hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pokolgép ima után
Nyolcvanhárom halott, kétszáz sebesült Irakban

2003. 09. 08.
Autóba rejtett bomba robbant Nadzsafban, a síita muzulmánok egyik legszentebb helyén, az Ali imám mauzóleumánál álló mecsetnél. A merényletnek nyolcvanhárom halálos áldozata és több mint kétszáz sebesültje van. A terrorakció során meghalt a síiták között nagy tekintélynek örvendő Mohammed Bakir al-Hakim ajatollah is. A tettesek lehetnek síita vezetők éppúgy, mint szunnita muzulmánok, a volt Szaddám-rezsim hívei vagy akár az al-Kaida tagjai is. A koalíciós erők attól tartanak, hogy az eset után káosz és polgárháború kitörése súlyosbíthatja az amúgy is instabil iraki helyzetet.



Nadzsaf, a síita szent város az ajatollah temetésének idején. Versenyben Mekkával Fotó: Reuters

A bomba néhány perccel a pénteki ima vége után robbant a mecset bejárata előtt, amikor a muszlim hívők már kifelé tartottak az épületből. A templom leomló fala maga alá temette őket. A detonáció a környező épületekben is súlyos károkat okozott, ugyanakkor a mecset belső része ép maradt. A robbantás a síita muzulmánok egyik legfontosabb szentélyét érte, és Mohammed Bakir al-Hakim ajatollah személyében az egyik legbefolyásosabb vezetőjüket vesztették el. A Brookings Intézet egyik szakértője szerint az incidens súlya a muszlimok számára olyan, mint például a katolikusok számára a Szent Péter-bazilika vagy a betlehemi nagytemplom felrobbantása lenne. 

A gyanúsítottak között szerepelnek rivális síita csoportok is, akikkel al-Hakim hatalmi harcban állt – ilyen például a Muktada Al Sadr sejk
által vezetett kevésbé tradicionális szervezet is. Bár al-Hakim, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsának (SCIRI) alapítója korántsem táplált Amerika-barát érzelmeket, bizonyos mérték? együttműködésre mégis hajlandó volt: a SCIRI-t öccse képviselte az amerikaiak segítségével megszervezett iraki kormányzótanácsban, és az ajatollah többször elítélte a szövetséges erők ellen intézett támadásokat. Beszédeiben ugyanakkor azt is egyértelművé tette: mindenkinek legfőbb érdeke, hogy Amerika minél előbb távozzon Irak földjéről. 

Még ezt a korlátozott együttműködést sem nézte jó szemmel azonban Al Sadr, aki elsősorban a szegényebb fiatal síiták közül toborozza híveit. Az ajatollahoktól származó radikális vezér saját csoportját Jaish-e-Mahdinak nevezte el az után a 9. századi síita vezető után, aki a hagyomány szerint nyomtalanul eltűnt, de egy napon visszatér majd, hogy helyreállítsa a Földön az igazságot. Al-Sadr személyének a koalíciós erők is egyre nagyobb figyelmet szentelnek, különösen miután a közelmúltban egy bagdadi tüntetésből nyilvánvalóvá vált, hogy akár tízezreket is képes mozgósítani. Mivel az iszlám törvény bevezetését sürgeti, mélyen gyűlöli Amerikát, és egyre nagyobb létszámú csoportot gyűjt maga köré, a Pentagon szerint pedig Al Sadr Irak egyik legveszélyesebb embere. Ugyanakkor, bár a síiták közötti hatalmi harc nem elhanyagolható, sokak szerint nem valószínű, hogy egy síita bombát helyezzen el a saját vallása által szentnek tartott helyen. 

Nem egyszer?bb a helyzet akkor sem, ha kiderül, hogy a tettesek a szunnita muzulmánok vagy Szaddám követői közül valók. A szunniták Irakban kisebbségben vannak, ám a Szaddám-éra alatt ők élvezték a diktátor kegyeit, miközben a síitákat a rendszer keményen üldözte. A két vallási csoport között feszülő ellentét így most akár polgárháborúba is torkollhat, ami nagymértékben megnehezítené Amerika dolgát: már nemcsak a koalíciós erőket érő támadásokkal kellene szembenézniük, hanem Irak sokféle politikai, etnikai és vallási csoportjainak belharcait is kezelniük kellene. Akkor pedig az ország stabilizálásával és a nyugati típusú demokrácia bevezetésével kapcsolatos terveik megvalósítását bizonytalan időre el kellene halasztaniuk.

Mohammed Bakir al-Hakim ajatollah

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!