hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Végzetes fürdőzés

2004. 02. 23.
Moszkvában a múlt szombaton újabb tragédia történt: beszakadt a Transzvaal élményfürdő teteje, aminek következtében huszonhat ember meghalt, a több tucat sebesült közül pedig tizennyolcnak az állapota súlyos. Mikor odakint keményen fagy és mindent vastag hótakaró fed, különösen csábító program egy kis időre a nyárba cseppenni; ilyen lehetőséget nyújt egy korszer? vízipark.  A Jaszenyeno kerületben épült Transzvaal olyan volt, mint egy kis szelet Afrika – sőt nem is olyan kicsi, hiszen a tetején bőven elfért volna két focipálya is. Szombat este, amikor ez a hatalmas szerkezet beomlott, a bent tartózkodó több száz ember közül még az is extrém körülmények között találta magát, akinek sikerült épségben maradnia, hiszen a mesterséges nyárból pillanatok alatt a moszkvai télbe csöppent vissza.  A kevésbé szerencsések azonban a leomlott tető okozta torlaszok alatt a medencékben rekedtek, ahol a víz hamar kihűlt, majd elkezdett befagyni. Emiatt a mentőosztagok mindenekelőtt tömlőkön meleg levegőt engedtek a beomlások alá – az első néhány órában valószínűleg többen is ennek köszönhették életüket. Hétfő reggelre felfüggesztették a mentést, mivel nyilvánvaló volt, hogy ilyen hidegben nincs esély a túlélésre, főleg vízben. Addigra huszonöt holttestet találtak; a huszonhatodik áldozat, egy tizenhárom éves fiú testére szerda reggel bukkantak rá.



Az összeomlott Transzvaal 

Három-négy napon át folytak a viták arról, vajon hányan lehetnek még a romok között; többen kilenc - tizenhárom körülire becsülték ezt a számot, mára azonban úgy vélik, nincs több holttest a helyszínen. Az omladékok szétszedése ennek ellenére rendkívül nagy gonddal folyik. 

A fő kérdés mostanra inkább az, hogy mi okozhatta a szerencsétlenséget. A merényletet a videofelvételek alapján rögtön kizárták, bár ez irányban is tovább folyik majd a vizsgálat. Az ügyészségi nyomozók inkább az építtetők, építőanyag-szállítók, illetve az élményfürdő vezetőinek felelősségét emlegetik. A kivitelező egy török cég volt; noha más, Oroszországban általuk épített objektumra nincs panasz, manapság felemlegetik, hogy a közelmúltbeli törökországi földrengés során egy többemeletes lakóház kártyavárként dőlt össze – mint utóbb kiderült, a falakból kispórolt cement miatt. A beton így jócskán veszít szilárdságából, ami az orosz időjárási viszonyokat nézve még veszélyesebb. Adott esetben a medencékből párolgó víz beszivároghat a betonszerkezet réseibe, ha pedig ott megfagy, egyszerűen szétfeszíti azt.

Van, aki szerint gondoskodni kellett volna páraelszívóról, mások azt mondják, túl sok hó gyűlt össze a tetőn. Addig is, amíg folynak a vizsgálatok, más, ehhez hasonló létesítményekben a megelőzés került napirendre. Oroszországban manapság nem ritkaság a vízipark – főleg az olyan gazdagabb régiókban és városokban, mint Moszkva –, most azonban ezek építését leállították. Így
történt ez az északi Hanti-Man-szijszkban, ahol nemcsak a terv ugyanaz, mint a moszkvai élményfürdő esetében, hanem még a kivitelező török cég is, amelynek működési engedélyét az eset után bevonták, és megtiltották, hogy bármit is építsen Oroszországban.

"Rendkívüli módon szigorítani fogjuk a tervezőirodákkal és építtetőkkel szembeni követelményeket" – jelentette ki az állami építészeti bizottság vezetője a moszkvai tragédia után. Egy ilyen nagy ember nagy szavaira csak sóhajtani lehet: no végre! Az orosz kapitalizmus kezdeti szakaszában ugyanis teljesen megszokottá vált az építési előírások megszegése: úgy tűnik, a felelős hatóságok jócskán vesztettek hatékonyságukból a hatalmas építési hullámban, ami elsősorban a dúsgazdag Moszkvát ragadta el. Másfelől, az építési és használatbavételi engedélyek kiadása is inkább pénzkérdéssé vált. 

Jó lenne bízni abban, hogy az állami hivatalok újra szigorú kontrollt alkalmaznának az ilyen hatalmas építmények engedélyezése során, mint a Moszkvában összeomlott élményfürdő. Oroszországban az utóbbi években szinte törvényszerűvé vált, hogy egy-egy tevékenységi szféra hiányosságaira rendre valami tragikus esemény után figyel fel a kormány. Arra, hogy az orosz flotta válságos helyzetben van, a Kurszk pusztulása mutatott rá; arra pedig, hogy az olyan gigantikus létesítmények, mint egy aquapark, kellő ellenőrzés nélkül épülnek fel – a moszkvai tragédia.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!