hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amiről nem beszélünk
Megkezdődnek az elnökválasztási viták Amerikában

2004. 10. 04.
Hosszas és éles viták után George W. Bush és John Kerry kampánystábja megegyezett abban, hogy a két vetélytárs három, alelnökjelöltjeik pedig egy, országosan közvetített tévévitán vesznek részt. Az első összecsapásra szeptember harmincadikán kerül sor. Az elnökválasztási hadjárat azonban a vita, illetve a szavazás közeledtével egyre jobban elfajul és személyeskedéssé válik. Kerry szenátor és Bush elnök főként az iraki háború és a belbiztonság, azaz újabb terrortámadások lehetőségének a kérdésében folytatnak egymással szinte késhegyre menő, heves vitákat. 



Jim Lehrer, az első elnökválasztási vita egyik moderátora. A veterán műsorvezetőt mindkét oldal elfogadja Fotó: Reuters

A demokrata jelölt, John Kerry azzal vádolja ellenlábasát, hogy félrevezette az országot az iraki helyzet súlyosságát illetően. "Tartozik az igazsággal mind az amerikai népnek, mind pedig a harcoló csapatoknak" – fogalmazott Kerry. A demokraták szerint Kerrynek fontos lenne arra is hivatkoznia a vita során, hogy Bush elnök a terroristák ellen folyó háborút "politikai eszközként használja fel". A Bush-tábor kommunikációs igazgatója válaszul azzal vádolta Kerryt, hogy politikai játékot űz a terrorral, amikor az elnök iraki politikáját támadja. Majd éles nyelven megfogalmazott előzetes tájékoztatóként ízelítőt adott arról, mit fog az államfő előterjeszteni a csütörtöki vitán. "Olyan valaki, akinek megrebben a szeme, amikor a helyzet komolyra fordul, nem alkalmas a terror legyőzésére. Ezek (mármint a demokraták) visszavonulást és vereséget hirdetnek, amikor egy olyan ellenséggel néznek szembe, amely
elpusztításunkra tör. Azt hiszem, ez egyaránt rossz hatással van a csapatainkra, a szövetségeseinkre és az országunkra" – szögezte le a kommunikációs igazgató. 

A Washington Post–ABC legújabb felmérései szerint Bush elnök a tévévitát megelőzően hozzávetőleg ötpontos vezetésre tett szert. Ennél is fontosabb, hogy a republikánus jelölt megerősítette helyzetét azokban az államokban, ahol 2000-ben győzelmet aratott, ami lehetőséget ad számára a demokraták területeire való behatolásra. Mindkét kampány vezetői ennek ellenére úgy nyilatkoznak: a küszöbön álló viták visszájára fordíthatják a jelenlegi helyzetet. Mindkét oldal egyetértett abban, hogy a két jelölt közül Kerry az, akinek erre nagyobb szüksége van. A választópolgárok szemében ő amolyan "teddide-teddoda", sekélyes és komolytalan személy, akiben nem biztos, hogy megbízhatnak. A Bush politikájával egyet nem értő, vagy még határozatlan választópolgárok szerint a három tévévita az utolsó lehetőséget kínálja Kerrynek, hogy megmutassa: ő a megfelelő ember az elnökségre. 

Bizonyos, szinte az egész amerikai nép által létfontosságúaknak ítélt kérdések viszont egyelőre nem kaptak jelentőségüknek megfelelő helyet a választási hadjáratban. Az amerikai gazdasági élet, azon belül főként a munkalehetőségek kérdése pedig ugyancsak sok szót érdemelne. Az utóbbi néhány esztendőben ugyanis független felmérések szerint közel 3 millió állás szűnt meg, és a jelenlegi foglalkoztatási arányok alapján korántsem lehet virágzó gazdaságról beszélni. Öreget-fiatalt egyaránt élénken foglalkoztat a szövetségi nyugdíjalap kérdése, amely félő, hogy a lassú megszűnés felé halad, hacsak nem tesznek lépéseket a helyzet megváltoztatása érdekében, de ebbe a tárgykörbe tartozik az idősek betegbiztosítása is. A szövetségi biztosító ugyanis nem fizet az öregek gyógyszerellátásáért – és ebben az ügyben vita folyik a törvényhozásban is, csak épp az anyagi fedezet hiányzik hozzá. 

Az elmúlt héten a kongresszus megszavazta Bush elnök adócsökkentési tervét – a törvényhozók azonban a választások előtt egyszerűen nem foglalkoznak a költségvetési hiány kiegyenlítésével, jóllehet az az idei évben rekordmagasságot fog elérni. Még a demokrata párti törvényhozók is fittyet hánytak arra a csekély nehézségre, hogy honnan veszik majd a pénzt az adócsökkentés finanszírozására. 

Bush előnnyel vághat neki a utolsó hónapnak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!