Kereső toggle

Polgármestereket választottak Romániában:

Funar után szabadon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A román pártok és politikusok az unió közeledtével egyre tisztábban látják, hogy a helyi politizálás mekkora lehetőségeket rejt magában. 

A múlt vasárnapi választások előtt már óriási pénzeket fordítottak a kampányra, remélve azt, hogy bőven megtérül a befektetés. Az európai uniós előcsatlakozási alapok 3-4 milliárd euró lehívható pénzt ígérnek a román településeknek. A kampányplakátok is kétnyelvűek. Jól elférnek egymás mellett Fotó: H. S.

A vasárnapi választásokon a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 152 polgármesteri tisztséget szerzett, de jelöltjei több erdélyi településen alulmaradtak. Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen nem az RMDSZ jelöltje lett 

a polgármester. Kolozsvárott viszont a magyar szavazók megbuktatták a város elhíresült első emberét, a nemzetközileg is hírhedt Gheorghe Funart. A kolozsvári polgármester leváltását az RMDSZ elnöke, Markó Béla igazi sikerként értékelte, és hangsúlyozta, hogy a magyarság szavazatai ütötték ki városvezetői székéből Funart.

Péntek este egyébként az amúgy sem csendes kolozsvári belváros szinte dübörgött a kampányfelvonulásoktól. "Kolozsvár – ha szabad így fogalmaznom – Erdély szimbóluma. Ha Kötél Gyurkát (Gheorghe Funar magyarított neve) sikerül eltávolítani, akkor már győztünk" – kommentálta az eseményeket egy fiatal egyetemista a főtér közeli internetkávézóban. Az asztaltársaság kissé kialvatlan, előző este ugyanis az egész város részt vett a kampányzáró bulikon. "Biztosan bukik Funar, mert már a szélsőséges Nagy Románia Pártnak is vállalhatatlan, amit csinál. Nézz csak szét, még a kukák is kék-sárga-piros román nemzeti színbe vannak öltöztetve" – tette hozzá egy fiatal srác a társaságból, mire egy idősebb polgár kiegészítette: – Funar bukik, mert már az egyik ortodox pópa is bizalmasan megsúgta: az ortodox hívek nem fognak rá szavazni. Hogy miért? Hát csak azért, mert most már nem Funar adja a pénzt, hanem a Szociáldemokrata Párt (a jelenlegi kormányerő) hozta ide Ioan Rus jelenlegi belügyminisztert, a biztos befutót polgármesternek."

Székelyudvarhelyen kétezer ember skandálta a városi sportcsarnokban: "Magyarok, magyarok, magyarok!" Szólt a biztatás annak a focimérkőzésnek, amelyet a székely és magyar teremválogatott vívott este hét órától a csarnokban, de szólt Udvarhely polgármesterjelöltjeinek is, akik történetesen mindhárman magyar nemzetiségűek. 

A választások tétje Székelyudvarhelyen az volt, hogy a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Szövetség tud-e nyerni, illetve, hogy az RMDSZ-szel tartó háborúnak vége lesz-e, vagy sem. A frenetikus hangulatban ünneplő nézők egyaránt éltették mindkét csapatot, míg végül a székely válogatott 5:4 arányban diadalmaskodott. Ezt meglehetősen jó előjelnek tekintették másnap délelőtt a főtéren levő egyik szavazókörben, ahol egy székely bácsika mindenáron el akarta énekelni nekünk a székely himnuszt a magyarok, illetve Szász Jenő győzelme érdekében. Hétfő hajnalra aztán kiderült, hogy Szász Jenő az első körben simán nyerte a választásokat. Markó Béla a választások után sietett leszögezni: néhány magyarországi politikustól eltérően az RMDSZ Székelyudvarhelyet nem tekintette kiemelt helyszínnek, bár fontos lett volna, hogy az önkormányzati RMDSZ-többség és a vele szemben álló polgármester vitája megszűnjön.

Ahogy a kolozsvári polgármester félreállítása heroikus célként lebegett egész Erdély előtt, úgy a marosvásárhelyiek előtt "szent célként" volt meghatározva Dorin Florea polgármester leváltása. A szélsőséges Nagy Románia Párt által támogatott polgármestert az RMDSZ támogatásával hívta ki dr. Kelemen Attila. A cél érdekében a városban a magyarság félretett minden vitás kérdést, és egy emberként támogatta jelöltjét. Az egyik választókör előtt beszélgettem Jánossal, aki szerint néhány településtől eltekintve egész Erdélyben békében élnek egymással a magyarok és a románok. "Ha egy csöpp sütnivalónk lenne, ezeket a választásokat arra használnánk fel, hogy a politikai életet megtisztítsuk azoktól a bajkeverőktől, akik mindig egymásnak akarnak ugrasztani bennünket. Erdély jövője most dől el, mert 2007-ben mi is biztos belépünk az Európai Unióba – hangsúlyozta, majd kiegészítette: – Ne felejtsük el, Románia óriási, 22 milliós piacot jelent az unió szempontjából." Később aztán kiderült, hogy nem sikerült a vásárhelyi polgármestert félreállítani. A kampányra jellemző színfolt, hogy Florea polgármester a következők miatt nyújtott be óvást: az RMDSZ jelöltjének választási plakátján a párt választási jelképe mellett (zöld alapon piros színű tulipán) az RMDSZ-es politikusnak fehér a szakálla, ez pedig a magyar nemzeti zászló színeire emlékeztet. Ezt tiltja a törvény. A helyi választási iroda pedig helyt adott a kifogásnak, csak megyei szinten utasították el később – másodfokon.

Mint azóta ismertté vált, Gheorghe Funar kolozsvári országlása valóban leáldozott. A választások összességét tekintve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség megerősítette pozícióit. Országos szinten a pártok között hatodik helyen áll jelenleg, a második forduló előtt. A választásokat egyértelműen a kormányzó Szociáldemokrata Párt nyerte, azonban Bukarestben nem sikerült győznie, mert a demokrata pártelnök kétszer annyi szavazatot kapott, mint az SZDP alelnöke, Mircea Geoana külügyminiszter. Szakemberek véleménye szerint a fővárosi eredmény nagymértékben befolyásolhatja a novemberi parlamenti választások kimenetelét is.

Magyarlóna

Magyarlóna Kolozsvár közeli község. Vasárnap este itt érte stábunkat a hajrá.

"Mindjárt vége, fiúk! – biztatták egymást a választóbizottság tagjai. – Aztán számolunk, és ha minden jól megy, éjfélkor ihatunk egyet a sikerre. Sokan jöttek el, de – hogy egy maguk felé szokásos mondattal éljek –, nem elegen." Nagyobb részvételre számítottak ebben a felfokozott kampányban – említette az egyik, magyarul is beszélő bizottsági tag. Magyarlóna egyébként is olyan falu, ahol jól megvannak egymással magyarok és románok. "Négyévente azért mi is ugratjuk egymást, mert ez a politika már csak ilyen társasjáték" – tette hozzá kedvesen.

A magyarellenes expolgármester

A magyarellenességéről elhíresült polgármester, Gheorge Funar tizenkét éven át irányította Kolozsvár életét. A Románok Nemzeti Egységpártjának színeiben nyerte meg először a választásokat, de hamar a Vadim Tudor vezette szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Pártba nevezett át. Elhíresült cselekedeteiről sokat lehetett hallani. A Kolozsvár főterén álló Mátyás-lovasszobrot például be akarta
olvasztatni, vagy Vajdahunyadra költöztetni. A szobor közvetlen szomszédságában római kori ásatásokba kezdett, hogy aztán pár négyzetméternyi területen a régi római kori település falait újrarakassa. Később az egész belvárost román színekbe öltöztette, nem kímélve a járdaszegélyeket és a kukákat sem. A város nevét tizenhárom nyelven olvashatjuk Kolozsvár kapujában, mivel tizenhárom testvérvárosa van a településnek. Kivéve magyarul, mert természetesen azt nem kívánta feltüntetni. Ezen a sikeren felbuzdulva kínai utcanévtáblákat akart elhelyezni, mert – úgymond – a városban a nemzetiségi törvény betartása fontos, és Kolozsvárott létezik egy kínai közösség. Székelyföldön több megye nevét kívánta megváltoztatni, és az 1848-as szabadságharcban elhíresült népvezér, Avram Iancu nevére átkereszteltetni. A város magyar származású parlamenti képviselőinek nem kívánt hivatali helyiséget biztosítani, ezért azok több ízben az utcán tartották meg meghallgatásaikat. Hétfőn aztán, miután bukása nyilvánvalóvá vált, kijelentette, hogy Vadim Tudor pártelnök hívására Bukarestbe költözik, ahol az országos politikában akar részt venni. Szavazóinak azonban azt üzente, hogy a második fordulóban azt
a jelöltet támogassák, akit az RMDSZ nem támogat.

Olvasson tovább: