Kereső toggle

Az élet értéke

Beszélgetés Amy Sinclair iowai szenátorral

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár a szívdobbanás törvény még nem lépett életbe, máris mozgalmat indított el, ami új kontextusba helyezi a legvédtelenebb társadalmi csoport, a magzatok helyzetét. Amy Sinclair iowai szenátorral, a törvényjavaslat koordinátorával beszélgettünk, aki a CitizenGo meghívására érkezett a budapesti Szívdobbanás Konferenciára.

Kevesebb, mint két héttel az után, hogy Iowa kormányzója aláírta a szívdobbanás törvényt – aminek értelmében a magzati szívhang megjelenésétől, a terhesség hatodik hetétől tilos lenne abortuszt végrehajtani –, a Planned Parenthood polgári peres eljárást indított annak ellehetetlenítése érdekében. A bíróság elismerte, hogy a szívdobbanás törvényjavaslat ellentétes az iowai alkotmány azon pontjával, mely szerint a terhes nő alapvető joga eldönteni, hogy megtartja-e magzatát vagy sem. Ennélfogva a küzdelem már magasabb szinten, az alkotmánymódosítás érdekében zajlik. 

A szívdobbanás törvény elfogadása Iowában karrierjének egy fontos mérföldköve. Milyen lépések vezettek a sikerhez?

– Iowa életvédő történelme nem a szívdobbanás törvénnyel kezdődött. Első lépésként azt tűztük ki célul, hogy az abortuszt végző klinikák az adófizetők pénzéből ne kaphassanak állami támogatást. Mivel az abortusz mögött elsősorban anyagi érdekek húzódnak, nagyon sok haragosunk lett a pro-choice, azaz választáspárti oldalról. Ugyanebben az évben sikerült elfogadtatnunk, hogy az abortuszt csak 20 hetes korig lehessen elvégezni. Magyarország sokkal konzervatívabb ezen a területen, de nálunk jelenleg is ez a törvény, amely tartalmazza a 72 órás kötelező várakozási időt az abortusz előtt, ám ezt a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte. Továbbá kérvényeztük, hogy az abortuszt végző klinikáknak kötelező legyen a magzatról ultrahangfelvételt mutatni az édesanyának. Az a célunk, hogy az élet kultúráját honosítsuk meg.

Mit ért pontosan az élet kultúrája alatt?

– Ahogy mondtam, életpárti vagyok, azonban ez nem csak a még meg nem születettek életére vonatkozik. Benyújtottuk a Safe Heaven (Biztonságos Menny) törvényjavaslatunkat is, amely megengedné az újdonsült anyáknak, hogy a szüléstől számított harminc napig a kórházban, rendőr- vagy tűzoltó állomáson hagyhassa a gyermekét, mindenféle jogi következmény nélkül azért, hogy a gyermekét örökbe adhassa. Igyekeztünk megkönnyíteni a családok számára az örökbefogadást, és adókedvezményekkel is támogatjuk őket. Lépéseket tettünk a végstádiumú betegekkel kapcsolatban is, hogy olyan gyógyszereket vagy eljárást is kipróbálhassanak a gyógyulásuk érdekében, amit az FDA (Élelmezési és Gyógyszerügynökség) még nem engedélyezett. Olyan törvényt is sikerült elfogadtatnunk, amely támogatja az öngyilkosság megelőzését kifejezetten a fiatalok körében, illetve ami elérhetővé teszi a mentálhigiénés központokat államközi szinten. Ugyan arra kértek fel, hogy a szívdobbanás törvényről beszéljek a mai konferencián, azonban amikor az élet védelméről beszélünk, nagyon fontos kiemelni, hogy rengeteg területen kell dolgoznunk ennek érdekében. A már megszületetteket éppen olyan módon kell védenünk, mint a még meg nem születetteket.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: