Kereső toggle

Bin Laden elhajózott

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Minden jel arra mutat, hogy a félszem? és titokzatos Zainul al-Abideen Abu Zubaida több mint egyszer? palesztin mézkereskedő. A harmincéves gázai Abu Zubaida Afganisztánban a szovjetek ellen harcolva veszítette el egyik szemét. A sajtójelentések szerint az Oszama bin Laden által utódjaként kijelölt Abu Zubaida a mézkereskedelem mellett az al-Kaida első számú toborzója és terroristakiképzője volt, emellett összekötőként is szolgált bin Laden és a világban elszórva található terroristasejtek között. 

"Ő az az ember, aki képes az al-Kaida sejtjeit világszerte újra működésbe hozni. Ő tudja, hol van a pénz. Nagyon veszélyes ember, akit el kell kapnunk" – szögezte le Vincent Cannistraro, a CIA terrorizmusellenes munkacsoportjának igazgatója. A CIA birtokába jutott dokumentumok és egy tálib vezető kihallgatásán napvilágra került információk alapján Abu Zubaida bin Laden örököseként készül a globális dzsihád folytatására.

A terrorizmus elleni nemzetközi koalíció erőfeszítéseit mindeddig nem jellemezte a teljes siker. A szintén egyszem? Mohammad Omar molla, a tálibok vallási vezetője, aki a szexuális erkölcsvédelem érdekében elkövetett brutális gyilkosságairól vált hírhedtté, bin Ladennel együtt a mai napig szabadlábon van. Kandahárban a napokban szabadon bocsátották azt a hét tálib vezetőt, akik feladták magukat a helybéli hatóságoknak. Omar Szamad afgán külügyi szóvivő szerint lehetséges, hogy a tálib vezetők már el is hagyták az országot.

A szeptemberi terrortámadást követően bin Laden minden valószínűség szerint gondoskodott arról, hogy kulcsfontosságú tanácsadói Afganisztánt elhagyva más országokból szervezzék újra az al-Kaida szervezetét. Feltételezések szerint maga bin Laden tengeri úton menekült a szomszédos Pakisztán területére, majd onnan egy ismeretlen országba.

Bin Laden lehetséges utódjának tekintik az egyiptomi Saif Adel Makkawit is, akit az al-Kaida katonai vezetőjeként tartanak számon. Az amerikai vezetés szerint a kevésbé ismert terrorista vezetők elfogása éppoly fontos, mint bin Laden kézre kerítése.

Eközben nemzetközi emberi jogi szervezetek tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy az Egyesült Államok nem megfelelően bánik a Kubába szállított tálib hadifoglyokkal. A foglyok szakállát leborotválták, bilincsben és letakart fejjel szállították őket a guantánamói amerikai katonai támaszpontra. 

"A foglyok méltóságát és vallási érzéseit sértheti, hogy a szakállukat leborotválják" – szögezte le James Ross, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet tanácsadója.

Richard Myers amerikai parancsnok szerint a hadifoglyok közül némelyek olyanynyira fanatikusak és szélsőségesek, hogy képesek lennének szó szerint elrágni a repülőgép hidraulikus kábeleit abból a célból, hogy a gép lezuhanjon.

Olvasson tovább: