Kereső toggle

Schröder lemondott a pártelnöki posztjáról

Nem önszántából döntött

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A német szociáldemokrata párt (SPD) hétfői rendkívüli kongresszusán Gerhard Schröder német kancellár megvált pártelnöki tisztségétől. Helyére a küldöttek a párt régi káderét, Franz Münteferinget választották meg. A döntéstől a német szociáldemokraták a megbomlott pártegység helyreállását, valamint a párt és a kormány népszerűségének javulását várják.Franz Müntefering, az SPD új elnöke Fotó: Reuters

A hétfői küldöttgyűlésen került pont arra a változásra, amelyről már hetek óta nyilvános vita folyt a német közéletben. Hosszas vívódás után végül Gerhard Schröder döntésre szánta el magát. Az SPD elnöki pozíciójából visszavonult, s ezután "kizárólag a kancellári munkának kívánja szentelni magát". 

Nyílt titok, hogy erre a döntésre Schröder nem önként szánta el magát. A közvéleménykutatási adatok ugyanis az elmúlt időben drámai módon alakultak az SPD számára, az ellenzéki pártok ugyanis jelenleg 20 százalékponttal vezetnek. Schröder elnöki pozícióját azonban alighanem a pártegység megbomlása pecsételte végleg meg. Feltehetően ez volt az, ami a pártvezetést végül arra kényszerítette, hogy a párt élére az SPD egy régi, kipróbált s a tagság számára elfogadható emberét ültesse. Franz Müntefering 95 százalékos támogatottsága egyértelműen ezt jelzi. Az egyre hevesebbé váló pártvillongások egyértelműsítették, hogy a német szocdemes tábor számára Schröder személye, valamint a kormány által meghirdetett és elindított "jóléti reformok", vagyis a vaskos német szociális kiadások megkurtítása ugyancsak fenntartásokkal fogadhatóak el.

A kancellári és a pártelnöki pozíciók különválasztása egyelőre taktikai lépésnek tűnik. Mind Schröder, mind Müntefering ugyanis egyértelműen a reformok folytatása mellett kötelezte el magát. Az új munkamegosztásban Müntefering feladata a kissé "széjjelszaladt" szocdem tábor összefogása, és a kormány mögé történő felzárkóztatása lesz. Kérdéses azonban, hogy Müntefering személye elegendő lesz-e a megtépázott népszerűség helyreállítására, valamint a kormány és a párt között tátongó szakadék áthidalására. Az viszont valószínű, hogy az új pártelnök nem lesz Schröder politikai vetélytársa.

Olvasson tovább: