hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Belelátni egymás lapjaiba
Orosz amerikai fegyvertiltó egyezmény

2002. 04. 14.
Magas beosztású amerikai kormányzati személyiségek szerint a Fehér Ház tájékoztatta Moszkvát, hogy Washington megnyirbál jó néhány új fegyverzetkorlátozási tervet, mivel Oroszország aggodalomra ad okot a vegyi és biológiai fegyvereket betiltó egyezmények betartása terén. Az idézett források hozzátették: egyes folyamatban lévő projektek is elveszítik a további megajánlásokat. Az amerikai törvények ugyanis megkívánják, hogy a kormány évről évre tanúsítsa, vajon Oroszország "elkötelezte-e magát" a szerződések előírásainak betartására. A külügyminisztérium táviratban közölte: az Egyesült Államok nem volt képes ennek igazolására, következésképpen a kormány nem indíthat újabb kezdeményezéseket, sem újabb összegeket nem utalhat ki a nukleáris, biológiai és vegyi fegyverek okozta veszélyt csökkentő programokra. A lépést sokan az Oroszország jóindulatában kételkedő fehér házi vezetők győzelmeként értékelik. A bírálók már hónapok óta keményebb álláspontért harcolnak Oroszországgal szemben a tömegpusztító fegyverek és a fegyverkorlátozási szerződések betartását illetően, jóllehet a kormány szerint a szóban forgó programok kedvező hatást gyakorolnak az amerikai nemzetbiztonságra. 



Háttal Ivanov orosz, szemben Powell amerikai külügyminiszter Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. Beszélő viszony Fotó: Reuters

A távirat, amely egy hónappal megelőzte Bush elnök moszkvai találkozását Vlagyimir Putyin orosz államfővel, nem zárta ki a tanúsítás jövőbeli lehetőségét, de nagyobb mérték? együttműködést és nyíltságot követel a tömegpusztító fegyverek kérdésében. A távirat elküldését Moszkva több közelmúltbeli lépése indokolta, beleértve azt, hogy a közelmúltban, ismételt ígéretek ellenére, megtagadták egy orosz tudósok által kidolgozott, biológiailag átalakított lépfenebaktérium-törzs megosztását. Oroszország továbbá nem volt hajlandó kiszolgáltatni azoknak az évtizedes titkos munkáknak a teljes anyagát, melyeknek tárgya a biológiai és vegyi fegyverek fejlesztése volt.

Ez a magatartás szolgáltatott okot az igazolás megtagadására, amely kihat a lefegyverzési tevékenységek egész sorára, a katonai csereprogramoktól az orosz nukleáris robbanófejek ellopásának megakadályozását célzó amerikai segítségig. E tervek költségvetése hozzávetőleg 370 millió dollár. A Clinton-kormány évről évre kiadta az igazolást, utoljára 2001 januárjában. A Bush-kabinet azonban ezt nem tette meg az idei évben, bár a képviselőház és a szenátus illetékesei a múlt héten úgy nyilatkoztak, hogy a törvényhozás minden valószínűség szerint teljesíti a kérelmet, de nem mielőtt az államfő Oroszországba utazik. Moszkva egyelőre terhelő adatok súlya alatt sem hajlandó elismerni, hogy a Szovjetunió többek között kifejlesztett és génsebészeti úton antibiotikumokkal, illetve védőoltásokkal szemben ellenállóvá tett kórokozókat, amelyek fegyverekhez szolgálnak alapanyagul. Oroszország továbbá nem teszi lehetővé, hogy idegenek lépjenek be négy katonai ellenőrzés alatt álló laboratóriumába. Moszkva fenntartja, hogy nem sérti meg a biológiai és vegyi fegyverekre vonatkozó kötelezettségeit, és azzal érvel, hogy az amerikai katonai laboratóriumok is zártak. 

A kormány illetékesei a helyzet javulásában reménykedtek, miután Bush és Putyin októberi találkozójuk után bejelentették a bioterrorizmus elleni együttműködés kiszélesítését. Ez azonban nem történt meg. "Oroszország lépései kérdéseket vetnek fel: vajon hajlandó-e Moszkva betartani szerződésekben vállalt kötelezettségeit" – fogalmazott egy kormányilletékes.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!