Kereső toggle

Megkezdődnek az elnökválasztási viták Amerikában

Amiről nem beszélünk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hosszas és éles viták után George W. Bush és John Kerry kampánystábja megegyezett abban, hogy a két vetélytárs három, alelnökjelöltjeik pedig egy, országosan közvetített tévévitán vesznek részt. Az első összecsapásra szeptember harmincadikán kerül sor. Az elnökválasztási hadjárat azonban a vita, illetve a szavazás közeledtével egyre jobban elfajul és személyeskedéssé válik. Kerry szenátor és Bush elnök főként az iraki háború és a belbiztonság, azaz újabb terrortámadások lehetőségének a kérdésében folytatnak egymással szinte késhegyre menő, heves vitákat. Jim Lehrer, az első elnökválasztási vita egyik moderátora. A veterán műsorvezetőt mindkét oldal elfogadja Fotó: Reuters

A demokrata jelölt, John Kerry azzal vádolja ellenlábasát, hogy félrevezette az országot az iraki helyzet súlyosságát illetően. "Tartozik az igazsággal mind az amerikai népnek, mind pedig a harcoló csapatoknak" – fogalmazott Kerry. A demokraták szerint Kerrynek fontos lenne arra is hivatkoznia a vita során, hogy Bush elnök a terroristák ellen folyó háborút "politikai eszközként használja fel". A Bush-tábor kommunikációs igazgatója válaszul azzal vádolta Kerryt, hogy politikai játékot űz a terrorral, amikor az elnök iraki politikáját támadja. Majd éles nyelven megfogalmazott előzetes tájékoztatóként ízelítőt adott arról, mit fog az államfő előterjeszteni a csütörtöki vitán. "Olyan valaki, akinek megrebben a szeme, amikor a helyzet komolyra fordul, nem alkalmas a terror legyőzésére. Ezek (mármint a demokraták) visszavonulást és vereséget hirdetnek, amikor egy olyan ellenséggel néznek szembe, amely
elpusztításunkra tör. Azt hiszem, ez egyaránt rossz hatással van a csapatainkra, a szövetségeseinkre és az országunkra" – szögezte le a kommunikációs igazgató. 

A Washington Post–ABC legújabb felmérései szerint Bush elnök a tévévitát megelőzően hozzávetőleg ötpontos vezetésre tett szert. Ennél is fontosabb, hogy a republikánus jelölt megerősítette helyzetét azokban az államokban, ahol 2000-ben győzelmet aratott, ami lehetőséget ad számára a demokraták területeire való behatolásra. Mindkét kampány vezetői ennek ellenére úgy nyilatkoznak: a küszöbön álló viták visszájára fordíthatják a jelenlegi helyzetet. Mindkét oldal egyetértett abban, hogy a két jelölt közül Kerry az, akinek erre nagyobb szüksége van. A választópolgárok szemében ő amolyan "teddide-teddoda", sekélyes és komolytalan személy, akiben nem biztos, hogy megbízhatnak. A Bush politikájával egyet nem értő, vagy még határozatlan választópolgárok szerint a három tévévita az utolsó lehetőséget kínálja Kerrynek, hogy megmutassa: ő a megfelelő ember az elnökségre. 

Bizonyos, szinte az egész amerikai nép által létfontosságúaknak ítélt kérdések viszont egyelőre nem kaptak jelentőségüknek megfelelő helyet a választási hadjáratban. Az amerikai gazdasági élet, azon belül főként a munkalehetőségek kérdése pedig ugyancsak sok szót érdemelne. Az utóbbi néhány esztendőben ugyanis független felmérések szerint közel 3 millió állás szűnt meg, és a jelenlegi foglalkoztatási arányok alapján korántsem lehet virágzó gazdaságról beszélni. Öreget-fiatalt egyaránt élénken foglalkoztat a szövetségi nyugdíjalap kérdése, amely félő, hogy a lassú megszűnés felé halad, hacsak nem tesznek lépéseket a helyzet megváltoztatása érdekében, de ebbe a tárgykörbe tartozik az idősek betegbiztosítása is. A szövetségi biztosító ugyanis nem fizet az öregek gyógyszerellátásáért – és ebben az ügyben vita folyik a törvényhozásban is, csak épp az anyagi fedezet hiányzik hozzá. 

Az elmúlt héten a kongresszus megszavazta Bush elnök adócsökkentési tervét – a törvényhozók azonban a választások előtt egyszerűen nem foglalkoznak a költségvetési hiány kiegyenlítésével, jóllehet az az idei évben rekordmagasságot fog elérni. Még a demokrata párti törvényhozók is fittyet hánytak arra a csekély nehézségre, hogy honnan veszik majd a pénzt az adócsökkentés finanszírozására. 

Bush előnnyel vághat neki a utolsó hónapnak

A legújabb közvélemény-kutatások eredménye szerint George W. Bush jó esélyekkel szállhat ringbe demokrata kihívója, John Kerry ellen. Annak ellenére, hogy Kerry egyre élesebb kritikákat fogalmaz meg a jelenlegi elnökkel szemben, Bush tetszési mutatója egyre jobb eredményeket mutat. A héten a jelöltek visszavonultak a nyilvánosság elől, hogy a floridai
Miamiban – lapzártánk után – megtartandó első nyilvános vitájukra kellőképpen felkészülhessenek.

Az alig egy hónappal a választások előtt készült felmérések azt mutatják, hogy azok közül, akik nagy valószínűséggel elmennek majd szavazni, 52 százalék választaná újra a jelenlegi elnököt, míg John Kerryre csupán 44 százalékuk adná le a voksát, a független Ralph Nader pedig mindössze a szavazatok 3 százalékára számíthat. A regisztrált szavazók körében hasonló eredmények születtek: közülük 53 százalék támogatná Bush elnököt, 42 százalék Kerryt, és 3 százalék Nadert. Az eredmények azért is meglepőek, mert a felmérést azon a héten végezték, amelyen Kerry minden eddiginél élesebb kritikát fogalmazott meg ellenfelével szemben.

Az iraki háborút illetően, úgy tűnik, a lakosság véleménye majdnem egyenlő arányban oszlik meg, de a többség (55 százalék) mégis úgy gondolja, hogy nem volt hiba az amerikai csapatok Irakba küldése. Ezzel szemben a megkérdezettek 42 százaléka vélekedett úgy, hogy ez rossz döntés volt. A megkérdezettek 53 százaléka nyilatkozta azt, hogy támogatná Bush elnököt akkor is, ha további csapatokat küldene Irakba. Arra a kérdésre, hogy vajon melyik jelölt tudná jobban kezelni az iraki helyzetet, a válaszadók 55 százaléka Bush elnököt jelölte meg, míg csupán 41 százalék volt meggyőződve Kerry kompetenciájáról.

A felmérés szerint Bush elnök tetszési indexe 54 százalékos, ami január óta a legjobb eredmény. A megkérdezettek többsége elégedett azzal, ahogyan az elnök a gazdasággal, a terrorizmussal, az iraki helyzettel és a külpolitikai ügyekkel kapcsolatos kérdéseket kezeli. Bár a résztvevők fele úgy véli, az elnökválasztás kimenetele nem befolyásolja majd azt a kérdést, hogy lesz-e újabb terrortámadás Amerika ellen vagy sem, 31 százalékuk mégis azon a véleményen van, hogy egy újabb merénylet esélye kisebb lenne, ha Bush elnököt újraválasztanák. Ezzel szemben a megkérdezetteknek csupán 16 százaléka mondta ugyanezt John Kerryre vonatkozóan.

Kerry vietnami szolgálata egyre kevésbé játszik fontos szerepet a választások kimenete-lében. A megkérdezett regisztrált szavazóknak csupán 19 százaléka mondta azt, hogy Kerry katonai érdemei miatt nagyobb valószínűséggel szavazna a demokrata jelöltre, holott ez az arány augusztus elején, közvetlenül a demokrata jelölőgyűlés után még 41 százalék volt. A felmérés szerint a Kerry által a vietnami konfliktus után beindított háborúellenes propaganda most
visszájára sült el, ugyanakkor a Bush elnök katonai szolgálatával kapcsolatban a CBS által indított kampány nem tántorította el a republikánus híveket. Azok közül, akik nagy valószínűséggel elmennek szavazni, a válaszadók 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a Bush elnök katonai szolgálatával kapcsolatban felröppentett hírek nem befolyásolják szavazási szándékaikat, és csak 23 százalékuk mondta azt, hogy emiatt kevésbé valószínű, hogy a jelenlegi elnökre szavaznának.

Olvasson tovább: