Kereső toggle

A fejben kevesebb a tudás, a szívben kisebb a tűz

Beszélgetés Máté Krisztina műsorvezetővel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hatalmas sikert aratott az interneten Máté Krisztina örökbe- fogadásról készített riportfilmje, amelyet a Gólyahír Alapítvány felkérésére, az EMMI támogatásával készített. A producerrel a tévézés és az újságírás új generációjáról is beszélgettünk.

Mi fogta meg az örökbefogadás témájában? Van esetleg saját tapasztalata ezen a területen?

– Volt egy előzménye ennek a munkának, az Anyamonológok című kisfilmem, amit anyák napjára készítettünk. Személyesen nem vagyok érintett az örökbefogadásban, de az életet adó hölgyek keresésében rutinossá váltam, mert az RTL-en negyedik évadára készülő Keresem a családom! című műsor producereként nagyon sok ilyen és ehhez hasonló esettel találkozom. Megdöbbentő, hogy milyen sok örökbefogadott gyerek van Magyarországon, és a legtöbb esetben a vér szerinti szülők felkutatásában vagy testvérek egymásra találásában segíteni tud a műsor. Nem mellesleg a baráti körömben is vannak örökbefogadó szülők, miattuk is fontos számomra, hogy az örökbefogadással kapcsolatos előítéletek lerombolásáért én is tegyek a rendelkezésemre álló lehetőségekkel. Meggyőződésem, hogy minden ezzel szembeni kritika hamis, tudatlanságból és információhiányból ered.

A külföldről átvett Keresem a családom! tévéműsor sok esetben idealizálja egy elveszettnek hitt rokon felkutatását, a széttört kapcsolatok helyreállását. A magyar változat mennyire tudja követni a „végén mindenki boldog” tematikát?

– Sajnos itthon nem ennyire optimális a helyzet. Egyrészt tipikus, hogy amikor valaki elveszíti a szüleit, testvérét, sőt, gyakran testvéreit, akkor annak a hátterében családi erőszak bújik meg. Amikor egy anya kilép a gyereke vagy gyerekei életéből, általában intézetbe adja őket, de ez legtöbb esetben menekülés a kilátástalan helyzetéből, és ezeket a szörnyűségeket a kicsik is átélik. Másrészt nagyon fontos tudni, hogyan kerülhet olyan helyzetbe egy nő, hogy egyedül marad, amikor gyereket vár, és nincs lehetősége arra, hogy megtarthassa. Őket nem lehet elítélni, szerintem. Sőt, óriási bátorság, hogy megszülik és utána átadják a babát egy olyan házaspárnak, amelyik felneveli, sajátjaként szereti.

A fentiekben említett családkutató műsorban sokat kell nyomozni a hozzátartozók után?

– A hivatalokban csak egy ideje vannak digitalizálva anyakönyvi dokumentumok, és rengeteg jogszabály írja elő, hogy milyen lehetőség van arra, hogy például testvérek megtalálják egymást. A Facebook korában sem könnyű a keresés, hiszen az örökbefogadás után sokszor megváltozik a gyerek neve, nincsenek meg az iratok vagy azokat nem adják ki az illetékesek. A műsor készítésekor azt tapasztaljuk, hogy akár fél év is kell ahhoz, hogy valakinek megtaláljuk a keresett rokonát. Olyanok lettünk, mint valami magánnyomozó iroda. Van, amikor a falu papján, vagy a hangosbemondón és a helyi rádión keresztül kutatunk, keresünk valakit.

Térjünk vissza az örökbefogadásról szóló filmre, amiben látható, hogy megszólalnak az életet adó és az örökbefogadó anya mellett az örökbe fogadott gyermekek is. Nehéz volt kamera elé ültetni őket?

– A gyerekeket egyáltalán nem. Ez nagyon érdekes, mert korábban volt egy olyan tendencia, hogy a gyerekek titkolták, hogy örökbe fogadták őket. De valahogy, valamikor, valakitől úgyis kitudódik. Ettől nem lehet egy életen át rettegni. Úgy tapasztalom, mára ez megváltozott. Az örökbefogadással foglalkozó egyesületek – például a Gólyahír – megtanítják a jelentkezőket arra, hogy a gyermekeket a koruknak megfelelően mindig nyitottan és őszintén tájékoztassák, akár meseszerűen is elmondva, hogy honnan jöttek és hogyan kerültek az adott családba. Természetesen ez játékos és őszinte beszélgetés, tele szeretettel. A célja, hogy ne érezze magát senki kevesebbnek a többi gyereknél, ne csúfolják a mássága miatt, hanem tisztában legyen a saját történetével. Fontos, hogy tudja az örökbefogadott gyermek, hogy a szülőanya azzal, hogy átadta őt egy idegen házaspárnak, jót akart tenni vele, és azért mondott le róla, mert nem volt lehetősége felnevelni. Tudni kell azt is, hogy ennek a történetnek van egy másik oldala, a gyerekre vágyó szülők, akik éveken át próbálkoznak természetes vagy lombikprogrammal, és a végeredmény mindig kudarc vagy csalódás. Ők annyira vágynak már gyerekre, hogy mindegy, honnan jön és kik a vér szerinti szülei. Ez a film erre is rámutat.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: