hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A bomba nem válogat

2002. 06. 30.
Bart\'a falu nyugati fele Izraelben van, a keleti fele palesztin területen. Így van ez 1949 óta. Persze az 1967-es háború után megváltozott a helyzet: a falu mindkét része izraeli fennhatóság alá került. Státusuk mégsem volt egyforma. A nyugati rész lakosai izraeli állampolgárok voltak, a keleti rész sok évig katonai fennhatóság alá esett, majd a Palesztin Autonómiához tartozott. De a közepes nagyságú falu két részének lakosai között soha nem szakadtak meg a rokoni és baráti kapcsolatok. A Kavha család egy része az izraeli oldalon, a másik a palesztin oldalon él. Mindenki mindenkit ismer.

Ejman Kavhát tehát Bart\'a mindkét oldalán gyászolták. De nem egyformán. Ejman fogyatékos gyerekek nevelésével akart foglalkozni. Ezért a jeruzsálemi David Jelin Főiskolára iratkozott be, ahol együtt tanulnak zsidó és arab hallgatók. Ejman a Jeruzsálemhez tartozó Bejt Cefafah arab faluban talált lakást. Itt járt a 32-es busz Gilo negyedből a városközpontba. Alig hogy múlt kedden a Bejt Cefafah-i állomáson Ejman felszállt a buszra, óriási robbanás rázta meg az egész környéket. Ejman egyike volt a merénylet tizenkilenc halálos áldozatának. Miután Bejt Cefafah arab falu, a felrobbant buszhoz elsőként a Vörös Dávid-pajzs (a Vöröskereszt izraeli megfelelője) arab önkéntesei érkeztek. Arab volt a mentő sofőrje is, aki a kórházba szállította az arab merénylő arab áldozatát. Ejmant megpróbálták megmenteni az életnek, de sikertelenül. Így ő már nem is tudhatta, hogy a merénylet helyszínén néhány tucat fiatalember "Halál az arabokra!" kiáltásokkal tüntetett.

A temetésre Bart\'ába érkeztek a főiskola hallgatói, Ejman társai. "Nem tudom, ki a zsidó és ki az arab közületek – mondta nekik Ejman apja, Razi Kahva –, de vigaszomra szolgál, hogy együtt jöttetek el kifejezni részvéteteket." A község keleti, palesztin felében élő rokonok javasolták, hogy palesztin zászlóval takarják be Ejman koporsóját, de az apa kitartott amellett, hogy a temetésnek kizárólag családi és vallási jellege legyen. Gyászbeszédében az apa "a terror áldozatának" nevezte fiát. Egy "keleti" rokon viszont "az izraeli megszállás áldozata" kifejezést használta. Palesztinnak lenni sem könnyű.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!