hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elfelejtettük, milyen gyereknek lenni
Beszélgetés Vekerdy Tamás gyermekpszichológussal

2016. 09. 29.
„Stephen Hawking fizikus, akit ma a világ legokosabb emberének tartanak, nyolcévesen még nem tudott írni-olvasni. Nem tudott megtanulni Picasso sem, sőt még számolni sem, vagyis a mi fogalmaink szerint értelmi fogyatékos volt. Holott zseni volt. A tanításban differenciálni kell, ez a modern pedagógia alapszava. De ma nem a gyerekhez szabjuk az iskolát, hanem a gyereket akarjuk hozzászabni egy dilettáns és emberellenes módon kitalált iskolához” – mondja Vekerdy Tamás pszichológus, akit 81. születésnapja alkalmából látogattunk meg.

Jogot végzett, de egész máshol kötött ki. Miért?

– Hétévesen gyermekorvos akartam lenni, később író, de főleg Jack London-i értelemben szabad ember, csavargó. Apám kérésére, aki neves ügyvéd volt, végeztem el a jogi kart. Emlékszem, beajánlott a legjobb munkaközösségbe jelöltnek. Ott ültem, és vártam a főnököt, amikor hirtelen úgy éreztem, hogy ha én ide belépek, akkor nem az leszek többé, aki vagyok vagy aki lehetnék. Ennélfogva felugrottam és elrohantam. Így szakítottam végül is a joggal.

És milyen volt a szabad élet?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!