hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kislányom, éltek

2001. 09. 17.
Egy New York-i magyar házaspár, Honis Elemér és Andrea küldte lapunknak az alábbi levelet 24 órával a terrortámadás után:

Andrea:



2001. szeptember 11. Csodás kora őszi reggel. Gyönyör? napsütés, bárányfelhők az égen. Közvetlenül a Hudson folyó partján lakunk, a New Jersey oldalon. Az ablakunkból és a környékről gyönyör? kilátás van (volt) a Világkereskedelmi Központra (WTC) és alsó-Manhattanre. Ebben nem lehetett nem gyönyörködni minden reggel. Mikor levittem a kutyát, Elviszt sétálni, még minden olyan békés és kiegyensúlyozott volt, mint a többi reggelen. Kellemes szóváltás a portással, majd Erickel, a környéken szolgálatban lévő biztonsági emberrel, egy "jó reggelt" mosoly a többi kutyatulajdonosnak. Mindenkivel a megszokott módon kívántunk egymásnak szép napot. Mire a kutyussal hazaérek, általában Elemér már nincs otthon. Ő nyolcra jár dolgozni. Így volt ezen a reggelen is.

Én általában 8 óra 30-kor szoktam elindulni itthonról, de néha eltotojázom az időt. Most is tíz perccel később indultam munkába. A házunktól két percre van a PATH-gyorsvasút megállója. A PATH köti össze New Jersey-t Manhattan szigetével. Az én járatom manhattani végállomása a World Trade Center (WTC). Mielőtt beléptem volna az állomásra, hatalmas robajt hallottam a hátam mögött. Anynyi építkezés van a környéken, hogy biztos voltam benne: leesett egy gerenda, és az csapott ekkora zajt. Hátra sem néztem. Azonnal jött a vonat. Beszálltam. Ma reggel is elgyönyörködtem az emberekben. Mindenki olyan szépen van felöltözve, ápolt, illatos. Kiegyensúlyozottnak és boldognak tűnnek. Ilyenkor mindig azt érzem, hogy milyen jó ebben az országban élni, és milyen jó, hogy béke van, és mindenünk megvan. 

8:45: "Egy hatalmas repülőgép, amelyet valószínűleg eltérítettek, becsapódik a WTC egyik tornyába." (CNN)

Kilenc óra lehetett, mire beérkezett a PATH a WTC-hez. Ilyenkor már mindenki toporog, hogy kinyíljanak az ajtók, és mint a hangyák, elindulhassunk felfelé a nyolcsoros mozgólépcsőrendszeren. Hogy elfoglaljuk helyeinket a városban, az irodákat a WTC-ben, a körülötte lévő üzleti negyedben, vagy éppen tovább utazzunk onnan a NYC földalattirendszerrel a városon belül. Az ajtó azonban nem nyílt ki.

9:03: "Egy második repülőgép, minden valószínűség szerint utasszállító, becsapódik a WTC másik tornyába. Mindkét épület lángokban áll." (CNN)

Várunk türelmesen. Hosszú percek után bejelentik, hogy kis türelmet kérnek. További várakozás. Az emberek nem esnek pánikba, nem türelmetlenkednek. Annak ellenére sem, hogy egy nő elkezdi mesélni: tűz van a WTC felső emeletein, mert ő látta, hogy az egyik torony teteje füstöl. Hirtelen mindenki elkezdi érezni a kocsiba beszivárgó füstöt. Tíz perc múlva bejelentik, hogy "rendőri akció folyik a WTC-ben". Nem engednek kiszállni. Vonatunkat visszafordítják New Jersey-be, és ott átterelik a PATH másik vonalára, amelynek végállomása a Mid-Manhattan 33. utca. Egy férfi mellettem nagyon boszszankodik, mert 9 óra 30-kor megbeszélése van. Valaki azt javasolja, telefonáljon, mert tuti, hogy nem ér oda időben. 

Az elkövetkező több mint egy órát a föld alatt töltöm, és azon igyekszem, hogy minél előbb beérjek a munkahelyemre. Az első megállónál sokan kiszállnak, reménykedve, hogy valami más közlekedési eszközzel gyorsabban beérnek. Az újonnan beszállóktól megtudjuk, hogy egy repülő ütközött bele a WTC egyik tornyába. Borzasztó baleset. Elemér épülete közvetlenül a WTC mellett van, ha az a repülő azon az oldalon ütközött és lezuhant, akkor akár Elemér épületére is eshetett. A férfi, aki a megbeszélés miatt aggódott, amikor meghallja, hogy a repülő az 1. számú tornyot érintette, csak annyit mond: "Ne vicceljenek, én ott dolgozom."

9:21: "New York City Port hatósága minden hidat és alagutat lezárt New York City körzetében."

9:30: "Bush beszédet tart Floridában arról, hogy az országot terrortámadás érte." 

9:43: "Repülőgép ütközik a Pentagon épületébe, hatalmas füstöt okozva. Azonnal megkezdik az evakuálást." (CNN)

Valamivel tíz előtt értem be Mid-Manhattanbe, a 33. utcához. Csúnyán elkéstem a munkából. A telefonnál hoszszú sorok állnak. Elemér száma nem kapcsolható. Átmegyek az aluljáróban a metróhoz. Az emberek nagyon idegesek, feldúltak, mindenki beszélget mindenkivel. Én is bekapcsolódom egy ilyen körbe. Egy fiatal lány, aki a walkmanjén hallgatja a rádiót, azt mondja, hogy a másik toronyba is belerepült egy gép, sőt a Pentagonba is. Az egészet nem értem. A hangosbemondó a járatok módosítására figyelmeztet. Mindenki kérdezgeti: "Mi van? Akkor most melyik nem jár?" 

10:05: "A WTC déli tornya összeomlik, maga alá temeti az alatta lévő utcákat. Hatalmas porfelhő száll fel az épületből." (CNN)

Bőgni kezdek, és visszarohanok az aluljáró szintjéhez. Megpróbálom elképzelni, mi történt. Elfér a tornyok között egy repülő? Mi az, hogy két repülő? Milyen baleset ez? Mi zajlik fent?

10:10: "A Pentagon épületének egy része összedől. A United Airlines Flight 93 lezuhan Somerset Countyban, Pennsylvaniában, Pittsburghtől délkeletre." 

10:28: "A WTC északi tornya összeomlik a tetejétől fogva, mintha lehámoznák az épületet, mérhetetlen mennyiség? füstöt és törmeléket hagyva maga után." (CNN)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!