Kereső toggle

Kiszabadult az atomkém

Bombaügy

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tizennyolc évi börtönbüntetés után a héten szabadult Mordeháj Vanunu atomtechnikus, akit az izraeli atomtitkok kiszivárogtatásáért ítélt el a közel-keleti ország igazságszolgáltatása. A nemzetközi média hősként ünnepli a volt kémet, míg honfitársai túlnyomó többsége a felmérések szerint árulónak tartja
Vanunut.Mordeháj Vanunu, a hírtelevíziók legújabb sztárja Fotó: MTI

Mordeháj Vanunut kémkedésért és árulásért ítélte el tizennyolc évvel ezelőtt az izraeli igazságszolgáltatás, miután a londoni Sunday Timesban megjelent cikkében információkat és képeket adott közre a sivatagi Dimona város titkos atomreaktoráról. Az általa kiadott információk alapján vált ismertté Izrael titkos atomprogramja, mely a közel-keleti országot a világ hatodik legnagyobb atomfegyver-hatalmává tette. 

Szabadulását követően Vanunu továbbra sem bánja tettét, sőt "büszke arra, amit tett", mondván, hogy kötelességének érezte a világ közvéleményét tájékoztatni Izrael atomprogramjáról – tette ezt annak ellenére, hogy az erőm?be való beléptekor titoktartási nyilatkozatot írt alá. Bár állítása szerint nincs több titka, mindent elmondott a Sunday Timesnak, ugyanakkor azt is állítja, hogy véget vet a hallgatásának, és mindent elmond a nukleáris fegyverekről. Szabadulása előtt a börtöncellájában további jegyzeteket találtak, többek között zártkör? megbeszélések jegyzőkönyveit, gyártási folyamatok leírását, és térképeket a dimonai atomreaktor egyes részeiről. A hatóságok szerint Vanunu azzal fenyeget, hogy "ott fog kárt okozni Izraelnek, ahol tud", ugyanis felszólította az ENSZ-t, hogy küldjön megfigyelőket Dimonába, Izrael nukleáris programjának leleplezésére.

Emiatt Izrael továbbra is árulóként kezeli Vanunut és rendkívül szigorú intézkedésekkel korlátozta szabadságjogait – útlevelét bevonták, külföldiekkel csak külön engedély alapján tarthat kapcsolatot, és megtiltották számára, hogy a nukleáris témákról beszéljen – mert a hatóságok attól tartanak, hogy külföldre szökik és további információkat fog kiszolgáltatni. "Nagyon szokatlan, hogy valaki a saját országa ellen kémkedjen, annak kárt okozzon, és ezt hangoztassa is. Ennek fényében az ellene hozott intézkedések igencsak mérsékeltnek tekinthetők" – mondta a CNN-nek Tomi Lapid, izraeli igazságügy-miniszter. "Mindenki mondhat, amit akar, de ma Izrael az egyetlen ország a világon, amelyet megsemmisítéssel fenyegetnek az ellenségei. Ezért teljes jogunk van arra, sőt nem csak jogunk, hanem kötelességünk, hogy a lehető legtöbbet megtegyük az ország biztonsága érdekében" – tette hozzá. 

Egyes védelmi szakemberek utólag elhibázottnak tekintik a szigorú intézkedések foganatosítását, véleményük szerint inkább hagyni kellett volna, hadd menjen, és ha újra hibázik, újra letartóztatják. Így azonban hatalmas médiaérdeklődés kísérte az áruló szabadulását, aki kamerák és mikrofonok kereszttüzében, a győzelem V jelét mutatva sétált ki a börtönből. "Ebben a helyzetben mindent, amit Vanunu mond, a média készpénznek fogja tekinteni, akár valós információról, akár csak a képzelet szüleményéről legyen szó. Mindez pedig nagy károkat okozhat majd Izrael biztonságának és nemzetközi hírnevének" – állítják a biztonsági szakemberek.

Olvasson tovább: