hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vörösiszap-birkózás
Sándor Zsuzsa jogász a kolontári katasztrófa utóéletéről

2015. 11. 14.
Öt évvel ezelőtt történt Magyarország legnagyobb ipari katasztrófája: 2010 október 4-én kiszakadt az Ajkai Timföldgyár gátja és közel egymillió köbméter lúgos vörösiszap öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. Nyolc ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, az anyagi és természeti kár hatalmas. A nyomozati szakasz és a vádemelés után 2012-ben kezdődött a büntetőper, melyben 15 személy áll a bíróság előtt. Idén augusz-tusban úgy tűnt, hamarosan megszületik az elsőfokú ítélet, ám az ügyész váratlanul módosította és kiterjesztette a vádat szinte minden vádlottal szemben, ami miatt tovább húzódik az ügy. A kulcskérdés az, hogy mi volt a gátszakadás oka, volt-e előjele a tragédiának, és hogy a vádlottak felelősek-e a bekövetkezett eseményekért. Sándor Zsuzsa 40 évig dolgozott az igazság-szolgáltatásban ügyészként, tanácsvezető bíróként és bírósági szóvivőként. Végigkövette és elemezte a vörösiszap-pert, könyvet írt róla. Interjú.

Első pillantásra úgy tűnik, hogy Ön a katasztrófáért felelős gyár vezetőinek oldalára áll, miközben – sajtóhírek szerint – a károsultak, illetve a halálos áldozatok hozzátartozói alig kaptak kártérítést. Miért ezt a pozíciót foglalta el, és mikor, milyen jelekből észlelte, hogy a büntetőeljárás nem úgy alakul, ahogy szakmailag elvárható lenne?  

– Ketté kell választani a gyár, mint jogi személy polgári jogi felelősségét és a 15 vádlott büntetőjogi felelősségét. A polgári perekben a MAL Zrt.-t perlő károsultak csaknem mindegyikének kártérítést ítélt meg a bíróság, mert a gyárnak úgynevezett „objektív” felelőssége van. A büntetőeljárásban azonban nincs ilyen objektív felelősség, ott azt kell vizsgálni, hogy személy szerint valamelyik, vagy akár mindegyik vádlott bűnös-e a gátszakadás bekövetkeztében. Már a tárgyalást előkészítő ülésen felmerültek kérdések a vádirattal, a jogi minősítéssel és a kirendelt szakértőkkel kapcsolatban. Emellett már a vádirat is meglehetősen kusza és áttekinthetetlen volt, nem derült ki belőle, hogy a vádlottak felelősségét az ügyész konkrétan mire alapozza.

Hány per zajlik az iszapkatasztrófa ügyében?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!