Kereső toggle

Hatvan mínusz húsz

Öregedés elleni termékeivel lett milliárdos Dénes Adrienn az Egyesült Államokban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Dénes Adrienn – vagy ahogy a tengerentúlon mondják: Dr. Denese – Amerika-szerte elismert bőrgyógyász-kozmetológus, akit New Yorkban tízből hét nő ismer, miközben Magyarországon kevesen tudják, hogy ki is ő valójában. Az amerikai álom Miskolcról indult, ahonnan 24 évesen 40 dollárral a zsebében disszidált a lehetőségek hazájába. Mára egy több tízmillió dolláros üzleti vállalkozás tulajdonosa, melynek fő profilja az anti-aging típusú bőrfiatalítás. Ismertségét rendszeresen jelentkező műsorának köszönheti, melyet a QVC nevű, 80 milliós nézettségű csatorna sugároz, és szintén visszatérő vendége az ABC-n látható Good Morning America című magazinműsornak. Számos híresség, például Yoko Ono vagy Donatella Versace is előszeretettel fiatalodik a magyar orvos közreműködésével.

Hogyan kezdődött az Ön mesébe illő sikersztorija?

– Miskolcon születtem, oda jártam iskolába, azután az Eötvös Loránd Tudományegyetemre kerültem, ahol pszichológia szakon végeztem. Diplomaosztás után hét hónappal ledoktoráltam, ami nem túl gyakori.

Mi volt ilyen sürgős?

– Megvolt a vízumom az USA-ba és nem akartam, hogy lejárjon. Nagyon tudatosan, de természetesen titokban erre készültem már a tanulmányaim alatt. Világot akartam látni. Nagyon ambiciózus gyerek voltam, amit nem is tudom, hol szedtem össze. Menni akartam és tanulni. Rendkívül motivált tanuló voltam, már-már az őrület határáig. Mást se csináltam csak tanultam, minden tanulmányi versenyt én nyertem. Másnak csak úgy volt esélye, ha én nem tudtam hova lehet benevezni. Ebből kifolyólag nem is voltam túl népszerű az egyetem alatt, mindenki utált, de azért másoltak is rólam rendesen. 

Hogyan alakult az egyetem utáni pályája?

– 1979-ben édesapám minden pénzét rám költve megvette az egyirányú jegyet az Egyesült Államokba. Mindössze 40 dollárja maradt, amit odaadott mondván „Lányom, itt van 40 dollár, ez egy komoly összeg, menj és próbálj szerencsét Amerikában”.

Azért gondolom valami ösztöndíj csak várta kint.

– Abszolút semmi. 40 dollár, ennyi volt.

Apukája nem izgult?

– Mindenki nagyon izgult. A családom zokogott, amikor elmentem, mert úgy gondolták, hogy ők az életben többé nem látnak engem. Igazság szerint én is így gondoltam. Nagyon nehéz időszak volt, nemcsak számomra, hanem az egész családnak, de szerencsét próbáltam. Az első évek nagyon nehezek voltak, sokat nyomorogtam. Majd felvételiztem: elővettem azt a jó magyar stílust, hogy éjjel-nappal tanultam, így maximum pontszámot értem el mindenből és rögtön felvettek. Először a Pennsylvaniai Egyetemre, majd a Harvardra kerültem be a magyar PhD-mel, ahol rendkívül érdekes kutatómunkát végeztem az agy működésével kapcsolatosan és idővel rendszeresen publikáltam is.

Akkor ott is folytatta ezt a dinamikus tempót.

– Csak ezt ismertem, úgyhogy ez nem volt szokatlan, nem is tudtam mást csinálni. Bekerültem a Cornell Egyetemre, ami egy nagyon elit iskola, az első tíz orvosi egyetem között található a mintegy 120 közül. Itt teljes ösztöndíjat kaptam, valószínűleg azért, mert rám néztek, és látták, hogy rámfér. Évekig nem tudtam, hogy mi a szokás Amerikában, ezért „jó magyarosan” öltöztem, amiből egyből világos volt, hogy egy fillérem sincs. Ambícióban viszont nem volt hiány. Azt is látták, hogy éjfélig dolgoztathatnak, és egy szóval sem panaszkodom.

Miért akart orvosi diplomát?

– Mert annál nehezebb nincs, gondoltam ez nekem való. Illetve nagyon érdekelt az anti-aging, az öregedés elleni küzdelem. Lehet, hogy azért, mert úgy éreztem, öregebb vagyok, mint bárki más.

Ezt hogy érti?

– 24 évesen mentem ki az USA-ba, ahol évekig nyomorogtam és tanultam, azért ez nagyon nehéz dolog. 30 éves koromra úgy éreztem, hogy 2-3 ember életét is leéltem.

Miben áll az Ön által kifejlesztett anti-aging lényege?  

 – A helyes táplálkozás és a vitaminok mellett legfőképp a hormonkezelésekben. A hormonszintet visszük fel egy fiatal szervezet szintjére. Ez volt az a profil, ami engem nagyon érdekelt, hiszen nem volt számomra kérdés, hogy ebben van a jövő. Hiszen senki sem akar megöregedni.

Amerikában különösen nem…

– Ott minden arról szól, hogy hogyan nézel ki. Arról senki sem beszél, hogy hány éves, a lényeg, hogy milyen a külsőd. Mivel maximalista vagyok, nekem az a legfontosabb, hogy aki ezeket a termékeket használja, tényleg azt tapasztalja, hogy ezek működnek. Ha belenéz a tükörbe egy hét múlva, azt mondja, hogy „Doktor Dénes, Önnek igaza volt”.

Hogyan jutott el a páciensekhez?

– Miután elvégeztem az egyetemet, elhatároztam, hogy saját klinikát nyitok. Nagyon független szellemben gondolkodtam. Mindenki azt mondta, hogy meg vagyok őrülve, ilyen nincs, hogy közvetlenül az egyetem után valaki már ki is nyit – én mindenestre megpróbáltam. Manhattanben, egy nagyon előkelő helyen kivettem egy botrányosan lepusztult helyiséget, még egerek is voltak. Ez azonban egyáltalán nem zavart, nagyon optimista és vállalkozó szemléletű voltam. Elmentem a barkácsboltba, vettem csempét, festéket, és saját kezűleg kezdtem rendbehozni a rendelőt, mivel se pénzem, se ismerősöm nem nagyon volt. Egyedül a házmester szánt meg, végül ketten újítottuk fel a helyiséget, ami gyönyörű lett, és gyorsan beindult az üzlet. Nyitás után két hónappal már meglátogatott a The New York Times.

Hogyan találtak Önre?

– A 72. utca, az 5. Sugárút és a Madison Avenue közötti városrész egy nagyon gazdag környék, egyben nagyon befolyásosak is az itt élők. Mivel többnyire innen jöttek az ügyfelek, gyorsan híremet vitték, ezért jött a New York Times is, hogy meséljek magamról, mivel is foglalkozom pontosan. Ekkor leginkább hormonkezeléseket végeztem, megemeltük a páciensek hormonszintjét.

Ez nem veszélyes? Milyen hatással vannak a hormonkészítmények az emberi szervezetre?

– Az öregedés legfőbb oka az, hogy az összes hormon szintje csökken a szervezetünkben. Ha ezt fel tudjuk emelni egy fiatalabb ember hormonszintjére, akkor a testünk is megfiatalodik minden tekintetben. A legnagyobb szerepe például a növekedési hormonnak van, ezzel ellensúlyozható leghatékonyabban az öregedés. Ha ezt megfelelően használják, akkor semmilyen veszélye nem lehet, de természetesen 50-60 éves kor alatt nem kell ezt alkalmazni. Ez nem csak a bőrre, hanem komplexebben, teljes körűen hat.

Mit gondol, mennyire lehet kitolni az emberi életkort, illetve megőrizni a fiatalságot, a jó életminőséget?

– Ebben nagyon nagy lehetőségeink vannak – bár ez nem csupán a hormonkészítményektől függ, hanem nagyon sok áldozatot is kíván az ember részéről, amelyet a legtöbben nem akarnak meghozni. A test a valódi korához képest akár 20 évvel fiatalabb szinten is képes működni. Ehhez napi szinten kell mozognunk, a lehető legkevesebb étkezéssel (nőknek 1200 kcal naponta), sütemények és cukor nélkül, minél kevesebb szénhidráttal, minél több nyers zöldséggel, fehérjével, sok vitaminnal. Fontos, hogy a káros szenvedélyekről is le tudjunk mondani, ne dohányozzunk és ne igyunk.

A krémjei hogyan működnek?

– Ezek felszíni kezelést nyújtanak ugyan, de a lehető leghatékonyabban, és a hormonkezelésekkel szemben megfizethetőek az átlagember számára is. Felvettem egy vegyészt, akinek megmondtam milyen arányokat használjon, majd legyártottuk az első szériát. Ötezer darab alatt a gyártók szóba se állnak veled, így nem volt mit tenni, kockáztattam, és négyfajta krémből legyártattam öt-ötezer tégelyt. Úgy voltam vele, ha nem megy, majd kidobjuk. El se tudtam képzelni, hogy ez mekkora mennyiség, azt hittem befér majd a kocsimba. Igencsak meglepődtem, amikor azzal szembesültem, hogy ehhez egy teherautó is kevés. Kivettem egy raktárt és megrémültem, hogy hogyan lehettem ilyen hülye.

A kezdeti ijedtséghez képest igencsak bejöttek a számításai. 

– Valóban. Ma már egy 5000 négyzetméteres saját raktárunk van. Az egyik kliensemnek köszönhetően pedig eljutottam a QVC televíziócsatornához, ami az egyik legnagyobb értékesítési adó az Államokban. Először ettől nagyon megrémültem. Elmentem ugyan, de úgy voltam vele, hogy majd más beszél helyettem. A lámpalázam ellenére már az első alkalommal eladtunk mindent. 13 éve vagyok a tévében, ami nagy idő, különösen annak fényében, hogy a legtöbb márka 2-3 évig van a csatornánál. Mintegy félmillió vásárlónk van. Az én termékeimre a legjellemzőbb, hogy a vevőim visszatérnek, aminek az az oka, hogy működnek a krémek.  

Számos világsztárnak is segít fiatalnak maradni.

– Többek között Yoko Onót vagy Donatella Versace-t is a pácienseim között tudhatom. Az utóbbi gyakran csak a limuzinját küldi, bepakolják az árut és viszik. Nekem azonban a legfontosabb az a félmillió ember, akik visszatérő pácienseim.

Egyébként Amerika-szerte tényleg sokan ismernek. Ezt onnan tudom, hogy elmegyek a postára és körülállnak, vagy ha vásárolok, leszólítanak, hogy „maga Doktor Dénes?”, „mit lehet tenni az arcommal, mit tanácsol?”. Ez nekem azért fontos, mert a visszajelzésekből érzem, hogy valamit adtam, segítettem az embereknek. Az ismertség nyilván a tévéműsoromnak tudható be. Az amerikaiak nemcsak tévét nézni, hanem azon keresztül vásárolni is nagyon szeretnek.

Ha ma szerezné meg a doktoriját Magyarországon, akkor is úgy döntene, hogy elmegy, és inkább máshol próbál szerencsét?

– Ez nagyon érdekes gondolat. Szerintem hasznos lehet, ha egy fiatalember elmegy, és egy pár esztendőre letelepedik egy másik országban, ahol tökéletesen elsajátít egy nyelvet, és megérti hogyan működnek a dolgok máshol. Ha úgy dönt, hogy visszajön, sokkal sikeresebb lesz, miután adoptálja a kint látott mechanizmusokat. Nekem ez már túlságosan kései gondolat. A vállalkozásom teljesen az Államokhoz köt.

A rengeteg munka ellenére mégis rendszeresen hazalátogat.

– Nagyon szeretek hazajárni, igaz rövid időre, mindössze 3-4 napra jövök, meglátogatom édesanyámat és az unokatestvéremet. Szerencse, hogy nem maradok sokáig, mert akkor biztos nagyon elhíznék, cukrászsüteményt ugyanis csak itt eszem. Ilyenkor minden kedvencemet végigkóstolom, mindenből egyet: dobostortát, puncs mignont, krémest, Rákóczi-túróst, túró rudit. A családlátogatás mellett szeretek csak úgy lógni Pesten. Nagyon szeretem ezt a várost.

Olvasson tovább: