Kereső toggle

A Néppárttól jobbra is lehet együttműködni

Interjú Deutsch Tamással

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Visszaszólnak Junckernek? Van élet a Fidesz számára a Néppárton kívül? Mennyire biztos Manfred Weber bizottsági elnöki pozíciója? Hogyan alakulnak az erőviszonyok az Európai Parlamentben választások után? Deutsch Tamást, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét kérdeztük.

Jean- Claude Juncker húsvéti üzenete az volt, hogy felveszi a harcot az álhírekkel, és a magyar kormányt is álhírterjesztőként emlegette. Készülnek Juncker beígért visszavágására?

– Juncker már egy lejárt politikai lemez, így ehhez mérten érdemes csak foglalkozni vele. A mában sincs jelentősége, a holnap szempontjából pedig végképp indifferens.

Ha ennyire jelentéktelen, akkor miért ő került a kormányzati plakátokra?

– Az Európai Bizottság elnöke szerepelt a plakátokon, aki legnagyobb sajnálatunkra Jean-Claude Juncker. De visszatérve még egy pillanatra Junckerre és az általa vezetett Bizottságra: az európai polgárok százmilliói a Bizottságot és annak elnökét nem a dörgedelmes nyilatkozatai, hanem a teljesítménye alapján ítélik meg, ez pedig még a legminimálisabb várakozásokat is alulmúlta. A politikában mindig is az a legfontosabb, hogy mit gondolnak valójában a polgárok. Juncker pedig mára az európai politika Gyurcsány Ferencévé vált. Ahogy Gyurcsány Ferencnek sikerült elérnie, hogy a saját országában több mint egy évtizede a legnépszerűtlenebb politikus, úgy Junckernek ez a negatív rekord összeurópai szinten sikerült. Nehéz őt komolyan venni. Azon politikusok közé tartozik, akik a saját véleményüket megkérdőjelezhetetlen igazságnak tartják, így ha valaki ettől eltérő vagy egyenesen élesen különböző állítást fogalmaz meg, akkor az érdemi vita helyett egyből diszkreditálja a másik álláspontját. Az pedig, hogy a másikat eleve alkalmatlannak, sőt méltatlannak minősítem vitaképes álláspont megfogalmazására, azt állítva például, hogy fake news, amit mond, az nem demokratikus vita, hanem nettó politikai infantilizmus. Az európai politikában már mindenki vágja a centit, hogy mikor ér véget az ő nevével fémjelzett Bizottság megbízatása.

Junckerrel szemben bizottsági elnökké választása előtt Orbán Viktor egyértelműen kifejezte  ellenvetéseit,  a Néppárt mostani csúcsjelöltje, Manfred Weber mögé pedig egységesen beálltak. Töretlen ez a támogatás?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: