hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fölényesen győzött a baloldal
Tony Blair meggyőzte a választók szívét és fejét

2001. 06. 09.
Száz év óta először tudott ismételni a Munkáspárt Nagy-Britanniában. Nem is akárhogy: Tony Blair egyszerűen elsöpörte a konzervatív reményeket. A miniszterelnök szerint az emberek olyan politika mellett álltak ki, amelyben "a fej és a szív jó házasságban él egymással, és ahol az ambíció együtt tud működni az együttérzéssel. Az emberek elhitték, hogy lehet egyszerre jól vezetni a gazadaságot, együttműködni az üzleti körökkel és ugyanakkor érvényesíteni a szociális igazságosság és egyenlő esélyek céljait is". 



Tony Blair, aki tudatosan készült a győzelemre. Mellette volt a média is Fotó: Reuters

A valódi kérdés nem az volt, hogy ki nyer, hanem hogy megismétli-e földcsuszamlásszer? 1997-es győzelmét a Munkáspárt. A lapzártakor rendelkezésre álló nem hivatalos eredmények szerint igen: a 659 tagú brit alsóházban a Blair által vezetett párt több mint 240 helylyel szerzett többet, mint a konzervatívok. Európában először alkalmaztak a politikusok a kulcsfontosságúnak tartott szavazók megnyerésére tömeg méretekben csúcstechnológiát: az internetet, e-maileket és mobiltelefonokat. A választásra rávetült Margaret Thatcher egykori miniszterelnök árnyéka, aki szerint "választott diktatúra" fenyegeti az angol demokráciát Blair hatalmon maradásával. 



Tony Blair feleségével, Cherie-vel és a három nagyobb gyermekükkel. Családi példa Fotó: Reuters

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!