hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pánikhullám
Hajsza a washingtoni rém után

2002. 10. 21.
Nyolcvannégy órás szünet után, hétfőn este ismét ölt az ismeretlen tettes, aki október 2-a óta rettegésben tartja Washingtont. Az áldozat ezúttal az FBI egyik terrorizmusra szakosodott elemzője, a korábban rákbetegségből gyógyult negyvenhét éves Linda Franklin volt, akit akkor talált el a gyilkos golyó, amikor férjével a kocsijukba rakodtak egy ezermesterbolt parkolójában. Összesen tizenegy alkalommal csapott le az orvgyilkos, és kilenc alkalommal ölt is. A hatóságok jelenleg egy halvány szín? furgont keresnek, amelyet szemtanúk láttak elhajtani a helyszínről. 



A nyolcadik gyilkosság helyszíne egy benzinkútnál. "Ne ölj!" – szól a plakáton terjesztett hatodik parancsolat Fotó: Reuters

Tizenkét nap alatt tizenegy lövés, kilenc halott és két súlyos sebesült. Ez az utolsó alkalom volt viszont az első, amely végre támpontot adott a nyomozó hatóságoknak, ugyanis szemtanúk megjegyezték a helyszínről gyors ütemben távozó gépkocsik rendszámait, és beszámoltak egy világos színű, törött féklámpájú, Chevrolet Astro márkájú zárt teherautóról. Az egyik nyomozó azt is közölte, hogy egy másik tanú leírást adott egy zárt fehér teherautóban ülő sötét bőrű, spanyol vagy közel-keleti férfiról. A bűnügyi szervek szerint nem volt összefüggés a gyilkosság és Linda Franklin állása között, mivel ő nem működött közre az orvlövész után folytatott nyomozásban. 

Az orvlövész utáni hajsza egyre szélesedik, már két megye, illetve a főváros rendőrsége is részt vesz benne, valamint az FBI négyszáz ügynöke és az Alkohol, Dohányjövedék és Lőfegyver Ellenőrző Hivatal nyomozói. Az elkövetőnek hétfőn sikerült kibújnia a Falls Church körüli rendőrségi gyűr?ből a fővárostól mintegy tizenöt kilométerre, annak ellenére, hogy a hatósági közegek több tucat fehér zárt teherautót vizsgáltak át. Az izgatott lakosságtól kedden a feljelentések egész özöne – köztük számos, minden alapot nélkülöző hívás – érkezett a rendőrségre, ami arra késztette Parris Glendening marylandi kormányzót, hogy négy Washingtonhoz közeli megyében betiltsa a szabadtéri fegyverhasználatot. 

Donald H. Rumsfeld védelmi miniszter kedden este eleget tett az FBI kérésének, hogy katonai megfigyelő repülőgépeket alkalmazhasson a gyilkos után folytatott hajszában. A nyomozók kérésére a hadsereg kutatást folytat olyan személyek után, akik lövész kiképzést kaptak, valamint az olyan jelenlegi és volt katonák között, akik esetleg részt vehetnének ilyen lövöldözésben. Szakértők szerint az orvlövész lehet vadász, céllövő, vagy éppen rendőrségi gyakorlattal rendelkező egyén. 

A szövetségi nyomozók nem zárják ki, hogy esetleg szervezett terrorcsoportok állnak a merényletek mögött. "A közösségeket terror alatt tartják, és a szövetségi nyomozók nem tudják, hogy az orvlövész belföldi, esetleg nemzetközi terrorista, avagy egyedül tevékenykedik" – mondta Tom Ridge belbiztonsági igazgató. Arra a kérdésre, hogy lát-e kapcsolatot az al-Kaida vagy más külföldi terroristák és a merénylő között, a következő választ adta: "Nem hiszem, hogy kizárhatnánk ezt a lehetőséget. Természetesen sem az FBI-on belül, sem a Fehér Házban nem vetette el senki ezt a megfontolást." 


Az al-Kaida terroristái a mesterlövészek?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!