Kereső toggle

Késett a kicsengetés – megmenekültek a palesztin diákok

A Négyek három lépcsője

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Másfél hónap viszonylagos csend után a héten, két nappal a jom kippuri ünnep után, újra öngyilkos merénylő robbantott Izraelben egy buszmegállóban. Az Afula város közelében, egy kereszteződésben végrehajtott támadásnak a terroristán kívül egy áldozata van. Ugyanakkor zsidó szélsőségesek öt palesztin kisgyermeket sebesítettek meg egy iskolaudvaron felrobbantott bombával. A terrorcselekményekkel egy időben négy nagyhatalom képviselői szerdán közzétett nyilatkozatukban 2003-ra egy palesztin állam létrehozását javasolják ideiglenes határokkal.Szolidaritási üzenet New Yorknak. Készenlét Fotó: Reuters

Az Umm al Fahm-i buszmegállóban történt támadás a zsidó naptár szerinti új év első öngyilkos terrorakciója volt. A néhány nap híján két éve tartó intifáda során több mint 14 ezer palesztin támadás történt, amelyek során 620 izraeli halt meg, és 4500-an szenvedtek sérüléseket. A palesztin áldozatok száma – ideértve az öngyilkos merényletek elkövetőit is – meghaladja az 1700-at (lásd keretes összeállításunkat).

"Törvénytelen és erkölcstelen" akciónak bélyegezte Jehosua Mor-Joszef, a Zsidó Telepesek Tanácsának szóvivője azt a hebroni palesztin iskola ellen végrehajtott merényletet, amelyben öt, nyolc év körüli kisgyermek sebesült meg. A rendőrségi vélemények szerint az iskolaudvaron, egy víztartály mellett felrobbant bombát minden valószínűség szerint "zsidó terroristák" helyezték el. A bomba sokkal nagyobb veszélyt jelentett, mint amekkora bajt valójában okozott, mivel néhány perccel később 380 diák tartózkodott volna az iskolaudvaron – nyilatkozta a Haarec cím? lapnak Abed Rabo, a palesztin iskola igazgatója.

New Yorkban az ENSZ égisze alatt folytattak megbeszélést a "Négyek" néven ismert nagyhatalmi kerekasztal képviselői az izraeli–palesztin konfliktus megoldásáról. Kofi Annan, az ENSZ főtitkára, Colin Powell amerikai külügyminiszter, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő dán külügyminiszter, Per Stig Moeller és orosz kollégája, Igor Ivanov közös sajtótájékoztatón jelentette be a 2005-ig szóló közel-keleti új békekoncepció tervét.

A Négyek javaslata szerint – amelyet a "békéhez vezető három-lépcsős térképként" mutattak be az újságíróknak – elsőként a Palesztin Hatóság biztonsági szervezeteinek reformjára kerülne sor amerikai és regionális ellenőrzés mellett, párhuzamosan az izraeli hadsereg visszavonulásával a 2000 szeptembere előtt ellenőrzött területekre, és "szabad, tisztességes és hiteles" választások megrendezésével. A második fázis 2003 közepén kezdődne. Ennek célja egy új alkotmányon alapuló palesztin állam létrehozása, ideiglenes határok között. A befejező szakaszban – 2005 közepéig – kerülne sor a végső státusról zajló tárgyalásokra és a konfliktust lezáró békeegyezmény aláírására.


"Ki tűz által, ki karddal, ki pedig a föld vadjai által"

A terrorcselekményekről szóló statisztikák sokszor elfedik azt, hogy minden áldozat egy külön név és arc. Az intifáda két évének merényleteiről a Haarec cím? lapban megjelent összeállítás azonban a számok segítségével értelmezi azt a borzalmat, amely Izrael városaiban, útjain és terein, iskoláiban, zsinagógáiban és pizzériáiban történt. Az írás címe ("Ki tűz által, ki karddal, ki pedig a föld vadjai által") a bibliai idézet nyomán arra utal, hogy a terror újra és újra előre nem kiszámítható helyen, formában és időben sújtott le, az esetek többségében civilekre és gyerekekre.

Több mint harminc olyan család van Izraelben, amely legalább két tagját veszítette el az elmúlt huszonnégy hónap során. A holokauszt óta nem fordult elő, hogy egész családok vesztek oda: a Nehmad család nyolc tagját egy jeruzsálemi robbantás ölte meg, nagyszülőket, szülőket és gyermekeket. Volt, hogy egy pizzériában ebédelő családból egyszerre öten haltak meg, egy gépfegyveres támadásban pedig három kisgyermeket ölt meg a palesztin terrorista, anyjukkal együtt. A számok azt bizonyítják, hogy a biztonságot ígérő oslói szerződés eddig az ellenkező hatást érte el. 1993 előtt 15 év alatt évente átlag 17 izraeli lett terrortámadás áldozata, míg az egyezmény aláírásától 2000 szeptemberéig évente 43. Az intifáda kitörése óta eltelt két évben az áldozatok száma már 619, ebből 2001 és 2002 szeptembere között halt meg 463. Az utolsó egy évben tehát több mint kétszer annyi izraelit öltek meg palesztin terroristák, mint az Oslo előtti tizenöt (!) évben.

A legtöbbet Jeruzsálem lakói szenvedtek: minden hetedik áldozat a fővárosban lakott, utánuk következnek Netanja, Haifa és Tel Aviv polgárai. Tizenhét vendégmunkás is meghalt a támadásokban. A terror kétszer annyi civilt ölt meg, mint katonát, ráadásul az uniformist viselő áldozatok egy része is családjával, barátaival volt, amikor a merénylet történt.

A sok megrázó eset közül is emlékezetes marad a két izraeli katona meglincselése Ramallahban. Rajtuk kívül további 13 izraelit koncoltak fel élve palesztin támadók.

Paradox módon a merényletek többsége a megszállt területeken (Júdeában, Szamáriában és a Gázai övezetben) történt, ám a legvéresebb terrorakciókat az úgynevezett zöld vonalon belül, a vitán felül izraeli fennhatóság alatt álló országrészeken követték el. Az összlakossághoz képest így is a telepesek szenvedték a legtöbbet az intifáda két esztendeje során. A Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint 2000 szeptembere óta 1726 palesztin halt meg, és több mint 19 ezren sérültek meg. Izraeli emberi jogi szervezetek szerint ez a szám mintegy 250-nel alacsonyabb. A palesztin áldozatok közül 247-en voltak kiskorúak. Az izraeli hadsereg álláspontja szerint a megölt palesztinok nagy többsége fegyveres terrorista volt. 79 terroristát a "hajszálpontos elrettentés" keretében likvidáltak, míg 41 palesztint Arafat emberei gyilkoltak meg az izraeliekkel való feltételezett együttműködésük miatt. Végül 22 palesztint izraeli civilek – a feltételezések szerint zsidó telepesekből álló földalatti terrorcsoportok – öltek meg. Saeb Erekat palesztin miniszter az izraeli kormányt tette felelőssé amiatt, hogy "egyetlen tettest sem állítottak bíróság elé azok közül, akik hidegvérrel öltek palesztinokat".

Olvasson tovább: