hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népirtássá nőtt az intifáda
Erőfeszítések Szaddám megmentésére

2002. 03. 24.
Tűzszüneti felhívás kiadása nélkül ért véget lapzártakor az izraeli–palesztin biztonsági egyeztetés, amelyre az izraeli amerikai nagykövet rezidenciáján került sor. A – remények szerint csupán átmeneti – kudarc nem volt váratlan a szerdai, hét áldozatot követelő buszmerénylet után. Ariel Saron izraeli kormányfő szerint a terrortámadás újabb bizonyíték arra, hogy Jasszer Arafat "egyetlen lépést sem tesz" az erőszak megfékezésére. Palesztin részről csalódással fogadták, hogy az amerikai alelnök nem kívánt találkozni Arafattal.



Az izraeli busz roncsai. Az öngyilkos merénylő örömkönnyekkel pusztított Fotó: Reuters

Az újabb öngyilkos robbantás nehéz próba elé állította nemcsak az izraeli, hanem az amerikai politikusokat is. Dick Cheney amerikai alelnök és Colin Powell külügyminiszter azzal a céllal küldte vissza a Közel-Keletre közvetítőjét, Anthony Zinny tábornokot, hogy demonstrálja: nem az Irak elleni támadás előkészítése az egyetlen cél a térségben Washington számára. Az amerikai békeközvetítés legutóbb a Vörös-tengeren elfogott fegyvercsempész-hajó elfogása után szakadt meg. Miután Jasszer Arafat legalább részben – ha nem is személyesen – elismerte az ügyben a palesztin felelősséget, és letartóztatta a tavaly őszszel lelőtt izraeli turisztikai miniszter gyilkosait, Amerika újra a tárgyalóasztalhoz próbálta ültetni az egymással "torkig lévő" két felet. Az izraeliek többsége a népirtássá szélesedő palesztin intifáda miatt nem lát esélyt a tartós tűzszünetre, míg a palesztinok az izraeli hadsereg szisztematikus megtorló akcióival magyarázzák az "utca emberének" elkeseredését. Erről a holtpontról igyekszik kimozdítani a helyzetet az amerikai közvetítő – egyelőre eredmény nélkül. Az Associated Press jelentése szerint az Iszlám Dzsihád szerdai buszmerénylője, Rafat Abu Dijak könnyek között és Allahnak hálát adva fogadta felettesétől a hírt, hogy őt választották ki a soron következő vérfürdő végrehajtására. A merényletben több izraeli arab utas is megsérült.

Az izraeli jobboldal és a telepes szervezetek "Háborút most" jelszóval szerveztek százezres tüntetést Tel Avivban, a Palesztin Hatóság felszámolását követelve. A palesztin területek visszafoglalását Benjamin ben Eliézer hadügyminiszter "a pusztuláshoz vezető biztos receptnek" nevezte. Szerinte egy ilyen lépés – amelynek során három és fél millió palesztin kerülne izraeli katonai megszállás alá – a terrortámadások számát nemhogy csökkentené, hanem "tízszeresére növelné".

A válságot első kézből érzékelhette az amerikai alelnök, aki a térség tizenegy országában tett körútja részeként huszonnégy órát töltött Izraelben. Dick Cheney eredetileg az Irak elleni koalíció újraélesztése miatt érkezett a Közel-Keletre, ám az arab fővárosokban értésére adták, hogy számukra nem Szaddám Huszein, hanem Ariel Saron jelenti a fő problémát. A jól hangszerelt arab diplomáciai offenzíva célja az volt, hogy Amerika figyelmét Bagdadról elterelve Jeruzsálem és Ramallah felé fordítsa – véli a Haarec elemzése. A mézesmadzagnak bedobott szaudi béketervvel egyidőben a palesztinok fokozták az izraeliek elleni terrort, kiváltva ezzel a hadsereg bevonulását a palesztin városokba. A hírtelevíziókban az izraeli tankok képe fenyegetőbbnek tűnt, mint a láthatatlan, ám nagyon is létező iraki tömegpusztítófegyver-program. Dick Cheney azonban csalódást okozott a palesztinoknak: nem volt hajlandó találkozni Jasszer Arafattal, sőt nyilatkozataiban közvetve az al-Kaida terroristáival egy oldalra száműzte a palesztin vezetőt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!