Kereső toggle

Vérbe fulladt ünneplés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Legalább negyven civil vesztette életét Afganisztánban, amikor amerikai bombatámadás ért egy falut – jelentette be Dr. Abdullah, az afgán külügyminiszter. Az áldozatok közül huszonöten, többnyire nők és gyermekek, egy esküvői menethez tartoztak.

Az amerikai légierő közleménye szerint egy felderítő repülőgép ellenséges tűzbe keveredett, és ezt viszonozva több ellenséges célpontot célba vett. Megsemmisült többek között az a légvédelmi üteg is, amelyik a támadást kiprovokálta. Az egyik bomba azonban – egyelőre ismeretlen okokból – célt tévesztett.

Egyes jelentések szerint az amerikai pilóták az afgán esküvőt azért vették célba, mert az esküvőn szokás szerint lövöldözéssel ünnepelték az ifjú párt. Ezt a feltételezést az amerikai hadsereg cáfolta. A célba vett település Omar Mohammed Mollah, a tálibok egyik vezetőjének szülőföldje volt. Amerikából az esetet vizsgáló szakértőket küldtek a helyszínre, több megfigyelő azonban nemzetközi vizsgálatot szeretne.

"Itt nincsenek tálibok, al-Kaida aktivisták vagy arabok – panaszkodott a BBC hírcsatornán egy helybéli. – Ezek mind civilek voltak, nők és gyerekek." Nem először fordult elő, hogy az amerikai hadsereg a tálibokkal és az al-Kaida hálózattal szembeni hadjárat során téved. Áprilisban négy kanadai vesztette életét, amikor egy katonai gyakorlaton tévedésből lebombázták őket. Januárban szintén civilek estek áldozatul, amikor Hazar Kadam falura, amelyet tálib kiképzőtábornak véltek, amerikai bombák zúdultak. Decemberben amerikai repülőgépek lebombáztak egy konvojt Khoszt település közelében, a konvojban állítólag civil törzsfőnökök utaztak. Októberben pedig Kabul egyik lakóövezetére esett célt tévesztő bomba.

Olvasson tovább: