Kereső toggle

„Lojális, de nem szervilis partnere vagyunk a kormánynak”

Heisler András a Heteknek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarországon sok tekintetben jobb a zsidóság helyzete, mint Nyugat-Európában, és az országot meg kell védeni az antiszemitizmus igaztalan vádjától, ugyanakkor az emlékezetpolitika terén lehetetlen a kompromisszum – mondta a Heteknek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

A Mazsihisz és a BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) közös közleményben hívta tárgyalni Gulyás Gergely kancelláriaminisztert a józsefvárosi holokauszt-emlékközpont ügyében. Mik a felmerülő „félreértések”?

– A Sorsok Háza projekt nemzetközi tanácsadó testületének tagja voltam, többek között a Jad Vasem Intézet szakértő képviselői mellett. Ez a testület kért Schmidt Mária főigazgató asszonytól egy szakmai koncepciót, amit nem kaptunk meg. Ennek következtében a nemzetközi tanácsadó testület feloszlott.

Mi volt az, amit nem kaptak meg?

– Látványterveket kaptunk, de konkrét elképzelést nem. A testület tagjai akkor tudtak volna felelősséget vállalni a projektért, ha információkkal rendelkeznek a kiállításról. A testület szétesését követően megállt a Sorsok Háza projekt, Lázár miniszter úr pedig kijelentette, hogy akkor folytatódhat a munka, ha az intézmény ügyében konszenzus lesz. Ezt követően eltelt három vagy négy év, ami kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megkapjuk Schmidt Máriáék tartalmi elképzeléseit, közben méltatlanul vádoltak bennünket azzal, hogy mi akadályozzuk ennek a projektnek a megvalósulását.

Miért, nem ez történt?

– A Mazsihisz soha nem akadályozta. Mindig ugyanazt kértük: garanciát arra, hogy a Sorsok Háza által megjelenített történelemkép hiteles legyen, a holokausztot folyamatként ábrázolja, a felelősök legyenek megnevezve benne. Sosem kértünk mást, sőt, lehetőségeinkhez mérten próbáltunk a kormánynak segítséget adni a projekt megvalósulásához.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: