Kereső toggle

Portugál jobbra át

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vártnál nagyobb arányú győzelmet aratott Portugáliában a jobbközép a vasárnap megrendezett, előrehozott parlamenti választásokon. A végleges eredményekre március 27-ig kell várni, de José Manuel Durao Barroso eddig ellenzéki konzervatív pártja a várakozások szerint koalícióra lép a nála is radikálisabb Néppárttal. Jobboldali szociáldemokrata választók öröme Liszabonban. Latin tigris? Fotó: Reuters

Az eddigi eredmények szerint Barroso – politikai irányát tekintve némileg megtévesztő nevű, konzervatív-liberális irányt képviselő – Szociáldemokrata Pártja (PSD) a voksok 40,12 százalékát szerezte meg, szemben a Szocialista Párt (PS) 37,85 százalékával. A vasárnapi előrehozott választásokat António Guterres szocialista miniszterelnök leköszönése tette szükségessé. A decemberi helyhatósági választásokon alulmaradt Szocialista Párt miniszterelnökének lemondása belpolitikai válságot idézett elő. 

Barroso, aki Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök csodálójának tartja magát, adócsökkentést és nagyarányú privatizációt ígér. Szándéka szerint a gazdaság terén latin "tigrist" szeretne faragni Portugáliából, rugalmas munkaerőpiaccal és enyhe szabályozással. 

Portugáliát megelőzően az elmúlt évben Olaszországban, Dániában és Norvégiában is a jobboldal került hatalomra. A következő hónapokban parlamenti választások lesznek Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Svédországban is. A közvélemény-kutatások szerint ezek közül bármelyik államban könnyen megtörténhet a jobbratolódás, átalakítva Európa politikai térképét.

Olvasson tovább: