hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fehér Házból Harlembe
A magányos Clinton új környezetben

2001. 08. 04.
Bill Clinton amerikai exelnök Harlemben állította fel új, több mint kétezer négyzetméteres irodáját, amelynek alkalmából hétfőn nagy-szabású ünnepség zajlott le az új iroda közelében – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Clinton hét hónap után először jelent meg látványosan a nyilvánosság előtt, az elnöki időszaka utolsó napjaiban adott amnesztiák körüli éles viták után főként csak meghívott előadóként vállalt közszerepléseket.



Clinton új irodájának ablaka előtt. A jövőre készül Fotó: Reuters

Az Egyesült Államok kormánya a nyugalmazott elnökök számára egész életükön keresztül fizeti az irodájuk bérleti díját. Reagan exelnök Los Angeles-i irodája például az államkasszából évente 285 ezer dollárt emészt fel. A kritikusok szerint nem indokolt az, hogy Clinton új szuperirodájának 354 ezer dolláros évi bérleti díját is az amerikai adófizetők fizessék.

"Otthon érzem magam" – mondta Clinton a hétfői ünnepségen az éljenző tömegnek, kifejezve, hogy célja a főként afroamerikaiak lakta Harlem életének felvirágoztatása, és az ottani irodáján keresztül szeretné az AIDS és a szegénység elleni világméretű küzdelmét is folytatni. Clinton felesége és lánya egy családtag betegsége miatt nem tudtak részt venni az ünnepségen.

"Jó szomszédja akarok lenni a harlemieknek – szögezte le Clinton, majd hozzátette: Örülök, hogy az ingatlanárak a térségben emelkednek, de nem szeretném, hogy a kisvállalkozások kárára legyen a beköltözésem."

Afroamerikai és New York-i politikai vezetők méltatták Clintont a hosszúra nyúló szabadtéri ünnepség alkalmával. George Pataki kormányzó beszédében a hétfői napot "William Jefferson Clinton Napnak" nevezte. A támogatók kórusban énekelték: "Billt akarjuk", míg néhány tiltakozó megkérte az exelnököt, hogy "menjen haza".

A januári elnökváltást követően Clinton – a Daily Telegraph cím? brit lap megfogalmazása szerint – "láthatatlan emberré" vált. A barátai szerint három hónapon keresztül mély depresszióba esett, és idejét többnyire magányosan töltötte. Most arra készül, hogy új irodája folytán John Quincy Adams és Jimmy Carter példáját követve olyan elnök legyen, aki népszerűségét leköszönése után tovább tudta növelni. A New York Post cím? bulvárlap csípős kommentárja szerint azonban Clinton csupán azért választotta Harlemet munkahelyéül, mivel a városban "itt a legjobb a Burger King, és itt hordják a nők a legrövidebb szoknyákat".

Clinton eredetileg a Carnegie-toronyban szeretett volna irodát bérelni, de ezt a tervét feladta, sokak szerint azért, mert az kétszer annyiba került volna, mint az így is borsos bérleti díjú harlemi irodája. Clinton ugyanakkor leszögezte, hogy azért költözött Harlembe, mert a híres-hírhedt negyed is beletartozik abba a fejlesztési térségbe, amelynek létrehozása Clinton nevéhez kapcsolódik.

"Ez nem egyéb, mint Bill Clinton állami támogatása – jegyezte meg cinikusan John Berthoud a Nemzeti Adófizetők Szövetsége képviseletében. – Sok millió dollár bevételre tesz majd így szert Clinton, csak azért, mert egykor elnök volt. Nincs semmi okunk arra, hogy évente több százezer dollárt fizessünk az ő irodabérléséért. Ez nevetséges."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!