Kereső toggle

Kevesebbet érdemlek, mint amit kaptam

Interjú Kovács Nimróddal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A ’70-es években a régi Jugoszláviából Olaszországba úszott át, majd végül Amerikában kötött ki. Pincérként kezdte, majd fokozatosan jutott előre. Ő hozta az HBO-t Magyarországra, volt a UPC vezérigazgatója, most azonban saját borászatát kormányozza. Azt mondja, 100 évig szeretne élni, és legalább egy-két projektje még van hátra.

Elég fiatalon disszidáltál, először Olaszországba, majd végül Amerikában kötöttél ki, miért?

– Egészen más országot éltünk a ’70-es években. Szerettem volna ügyvéd lenni, de nem vettek fel a jogi egyetemre, ezért elmentem pincérnek. Mindenképpen szerettem volna elhagyni az országot, viszont Magyarországon nem adtak útlevelet Nyugatra, ezért úgy döntöttem, hogy a régi Jugoszlávián keresztül átúszok „Olaszba”, ott jött rám a „húúú, akkor én mit csinálok?!”. Abban az időben Európában két ország fogadott be menekülteket, Svájc és Svédország. Egyikbe se szerettem volna menni, így logikus volt, hogy én Amerika felé indulok. Szerelmes voltam az amerikai zenébe, filmekbe, az amerikai, lezser, laza és szabadon élő életformába –, de nem voltak rokonaim.  Végül egy katolikus szervezeten keresztül vittek ki New Yorkba. 

Volt komplett terved, hogy mit fogsz kezdeni Amerikában?

– Nem. Csak el akartam jönni Magyarországról. Mikor New Yorkba értünk, kaptunk 3 dollárt egy napra, és egy munkavállalási engedélyt, hogy keressünk állást. Pincér voltam, körbenéztem, de igazán nem voltak jó lehetőségek. Végül a mamám egyik régi ismerősén keresztül sikerült találnom egy családot, akik segítettek. Ennek a családnak volt egy férfi tagja, Jenő bácsi, akivel nagyon jó barátságba kerültem, ő kezdett engem tanítani Amerikáról, rajta keresztül ismertem meg igazán a lehetőségeket az Egyesült Államokban. Nagyon pozitív ember volt. Volt egy híres könyv, amit ő fordított magyarra, a „Pozitív gondolkodás hatalma”. Hogyan lehet pozitívan hozzáállni dolgokhoz, hogyan oldjunk meg problémákat? Megérteni, hogy igazán nincsenek kudarcok, csak leckék vannak. Ez végül kinyitotta nekem a lehetőségeket.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: