hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pearl, az elveszett gyöngy

2002. 03. 03.
A hatóságok a kezükbe került videofelvétel alapján megerősítették: a január 23-án elrabolt Daniel Pearlt fogva tartói kivégezték. Az elkövetők után még folyik a nyomozás, bár a pakisztáni rendőrség már több gyanúsítottat is őrizetbe vett.



Dan Pearl, az áldozat. Az egyik emberrabló házát lelakatolják Pakisztánban Fotó: Reuters

A rendőrség szerint Pearl elrablásában és meggyilkolásában legalább tucatnyi ember vett részt, közülük többen a tálib rezsim támogatói voltak. Az emberrablás kitervelőjének a brit származású iszlám aktivistát, Ahmed Omár Sajed sejket tartják, akit február elején vettek őrizetbe. A sejk a kihallgatások során bevallotta, hogy szeptember 11. után személyesen is találkozott bin Ladennel Afganisztánban. Elmondása szerint csoportjával "móresre" akarta tanítani Amerikát, amihez az újságíró elrablása csupán az első lépés volt. Pakisztáni ügyészek hivatalosan is vádat emeltek a sejk, illetve három vádlott-társa ellen Pearl erőszakos elrablása és meggyilkolása miatt.

Az emberrablás indokai egyelőre tisztázatlanok, Pearl esetében ugyanis számos motívum felmerülhetett: a nyugati civilizáció képviselője volt, amerikai, újságíró, zsidó, aki terrorista kapcsolatokat próbált felfedni, de az is lehet, hogy mindezek együttesen játszottak szerepet. Egyes elemzők szerint Pearl a növekvő arab antiszemitizmus áldozata lett, amiben nagy szerepet játszhatott az iszlám világ sajtójában terjesztett zsidóellenes propaganda. 

A brutális gyilkosságot megörökítő videót a nyomozók nem bocsátják a média rendelkezésére. Az egyik beszámoló szerint a mintegy háromperces film három részből áll: az első részben arra kényszerítik Pearlt, hogy mondja ki, hogy ő és szülei zsidók, illetve hogy ítélje el azokat a tetteket, amelyeket Amerika a muszlimok ellen elkövetett. A második részben az újságíró eszméletlenül vagy már holtan fekszik a földön, átvágott torokkal. A harmadik rész Pearl lefejezett tetemét mutatja. A beszámoló szerint Pearl azokon a filmkockákon, amelyeken még eszméleténél volt, nyugodt magatartást tanúsított. A videón az újságíróén kívül más személy arca nem látható, a háttérben viszont a hatóságok szerint afganisztáni tájrészleteket, lebombázott épületeket lehet felfedezni. 


A diplomás terrorvezér

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!