békén. "Ezek az emberek a kongresszusban belegyalogoltak a magánéletembe… legyetek résen, amerikai állampolgárok, mert ezek az emberek bele fognak szólni a magánéletetekbe, és efféle tréfákat űznek majd veletek" – nyilatkozta Michael Schiavo, amikor megtudta, hogy a kongresszus foglalkozni fog az üggyel. Michael Schiavo állítása szerint felesége akarata szerint jár el, aki állítólag többször úgy nyilatkozott, hogy ha ilyen állapotba kerülne, nem szeretne élni. Terri Schiavo szülei ezt kétségbe vonják azzal érvelve, hogy erre nincsen semmilyen írásos bizonyíték, végrendelkezés. 

A szülők szerint Terri katolikus hite is ellentmond egy ilyen végakaratnak. Tekintettel Terri katolikus voltára, az ügyben a Vatikán hivatalos lapja, az Osservatore Romano is megszólalt, amely a magatehetetlen nő ügyében ítélkező bírókat és férjét hóhéroknak nevezte. Ezt a véleményt sokan osztják, különös tekintettel arra, hogy Michael Schiavónak új élettársa van, mindemellett Terri balesete miatt egy 1,1 millió dolláros kártérítést is kapott. Terri Schiavo ügye kapcsán újra kitört a republikánusok és a demokraták közötti kultúrharc: a demokraták újra nekiláttak a republikánus keresztény bázis diabolizálásának. A nyíltan demokrata érzelmű New York Times szerint a republikánus képviselők e szavazóbázis szája íze szerint jártak el, megsértve az alkotmányt. 

Az eset kapcsán egymásnak estek a demokrata és a republikánus orvos-politikusok, tökéletesen leképezve a demokrata–republikánus szembenállást. Dave Weldon, floridai republikánus szenátor levelet írt Michael Schiavónak, hogy engedélyezze, hogy feleségét megvizsgálhassa. Az esetről beszámoló New York Times teljes mellszélességgel a demokrata álláspont mellett érvelve Weldon szenátor kezdeményezését részben pozitívnak tekinti, a lap kommentárja szerint ugyanis több republikánus szenátor csak a távolból alkotott orvosi véleményt a kataton állapotban levő hölgyről. Tom Coburn oklahomai republikánus szenátor szerint azonban – aki civilben háziorvos – Terri Schiavo megvizsgálására semmi szükség: "Annyit kell csak tenni, hogy megnézik a tévében. Minden orvos láthatja, hogy nem szenved semmilyen végzetes betegségben, és bizonyos életfunkciói jól működnek." A New York Times által megszólaltatott – a lap által valószínűleg szándékosan higgadtnak és nagyon hozzáértőnek bemutatott – demokrata orvos-politikusok szerint a republikánus orvos-képviselők magatartása "jogi műhiba". 

A New York Times beszámol arról is, hogy a szenátusi republikánus többség vezetője, a tüdőátültetésekre specializálódott Bill Frist szenátor felvette a kapcsolatot William Hammesfahr neurológus specialistával, aki szerint Terri Schiavónak komoly esélye van arra, hogy állapota javuljon. A CBN tévécsatornának nyilatkozva Hammesfahr azt hangsúlyozta, hogy Terri Schiavo nincs kómában, nincs visszafordíthatatlan állapotban. A neurológus véleménye szerint betegeinek 40 százaléka rosszabb állapotban volt, mint Terri Schiavo, és mégis sikerült náluk javulást elérni. Egyes vélemények szerint Terri Schiavo etetőcsövének eltávolítása negatív precedenst teremthet. A CBN csatorna megszólaltatott egy ápolónőt, akinek kisfia egy baleset következtében agykárosodást szenvedett, és hasonló módon, gyomorszondán keresztül kapja a táplálékot, mint Terri Schiavo. A gyermek szülei attól tartanak, hogy az ügy olyan precedenst teremthet, aminek következtében gyermeküket szintén lekapcsolhatják majd a gépről. Az atlantai fellebbviteli bíróság szerdai döntése után, amely szerint a szülők nem tudták igazolni azt, hogy Terri Schiavo állapotában javulás állhat be, az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé fog kerülni. Ahhoz azonban, hogy Terri Schiavo életben maradjon, napokon belül döntést kell hozni, máskülönben a negyvenegy éves nő éhen hal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!